Dagbog

25/02/2016 21:06 Respekt for fiskeren
Min yngste søn er fisker
Tænk, nogle gange er han så søsyg, at han seriøs overvejer, hvordan han kan gøre skade på sig selv, så han kan komme fra den båd, og alligevel går han gang på gang frisk ombord på skuden og sejler ud i det blå eller grå og blæsende – respekt.

25/02/2016 20:54 Sejt
Jeg ved, hvor der er en isfugl – sejt.

25/02/2016 20:52 Min nye qashqai
Jeg elsker min nye bil.
Om jeg har fedtet og uredt hår, er svedig og rødhovedet efter en løbetur, har beskidt arbejdstøj på eller jeg er fyldt med snavs og grannåle efter en svampejagt, så tager min bil godt imod mig. Når den ser mig og nøglen, så blinker den glad tre gange med lygterne og jeg er sikker på, at den næsten også pifter lidt og når det er mørkt, skynder den sig at tænde lyset inde i bilen, så det er hyggeligt og rart at sætte sig bag rattet.
Det kan selvfølgelig også være, at det er nøglen, den er glad for at se… – lige meget, jeg elsker stadig min nye bil.

23/02/2016 23:11 Jeg elsker Bredkærrende
Jeg elsker Bredkærrende (Brække-rine på dialekt)
Bredkærrende er en å, som løber ud i Vesterhavet. Jeg ved ikke, hvor den starter, men jeg ser den oppe ved kystvejen, og så løber den bag sommerhuse, under Bredkærvej, forbi kirkegården, gennem klitterne og ned til stranden. Hver gang jeg går tur på stranden, så har den valgt en ny vej ud i havet. Få gange har den valgt den direkte vej, men oftest tager den lange snoede omveje inden den tager kampen op med bølgerne fra Vesterhavet. Bredkærrende er brun – okkerbrun.

22/02/2016 10:50 Så er lærken kommet til Kallerup
Jeg elsker lærken….
Den er en forårsbebuder af stor betydning, og når jeg hører den første gang i det nye år, triller mit hjerte næsten ligeså meget som lærken.
Jeg sagtens høre den trille, men at spotte den mod himlen den blå, det er straks en anden sag – en lille bitte sort superenergisk prik højt oppe.
Den er et velkendt og kærligt bindeled mellem min barndoms ubekymrede liv med lege og drømme mellem heder og klitter og voksenlivets pligtopfyldende gåture ad landevejene og langs marker, når luftpolitiet vågner.
Hvordan ved lærken egentlig, hvor den kan bygge rede? Hvordan kan den vide, at landmanden ikke vil pløje den mark, hvor lærken har lavet sin rede?

13/10/2015 10:21 spisestel og glas sælges
Spisestel ”Mistelten”:

10 spisetallerkner á 75,-

8 frokosttallerkner á 65,-

9 dybe tallerkner á 65,-

12 desserttallerkner á 50,-

1 sovseskål 100,-

1 kartoffelskål 150.-

1 tekande 150,-

1 lille skål 50,-

1 sukkerskål 100,-

1 flødekande 80,-

11 te-kaffekopper 40,-

12 underkopper á 40,-

1 kagefad, oval 150,-

Glas ”Tiffany” med guldbelægning

8 vinglas á 50,-

5 assorteret glas á 25,-

1 kande 150,-

03/04/2011 12:24 Endelig forår
Forår, endelig forår og i år skal vi ikke have konfirmation, så det er lige ved at vi kede os…og det er lige ved at vi har overskud på kontoen, men det skal Martins hobby så nok hjælpe os med, at vi ikke får.

Her på Ladetoften er der masser af forårstegn:

• Vi har været ved at fælde en masse døde elmetræer i baghaven.

• Det pibler op med vintergækker, krokus og erantis.

• Jeg har revet græsplæne i timevis – vi har mange pletter med dødt græs, fordi der har ligget sne så længe.

• Jeg kan hænge vasketøj ud på snoren, når her ikke lige lugter af gylle.

• Jeg har fået et gækkebrev med en masse mystiske prikker.

• Martin er begyndt at køre cross igen.

• Der er store gæslinger på piletræerne.

• Det er flere uger siden, jeg hørte lærken første gang.

• Vi er ved at rydde op i garagen.

• Jeg så en påskehare her til morgen.

• Trampolinen er pakket frem igen.

Malthe brækkede armen i fredags. Han skulle lige prøve et farligt trick på rampen henne på friskolen, og så gik det galt. Nu er hele venstre arm pakket ind i gips. De ringer fra sygehuset i morgen, hvis det er nødvendig med en operation. Fredag var dog ikke kun en øv-dag for Malthe. Han vandt nemlig logokonkurrencen på friskolen. Man kan købe en t-shirt med logoet på, og det gør vi alle, så nu løber der en masse børn og voksne rundt med MALTHES LOGO på. Vi er meget stolte. Han kom også i avisen, men der havde han lige brækker armen få minutter forinden, så han ser lidt bleg ud på billedet. Vi havde for resten reception på Thorsted friskol i fredags. De nye lokaler blev indviet, og det er bare blevet så godt og så flot.
Her i påsken håber jeg rigtig meget på, at få besøg af Tina – et af børnene fra min gamle klasse på AMS i Ilulissat. Hun bor hos en familie i Skærbæk i 2 måneder. Mange af de andre børn fra klassen er også i det område for tiden, men dem har jeg nu ikke holdt kontakt med.

10/01/2011 21:05 Influenzatid og fast arbejde
Så er det influenzatid, og især her hos familien Søgaard. Nytårsaften kunne jeg godt mærke, at det ikke var helt godt, og ganske rigtig, nytårsdag gik jeg i seng, og der blev jeg liggende til torsdag. Først søndag havde jeg det ok igen. Nu er det så Poul og Malthe, der har lagt sig – stakkels dem.
Martin sendte vi på skiferie i går søndag, så bare jeg ikke har smittet ham også. Han er med Snedsted Skole i Skeikampen i Norge. Så håber vi, at skolen ikke sender ham hjem af en eller andet mærkværdigt grund, sådan som den skole ”plejer” at gøre med mine børn. Okay, det er meget overdrevet, men det er den følelse Poul og jeg har. Derfor kunne vi heller ikke bære at sende Martin af sted på skiferie, uden at vi havde snakket med skolen først, så alt var på det rene.
På job går det godt både hos Poul og mig. Der var en nye fyringsrunde på Coloplast før jul, men heldigvis for os slap de faglærte denne gang. Mit vikariat på Hanstholm Friskole skulle slutte nu den 15. januar, men jeg er blevet fastansat + at jeg har fået flere timer, heriblandt et af mine linjefag – biologi. Det er jeg selvfølgelig meget glad for, men inderst inde havde jeg set frem til at skulle prøve noget nyt, og så er der altså lidt langt til Hanstholm, også selv om det er en meget smuk køretur. På plussiden er der de meget søde kollegaer, et rimeligt afvekslende job og udfordrende, sjove, søde børn. Så….fra at Poul og jeg begge kunne have været arbejdsløse efter jul, så er det gået meget godt.

Vi har haft en dejlig juleferie, selv om vi her på Ladetoften har været noget skuffet over vejret. Vi har slet ikke fået sne i de mængder, som I har fået andre stedet, og det er total nedren. Vi vil sne inde, vil vi. Sne er vores yndlingsvejr.
Juleaften var vi i Vorupør, og det var rigtig hyggeligt. Desværre var Flemming ikke hjemme (Flemming og Hildebjørg er gået fra hinanden. Flemming bor i Ilulissat og Hildebjørg og børnene bor i Nuuk.)
Nytårsaften var vi først her på Ladetoften, hvor vi spiste julemiddag (and og det hele), og bagefter gik vi på besøg hos Heine og Luise. Martin afleverede vi i Snedsted kl. 21, hvor han skulle feste sammen med kammeraterne. Ham så vi først næste morgen kl. 6.

29/11/2010 14:32 Hurra, så er der sne igen
Vi ELSKER sne her på Ladetoften 3 – måske ikke lige kattene, men vi andre gør. Malthe ligefrem boblede af glæde i torsdags, da den første sne faldt. Jeg tog billeder af vores nykalkede hus i snevejr i torsdags – den 25. NOVEMBER – det har jeg da aldrig oplever før.

Vi er sneet inde igen i dag. Jeg stod ellers tidligt op i forhåbning om at kunne komme af sted, men lige der, hvor jeg skulle have kørt, sad skraldebilen fast i sneen, og skraldemændene rådede os til blive hjemme. Heldigvis ringede de så fra min skole og sagde, at jeg havde snefri, så det er officielt nok, at jeg er hjemme. Resten af familien ”pjækker”, altså bortset fra at de ikke kunne komme i skole/på job.

Sådan en ekstra fridag er pragtfuld. Jeg har fået pletmalet en del, malet gulv i det lille fyrrum, bestilt en masse julegaver over nettet og ind imellem er vi ude og snakke med folk, som sidder fast her nord for huset. De får alle en invitation til at komme ind til kaffe, men ingen har sagt ja tak endnu. De tør ikke forlade bilen, mens de venter på falck/traktor.

Da jeg kom hjem fra julemarked på Hanstholm Friskole i lørdags – den dag Martin havde fødselsdag, var Rasmus og Ruben på besøg (Todbøl-drengene). Det er lang tid siden, vi har set dem, så det var dejligt at se dem igen. Rigtigt hyggeligt var det, da de blev nødt til at overnatte pga. vejret. Så jeg stod op kl. 6 søndag morgen for at bage boller, for vi kunne jo ikke lige køre efter rundstykker. Det blev også værdsat. De nød de nybagte boller og hulestemningen.

Nu vil jeg til at kigge lidt i juletræskassen. Jeg har ikke fået lavet adventsdekoration endnu, for jeg har glemt at finde det, jeg skulle bruge til juledekorationer, og det bliver ikke let af finde mos nu. Heldigvis var jeg mere forudseende mht. lyskæder på træerne. Det fik jeg ordnet sidste weekend, så jeg bare skulle slutte strømmen til første søndag i advent. Jeg fik også lavet en lille udendørsdekoration til fordøren, så det ser så nydelig ud nu, hvor det har fået snedrys.

Mit vikariat på Hanstholm Friskole slutter snart, så jeg leder med lys og lygte efter nyt job. Skulle I høre om et fedt job – helst på en friskole – så giv mig endelig besked.

06/10/2010 23:15 En brækket skulder
Hej alle…ja der kan hurtig ske noget. Lørdag formiddag ville Malthe gerne til Hanstholm for at skate på rampen, og Poul gad godt køre, for så slap han for at hjælpe med at gøre rent. Vi skulle nemlig have længe ventede gæster til overnatning – Jytte og Christian med børn – og da hverken Jytte eller Jesper har det så godt med kattehår, så kræver deres besøg en ekstra runde med støvsugeren.
Jeg fik gjort rent, og så skulle jeg lige køre Martin til cykelbanen i Øster Jølby. Vi var dog ikke nået mere end et par hundrede meter hjemmefra, før Poul ringede: Malthe var kommet til skade med en skulder, og det var alvorligt. Vi aftalte, at Poul skulle køre direkte til vagtlægen i Thisted, og jeg skulle prøve at komme i telefonisk kontakt med vagtlægen. Mærkelig nok var jeg nummer et i køen, så det tog ikke mange minutter at varsko vagtlægen om, at Poul og Malthe var på trapperne.
Martin og jeg kørte også ud til vagtlægen, men da vi kom derud, sagde han, at Malthe allerede var kommet på skadestuen. Martin og jeg skyndte os derover, og der sad Malthe grædende i en kørestol, og enhver kunne se, at der var noget fuldstændig galt med højre skulder.
Malthe kom ind på en briks, og han fik med det samme morfin, for han havde stærke smerter. Efter lang tids venten blev han kørt til røntgen, men personalet derinde turde ikke røre ved ham, så billederne blev taget, mens han lå på briksen. Han blev kørt tilbage skadestuen, og her ventede og ventede vi. Endelig kom personalet og sagde, at Malthe skulle have endnu mere morfin, for de ville prøve at sætte hans skulder/arm i en slynge og måske ville skulderen derved falde på plads. Bagefter skulle han i røntgen igen. Røntgenbillederne viste denne gang, at skulderen var så meget brækket, at det krævede en operation. Her braste Malthes verden sammen. Han var fuldstændig utrøstelig – det kunne han slet ikke overskue. Vi trøstede, så godt vi kunne, men han virkede nærmest panisk. Klokken 18 lørdag aften fik vi lov til at køre hjem med den aftale, at Malthe skulle komme på K2 mandag morgen til operation + vi havde masser af smertestillede til at komme igennem weekenden.
Det gik godt nok med at have Malthe hjemme, selv om han havde en del smerter. Det var ikke så nemt for ham at sove om natten med alt det ”seletøj” på. Han spiste ikke så meget i den weekend, og fra kl. 24 søndag skulle han faste
Mandag morgen kl. 7 stod hele familien Søgaard på K2 og Malthe fik tildelt en seng på stue 1. Han fik mærkelig sygehustøj på, og så kravlede han op i sengen. Da Poul og Martin kunne se, at Malthe var godt installeret, tog de op på politistationen, for her skulle Martin nemlig til teoriprøve til traktorkørekort kl. 8. Det klarede han selvfølgelig godt, så nu mangler han bare køreprøven.
På sygehuset ventede og ventede og ventede vi på operationen. På et tidspunkt fik vi at vide, at det må-ske ikke var nødvendigt med en operation, for måske kunne de skubbe skulderen på plads, men det ville stadig krævede, at Malthe skulle i narkose. Hvis alt gik godt, ville operationen tage en halv times tid. Kl. 14 fik vi at vide, at der var et par timer tilbage og kl. 17 fik vi at vide, at der var mindst 3 timer tilbage. Der kom hele tiden noget akut, så Malthe blev rykket tilbage i køen. På det tidspunkt var vi alle godt tyndhudede. Malthe var ved at blive dårlig af sult, så personalet bestemte sig for at give ham drop. Endelig kl. 21 kom portøren for at køre Malthe ned på operationsstuen. Poul og jeg fik lov til at gå med ned på operationsstuen, men da Malthe var ”faldet i søvn”, gik vi op på K2, hvor vi sad i opholdsstuen og ventede…og ventede…og ventede. Kl. 24 kom en portør og fortalte, at bruddet var værre end de havde regnet med, så operationen ville tage længere tid end forventet. Kl. 1 fik vi besked om at gå ned i opvågningen. På vej ned i elevatoren mødte vi den læge, som lige havde opereret Malthe, og han fortalte lidt om operationen. Som sagt var bruddet værre end det havde set ud til på røntgenbilledet. Der havde været nerver, muskler og sener i klemme, og de måtte ”åbne” ham flere steder.
I opvågningen lå lille Malthe med kæmpe plaster på skulderen og masser af slanger og ledninger, og han havde så ondt, og han havde det så skidt. Det kan en mors hjerte næsten ikke bære.
Kl. 03 blev Malthe kørt tilbage til stue 1, hvor der også var redt en seng til mig. Poul kørte hjem til Martin, som jo skulle op i skole. Jeg troede slet ikke, jeg ville få sovet, men det blev alligevel til 3½ timers søvn, inden hospitalsrutinen vækkede mig.
Malthe havde det nogenlunde, da han vågnede, og han spiste endda lidt øllebrød, men det kom hurtig op igen, og så kastede han ellers op resten af dagen. Sygeplejerskerne sagde, at det var fordi, han havde været så mange timer under narkose + at morfinen kan være svær at tåle.
Vi fik lov til at køre hjem sidst på eftermiddagen. Malthe fik det lidt bedre ved at komme hjem, og om aftenen spiste han faktisk noget, som endda blev i maven.
I dag har jeg været på job, og Poul har været hjemme ved Malthe. De har allerede været på besøg på friskolen, og Malthe er dybt rørt over den varme velkomst, han fik af alle kammeraterne. Han får stadig en del smertestillende, og han er ikke i tvivl om, hvornår tiden er inde til en ny pille. I morgen torsdag kan jeg være hjemme hos Malthe.
Vi skal møde på hospitalet igen fredag kl. 12.30 til nye røntgenbilleder. Bare operationen er gået godt.

27/09/2010 20:53 En travl tid
Tusinde tak for hilsner i anledningen af min fødselsdag. Jeg var glad for dem, for det var den eneste forskel fra en hverdag. Poul var nemlig i Ungarn, ungerne havde travlt, far var på sygehuset og jeg selv havde travlt med at lege taxa.
Vi har det godt her på Ladetoften. Det er godt nok mange år siden, jeg har haft så meget at se til, men for de fleste af I andre har det jo været sådan altid. Jeg har bare lidt svært ved at komme op i de omdrejninger, der er nødvendig, for jeg har altid været så ufattelig privilegeret mht. arbejdsbyrde. I de mange år jeg arbejdede på Vorupør Skole, var jeg jo på deltid, og i de sidste to år har jeg studeret, og det er tidskrævende på en helt anden måde end et job. Nej…nu er jeg kommet ud i det virkelige liv, (og så er det endda stadig deltid). Som nyuddannet lærer er der meget forberedelse, og med teenagerbørn er der en del transport og så er der møder med børnenes skoler, menighedsrådet, Martins cross og venner der skal dyrkes. Heldigvis er det alt sammen noget, vi gerne vil, og som vi synes er sjovt, spændende og interessant at beskæftige sig med.
Martin skal til teoriprøve til traktorkørekort på mandag. Det er vist første gang i sit liv, han skal lære en hel masse udenad, så han synes, det er hårdt.
For tiden leder vi efter efterskole til Malthe til 9. klasse. Vi har meget kig på Ranum Efterskole, men vi vil gerne besøge et par andre, inden vi beslutter os.
Poul har lige været på job i Ungarn igen i en uges tid. Dan han kom hjem, havde han købt den smukkeste taske til mig i fødselsdagsgave; så nu bliver jeg nødt til at købt nyt tøj, som passer til tasken.
Jeg har det sjovt på friskolen i Hanstholm. Børnene er fantastisk søde, især er jeg vild med 4./5. klasse, som jeg har til matematik, historie og krea. Det er også rigtig spændende med 8./9. klasse i samfundsfag, men her skal jeg lære, at lade dem gøre arbejdet selv – det går langsomt fremad. 6./7. klasse har jeg til historie og krea. Indskolingen har jeg til dansk og natur/teknik, og så har jeg fortælletime en gang i måneden. Det er kun et vikarjob, så jeg skal faktisk allerede til at tænke på at finde næste job – spændende.

18/05/2010 20:00 Dumme skriftlige eksamen
Så har jeg prøvet at være til skriftlig eksamen også. Ja, det er jo ikke første gang, men det er første gang i mange, mange år. Og jeg kan ligeså godt sige det: Det var ikke en god oplevelse. Jeg har det virkelig skidt med det, for jeg har ingen anelse om, hvordan det er gået. Det er overhovedet ikke gået godt, for der er rent faktisk spørgsmål, jeg ikke har svaret på, og det det slipper jeg selvfølgelig ikke ustraffet fra. Spørgsmålet er så, hvor stor straffen bliver.
Nå, det er ikke skidt det hele. Jeg har fået job på Hanstholm Friskole fra 1. august og 6 måneder frem. Min nye leder, Solvej, har lige ringet og fortalt det. Så…det kan godt være jeg ikke er god til eksamen, men jeg kan score et job, som jeg rent faktisk ikke behøver en eksamen til, hvis det skulle gå så galt.
Malthe er ved at være rask. Han har været syg siden Skærtorsdag, men har været i skole i dag. Til gengæld er Poul nu rigtig skidt, med de samme symptomer som Malthe havde, stakkels Poul.
Nu skal jeg til at tænke på mundtlig biologi.

12/05/2010 10:29 Tak for en god konfirmation
Kære alle gæster til Malthes konfirmation. Tak for en rigtig dejlig dag. Tak for gaver, sange, taler og jeres gode humør og gode snakketøj. Da konfirmanden langt om længe gik i seng, mumlede han træt: ”Bare jeg havde konfirmation hver dag.” Men hvor var vi da også heldige med vejret.
Der skal også lyde en stor TAK til de fantastiske ”skaffere”. Vi ser frem til at skulle varte jer op til en god middag til sommer.
Nu er der næste ryddet op efter festen. Servicet er pakket ned, næsten alt er afleveret de rette steder, dugene er strøget, resterne er spist, blomsterne er visnet og smidt på komposten. Vi mangler faktisk bare at fjerne alle bordene og stolene, men de skal ned til naboen, som skal holde kobberbryllup den 22. maj. Den fest glæder vi os til, for det plejer at være rigtig hyggeligt, når der festes i Heine og Luises lade.
Jeg (Jonna) gå jo herhjemme og forbereder eksamen. I mandags var jeg i Nørre Nissum for at aflevere 2 skriftlige eksamensopgaver, og nu går jeg, og gør mig klar til den skriftlige danskeksamen. På mandag den 17. maj kl. 9.00 får jeg udleveret et materiale på seminariet, og så har jeg 24 timer til at gå og kigge på det. Tirsdag den 18. maj kl. 9.00 går den 6 timers skriftlige prøve så i gang, og det er så med udgangspunkt i det udleverede materiale – meget spændende.
Når jeg ikke lige sidder og gør mig klar til eksamen, så søger jeg job. Jeg har skrevetl ansøgninger til et par ledige stillinger og andre steder søger jeg bare uopfordret. Jeg har dog ikke sendt brevene endnu, for i går aftes var jeg til samtale på Hanstholm Friskole. Det var hel sjovt at prøve at sidde, som den der søger jobbet. Normalt har jeg været en del af det hold, der er arbejdsgiveren. Egentlig burde man gå til samtale to gange, for det er først nu bagefter jeg ved, hvad jeg burde have svaret og spurgt efter. Jeg vil få besked en af de nærmeste dage. Jeg vil gerne have det job, fordi det er en friskole, men får jeg det ikke, så finder jeg bare noget andet. Jeg er ikke så desperat endnu.
Flemming har fødselsdag i dag – 41 år. Stort tillykke fra os i Kallerup

14/04/2010 09:48 Malthes ønskeseddel udvidet
Så er Malthes ønskeseddel blevet udvidet. Han ved det godt nok ikke selv, men han ønsker sig madkasser. Det gør ikke noget, hvis de er brugte, for han smider dem alligevel væk. Bare i dette skoleår har han fået 7 madkasser væk, så nu får han madderne med indpakket i film, og så lægger han dem bare i jakkelommen. Han kan jo ikke lægge dem i skoletasken, for sådan en har han da ikke med i skole.

18/03/2010 18:22 Malthes ønskeseddel:
Lige nu er ønskesedlen meget kort: En skatertaske og penge.

15/03/2010 15:51 Forår på vej i Kallerup
Ja altså, det er ikke vores hjemmeside, vi har brugt mest tid på i de sidste mange måneder, men nu skal den opdateres.
Vi ved ikke, hvad I andre siger, men familien Søgaard har haft den mest vidunderlige vinter. Vi har nydt hver dag med sne, også selv om det ind imellem betød, at vi sad fast med bilen i sneen, og vi måtte aflyse aftaler, og grenene knækkede på vores træer og buschaufføren kørte ind i vores postkasse. Vi har nydt, at vi sneede inde så mange gange, vi har kælket, stået på ski og snowboard ned af kirkebakken. Vi har bygget igloer og snemænd. Vi har bagt boller og drukket kakao i store mængder. Det har været en skøn, skøn vinter.
Og nu kommer foråret. Lærkerne synger højt på markerne omkring vores hus, og vintergækkerne står klar under de store snedriver i vores have. Der er kommet mange bare pletter frem med fladmast græs, og de afgnavede æbletræer (rådyr eller harerne) er også ved at dukke frem. Og hos familien Søgaard betyder forår Malthes konfirmation og Jonnas eksamener på lærerseminariet.
Malthe fik valget mellem at blive konfirmeret i Skjoldborg Kirke sammen med de unge mennesker, han har gået til konfirmationsundervisning med, eller han kunne bliver konfirmeret i Kallerup Kirke, men så kunne han risikere at blive den eneste. Han valgte Kallerup Kirke, og nu er de to drenge, som ikke kender hinanden, der skal konfirmeres søndag den 2. maj kl. 9,30. Vi glæder os meget til dagen.

09/09/2009 21:49
Hej alle
Her hos familien Søgaard går det godt. Vi er ved at få nye vinduer i, og det ser bare rigtig godt ud. Nu glæder vi os til at mærke olieregningen falde og falde.
Af andre nyheder kan vi fortælle, at Malthe er begyndt på Thorsted Friskole, og det går rigtig godt. Han virker som et barn der stortrives. Fritiden bruger han meget på at skate og så er han begyndt på windsurfing og guitarspil.

Martin er stadig på Snedsted Skole. Han er rykket op i overbygningen,og er derfor begyndt i en ny klasse. Han er ganske godt tilfreds, men han kendte jo også en del af de nye klassekammerater i forvejen. Martin arbejder stadig to gange i ugen hos den lokale ØKOLOGISKE landmand, og så er han på crossbanen to gange i ugen.
Nu kan I sikkert godt regne ud hvad Poul og jeg bruger en del af vores tid på: Transport

16/05/2009 12:23 Vores brev til ledelsen
Til ledelsen på Snedsted Skole og forældre i 6. klasse
Der er vores oplevelse, at Malthe er blevet efterladt under et stort psykisk pres uden opbakning fra de lærere, der skulle være ansvarlige under turen til Bornholm. Det rammer os også utroligt hårdt, at Malthe har været i problemer, uden at vi blev orienteret med det samme.
Vi har nu en dybt ulykkelig søn, der har svært ved at se vejen frem efter at være stemplet som hjemsendt ballademager og sat uden for et fællesskab, der er vigtigt for ham.

Forløbet:
Mandag den 11. maj tager 6. klasse fra Snedsted Skole på lejrskole til Bornholm. Malthe har glædet sig meget til turen, og vi forældre på hans vegne. Vi er glade for, at skolen vil være med til at give børnene en sådan oplevelse. Turen starter rigtig godt, og de har mange gode oplevelser sammen, indtil de tirsdag den 12. maj kommer til Svaneke.
Her får børnene lov til at købe noget at drikke hos Brugsen i Svaneke. Vores søn komme lidt senere end de andre børn, da han først vil købe en gave til sin storebror. Han ser, at de andre børn har købt en energidrik, og sådan en vil han også have. Samme med en kammerat går han ind til købmanden, og her finder de, hvad de tror, er en energidrik. På dåsen står der, at der er 20% mere i, og da de er meget trøstige, så vælger de selvfølgelig den. Sammen går de til kassen og betaler. Her er det vigtigt at beskrive drengene. De ligner begge præcis det de er: 12 års drenge og man kan ikke være i tvivl om alderen. Da de to drengene kommer ud af butikken, er der en tredje dreng, som ser den store energidrik, og han skynder sig ind i butikken for at købe en magen til.
Udenfor opdager drengene, at der er alkohol i. De bliver bange, da de fra skolen har fået fortalt, at hvis børnene rører alkohol på turen, så bliver de sendt hjem. Drengene snakker om, om de mon kan få den byttet, men det mener de ikke. De tror, at man kun kan bytte tøj – ikke madvarer.
Ifølge brevet fra Snedsted Skole er det slået fast, at andre fra klassen gjorde drengene opmærksomme på, at der er alkohol i drikken, da drengene købte den, men det kan ikke passe, da der ikke var andre børn i nærheden.
Drengene tør ikke sige det til lærerne. Vores søn mener, at de skal smide den væk, men den har jo kostet mange penge, så det mener de heller ikke er en løsning. ”Jeg vil gerne have den”, siger kammeraten, som har købt dåsen sammen med vores søn, og Malthe indvilliger.

Kammeraten går med dåsen i bukselommen, indtil de kommer tilbage til lejrskolen, hvor han stiller den på gulvet i sovesalen. Her bliver den senere fundet af en lærer, som opdager at der er alkohol i. Først vil drengene ikke sige, hvem der har købt den, men så indrømmer Malthe, at det var ham.
Selvfølgelig skulle Malthe have sagt med det samme, at det var ham, men når han ikke turde komme til lærerne med problemet i første omgang, så tør han heller ikke i næste omgang.
Lærerne kan/må åbenbart ikke tage stilling til problemet selv, så de ringer til skolelederen på Snedsted Skole og forklarer situationen. Det tager 1½ timer for dem i Thy at tage stilling til, hvad der skal ske med de tre drenge, og de beslutter, at børnene skal sendes hjem.
Her hjemme hører vi første gang om sagen, da Malthe ringer ca. kl. 19.30, dybt chokeret og fuldstændig opløst i gråd. Vi har meget svært ved at forstå, hvad det drejer sig om, der er ingen voksne i nærheden, som kan forklare sagen, men så meget kan vi forstå, at der er ”en” der vil ringe til os senere på aftenen.
Ca. 22.30 ringer skolelederen fra Snedsted Skole, og giver sin version af, hvad der er sket: Malthe og de to andre drenge har med fuldt overlæg købt alkohol. De vidste hvad de gjorde, og derfor skal de sendes hjem.
Onsdag middag får vi besked fra skolen om, at Malthe kommer hjem kl. 14.00. Vi får en dreng hjem, som er fuldstændig rystet. Han er total opløst i gråd, og kan ikke forstå, hvorfor han skal straffes så hårdt. Efter at have hørt Malthes forklaring, kan vi kun give ham ret.
Vi tror på Malthes oplevelse af forløbet. Det ligger ham meget, meget fjernt at have noget med alkohol at gøre. Han kan overhovedet slet ikke se det spændende i det, hvorfor skulle han pludselig have en uimodståelig trang til at lave noget ”kriminelt” på en skoleudflugt på Bornholm med en sikker viden om risikoen for at blive sendt hjem?

Vi har mange tanker og vi vender og drejer sagen, for måske at kunne forstå, hvordan lærere og ledelse kunne handle så pædagogisk uforsvarligt. Da vi sendte vores søn af sted på turen til Bornholm, var det med en overbevisning om, at lærere og skolens ledelse kunne fungere som en tryg platform for vores børn. Den tillid har vi mistet.

Poul og Jonna Søgaard
Ladetoften 3
7700 Thisted

16/05/2009 12:22  Fantastisk dejlig konformation
Hej alle sammen
Nu har vi haft konfirmation. Til jer der ikke allerede har prøvet det, så glæd jer. Det er en rigtig god dag, men vi kan jo også sagtens holde konfirmation, for vi har gode venner til at hjælpe med forberedelserne og dejlige gæster til at sørge for en god dag.
Rigtig mange tak til alle jer som har sendt/givet Martin en hilsen i anledningen af dagen. Han fik det han ønskede sig og meget mere til. Han fik både gaver og penge, taler og sang og han nød hele dagen.
Efter gæsterne og vores dejlige personale var gået, ryddede vi lidt mere op, så næste dag var der styr over så meget, at både Poul og jeg kunne tage med til Blå mandag i Aalborg, men først skulle vi jo afleverer Malthe ved togstationen i Snedsted, så han kunne komme med 6. Klasserne til Bornholm.
Blå mandag gik fint, men jeg er glad for, at det ikke er mig, som bor i Aalborgs centrum her i forårsperioden, for det var åbenbart blevet moderne blandt konfirmanderne at købe tudehorn, som man bruger til fodbold + megafoner. Sikke en larm der var både i gågaden og i tivoli, men bortset fra det, så så vi kun friske konfirmander, som havde det rigtig hyggeligt og sjovt. Der var et par stykker, som gik rundt og røg på cigaretter og troede de så smarte ud, men det var heldigvis ikke nogle vi kendte.
Efter Aalborg skulle konfirmander + forældre mødes hjemme hos en af konfirmanderne til pizza. Det var en hyggelig afslutning på en god dag.
Tirsdag tog Poul på arbejde. Jeg ryddede op en del op og jeg fik afleveret det service, vi havde lånt rundt omkring. Da Martin, Poul og jeg mødtes omeftermiddagen snakkede vi endnu engang om, hvilke dejlige dage vi havde haft i forbindelse med konfirmationen…og det var så det…derefter blev vi ligeså kede af det, som vi havde været glade (se forklaring i følgende brev).

20/04/2009 21:22
Hej alle
I dag er jeg så træt og slidt op, at jeg kun kan orke at sidde ved computeren. Vi er nemlig ved at rydde op i laden, og i haven, så her kan se lidt pænt ud på den store dag. Hvis det nu skulle have forbigået jeres opmærksomhed, så skal Martin jo konfirmeres i Kallerup kirke den 10. maj kl. 10. (det med klokkeslettet er vi nu ikke helt sikre på). Den efterfølgende fest skal holdes uden i laden, så derfor KNOKLER vi. Jeg er meget ked af, at jeg ikke fik taget billeder af laden før vi gik i gang med oprydning/færdiggørelse, for det så ret uoverskuelig ud. Da vi i 2005 havde muret laden op og sat tag på, så begyndte vi at proppe ting og sager ind. Da vi nåede til den 1/1 2009 var der ikke engang plads til min bil, så det er et større projekt, vi er gået i gang med, men der er rigtig dejligt at få det gjort. Nu er der kun 20 dage tilbage, men vi når det hele – håber jeg.
Jonnas forældre er i Grønland, så vi passer ”deres/vores” kat. Gamle Lippo er kommet hjem til os igen, og den er bare flyttet ind, som om den aldrig har været væk. Lynhurtigt fandt den sine gamle sovesteder, og yndlingssteder i haven. Den er ikke perlevenner med vores sorte kat Yamaha, men de accepterer hinandens tilstedeværelse med værdighed.

10/02/2009 21:54
Som skrevet på forsiden har vi vinterferie alle 4. Desværre er Martin syg – influenza, så vi kan ikke tage hjemmefra. Det gør nu ikke noget, for vi voksne kan sagtens få tiden til at gå. Vi skal nemlig rydde op i garagen. Den er fyldt til bristepunktet, så for at den kan blive gjort klar til konfirmation, skal den først tømmes, og bagefter skal vi til at vandskure væggene. Vi har også et par småprojekter udenfor, bl.a. skal indkørslen shines op, der skal grus på gårdspladsen, tagrender på garagen og meget andet. Hvis vi skal nå alt dette inden maj, så er det ikke for tidlig at gå i gang.
Stakkels Martin, tænk at være syg i sin ferie. Han har det rigtig dårlig. Han har ondt, og han har feber. Det startede så småt i lørdags, og umiddelbart er der ikke tegn på bedring.
Malthe sidder for det meste foran computeren. Der sidder han og bliver bleg, slap og sikkert også voldelig af alt det Counter Strike.
I søndags fejrede vi Pouls fødselsdag. Vi havde inviteret gæster til formiddagskaffe, og det var bare rigtig hyggeligt. Af Jonna, Martin og Malthe fik Poul 3 bøger af Stieg Larsson og et bælte til at støtte og varme ryggen.
Efter vinterferien har Jonna en uge tilbage på Bjergby Friskole, derefter starter seminariet igen. I dansk starter vi med en lidt stor semesteropgave – spændende.

06/01/2009 20:41
Her fra Kallerup skal lyde et rigtigt godt og lykkebringende nytår til alle vi kender. Vi håber I har haft en dejlig juleferie, og at det ikke er alt for hårdt at starte på job/skole igen.
Med hensyn til vores hjemmeside må vi vist lave den aftale, at intet nyt er godt nyt. Vi har det godt alle 4, men da det hovedsagelig er Jonna, som står for det skriftlige på hjemmesiden, så bliver det ikke til så meget for tiden. Jeg sidder så meget foran min pc til hverdag, at når jeg endelig har fri, så gider jeg ikke bruge mere tid foran den.
Jeg gå fortsat på Nørre Nissum Seminarium. Jeg er stadig glad for det, men det er da hårdt. Jeg vil meget hellere arbejde. For tiden er jeg i praktik på Bjergby Friskole, og det kan I tro jeg nyder. Jeg har dansk og natur/teknik med en 4. klasse og fortælling med en 5-6. klasse. Magen til søde børn skal man lede længe efter og mine praktiklærere er dygtige, så jeg lærer forhåbentlig en hel masse.
Poul cykler på job hver dag – 14 km x 2 – i regn og blæst. Siden vi kom hjem fra Grønland, har Poul været i Ungarn for Coloplast 3 gange og på kursus i Silkeborg i 3 uger.
Drengene har det godt på Snedsted Skole. De har det faktisk så godt, at de ikke vil til Kina. Det gør nu ikke noget, for det er alligevel aflyst indtil videre pga. krisen, som også kan mærkes på Coloplast. I uge 5 skal Martin og Malthe med mormor og bedstefar på skiferie i Norge. Imens kan vi andre gå hjemme i garage og prøve på at gøre den klar til konfirmation den 10. maj. Sådan er verden så uretfærdig.
Der er for resten sket noget rigtig godt. Jonna skal være faster igen. Millan Malik skal være storebror til sommer.

19/10/2008 22:00
Hej alle

Det var så den efterårsferie, og det har været en rigtig, rigtig dejlig ferie.

Den startede med, at vi tog til Legoland med Polarklubbi-DK. Polarklubbi-DK består nu af Bo med familie, Jakob med familie og Poul med familie. Jeg ved ikke rigtig hvorfor, men Polarklubbi-GL havde sendt en kontrollør til Danmark. Måske var det for at tjekke, om afdelingen i DK kører ligeså godt som den i GL. Kontrolløren var Jesper og han havde Tobias med + Anne, som går på efterskole i DK. Helle var ikke med denne gang. Hun er leder i en børnehave i Ilulissat, så hun havde ikke tid til at komme med denne gang. Måske ses vi til jul?

Vi havde en skøn dag i Legoland. Det var dejligt at se de andre igen, og I kan tro, der blev snakket Grønland. Ungerne løb selv rundt og prøvede de forskellige aktiviteter. Vi voksne skulle selvfølgelig også lige prøve, men vi brugte nu også meget tid på at sidde og hygge, mens vi nød vores medbragte mad. Vi fik både morgenmad, frokost og eftermiddagsmad sammen, og vi snakkede og snakkede. Der er ikke sket meget i Ilulissat, som vi ikke ved noget om nu.

Vi var så heldige, at Laurits havde lyst til at tage med os tilbage til Thy, så ham har vi haft besøg af til onsdag, hvor Bo kom og hentede ham. Bo kom ved 12 tiden, så vi nåede lige en god frokost, og vi nåede en tur til Vorupør, inden de to kørte tilbage til Fyn. Det har været dejligt, at have besøg af Laurits. Han er en lego-dreng som Malthe, så de to så jeg ikke meget til i de dage. Enten sad de på værelset og byggede med lego, eller også hoppede de på trampolin.

Tirsdag havde vi besøg af Marianne og Uffe fra Als. Marianne er min eks-kollega fra AMS. Det var rigtig godt at se dem. Sidst vi så hinanden var i Grønland, så vi havde en del snak, vi skulle indhente. Vi havde også lidt grønlandsk kaffe til gode, og det nåede vi også. Desværre nåede vi ikke et spil. Det har vi ellers tradition for, men det må blive næste gang. Uffe og Marianne overnattede, så onsdag formiddag, var vi en tur i Vorupør, inden de kørte sydpå igen.

Torsdag fik vi besøg fra Malling. Martin, Dorte, Ida, Jonas og Alfred kiggede forbi til aftensmad og en overnatning. Vi havde ikke set hinanden siden forrige påske, så det var skæg at se, hvor meget børnene har forandret sig siden sidst. Vi havde en hyggelig aften med masser af snak. Den stakkels familie blev tvunget til at se billeder fra Grønland, tvunget til at drikke grønlandsk kaffe og tvunget til at høre om Grønland hele tiden.
Inden de skulle køre tilbage til Malling, nåede vi en strandtur i Vorupør og vi nåede en god frokost i Kallerup.

Denne weekend er gået med at lave semesteropgave i dansk. Det er ikke det nemmeste jeg har været med til, men det er spændende. Jeg skal lave en opgave om H.C. Andersens “Nattergalen“. Hvis der er nogle af jer som har gode ideer til tematiske undervisningsøvelser ud fra denne tekst, så ring endelig. Jeg har meget brug for ideer.

Millan Mailk havde fødselsdag i onsdags. Han blev 2 år. Vi har fået billeder fra dagen. Han havde besøg af kammeraterne og han nød det. STORT TILLYKKE MED DE 2 ÅR

30/09/2008 21:35  Så-tror-da-pokker.
Verdens vanskeligste sprog
Fredag 26. september 2008 kl: 06:40

Det er europæisk sprogdag, og i den anledning har sprogprofessor Rolf Theil fra Universitet i Oslo kåret grønlandsk som verdens vanskeligste sprog.

På hjemmesiden forskning.no fremhæver han, at grønlandsk er vanskeligt, fordi sætninger og ord er opbygget så ekstremt svært.

Det letteste sprog er Mandarin, der tales i Kina, fordi det er så regelmæssigt og let at udtale. Det er samtidig det største sprog.

30/09/2008 21:24
Jeg håber I har det godt alle sammen.

Hold da op, hvor TID er helt anderledes nu – eller også ser vi på det på en anden måde. Vi har ikke TID nok i Danmark. På en eller anden måde mangler vi altid TID, og vi glemmer at leve i nuet, fordi vi venter på at få TID, for det føles som om, det er lige om hjørnet. Vi plejede at have TID nok, både før vi tog til Grønland og mens vi var i Grønland. Jeg ved godt, vi lavede lidt noget andet, end vi gør nu, men alligevel……..

Her i Kallerup går det godt. Jeg er ved at have lidt styr over mine studier. I dansk går jeg få et rent nethold, og det kører udmærket. Jeg er kommet i en sød studiegruppe med 3 meget forskellige damer, og vi skal så prøve at arbejde sammen om at lave netopgaver. Vi mødes privat en gang hver 3. uge.
I biologi går det ikke så godt. Det er jeg på et hold, hvor der er både netstuderende og studerende, som går på skolen. Desværre bliver vi netstuderende fuldstændig glemt, og vi må kæmpe hårdt for vores ret til undervisning.
Både dansk og biologi er meget, meget spændende, og jeg glæder mig hver morgen over at gå i gang med studierne. Min dag starter normalt med, at jeg cykler sammen med ungerne til skole for at få lidt motion. Hjemme igen jævner jeg efter morgenræset, og så går jeg ellers i gang med studierne. Nogle dage bliver jeg nødt til at løbe en tur midt på dagen, for ikke at få ondt i ryggen af at sidde så meget. Jeg er slem til at glemme frikvartererne. Om aftenen foretrækker jeg ofte bøgerne frem for at se TV.

Poul cykler fortsat til arbejde (2 x 14 km) og 3 gange i ugen løber han 5 km. Han arbejder hårdt på Coloplast, for 14 dage siden var han f.eks. i Ungarn en hel uge. Poul har været til samtale om Kina-jobbet, og det ligger sådan nu, at HVIS de har brug for en mand i Kina, så bliver det Poul m/familie.

Martin og Malthe er lidt spændt for med lektier på deres nye skole, men de tager det nu meget godt. Vi har lige været til forældresamtale med Martin og han fik meget ros. Han har det svært fagligt, men han er sådan dejlig en dreng. De er glade for at have fået ham ind i klassen.
Martin er blevet teenager, siden vi om hjem fra Grønland, hvilket vi især kan mærke på humørsvingerne.
Martin og Malthes bedste ven, David, har været syg siden sommerferien, og det har betydet, at Malthe har været ret ensom efter skoletid. Nu er der heldigvis tegn på, at David er ved at blive rask igen, så nu håber jeg, de får mulighed for at være lidt sammen i fritiden igen.

Vi har lige haft besøg af Leonie fra Australien i en uge. Det var hende vi mødte på Diskoøen. Det var dejligt at se hende, men det var også dejligt at afleverer hende i Aarhus lufthavn igen – kan I følge mig?

Om ikke så længe har vi efterårsferie, og det glæder vi os meget til. Vi vil overhovedet ikke hjemmefra den uge, kun lige for at køre til Legeland med Polarklubbi den første lørdag, og så for ind mellem at køre til købmanden. Derudover forlader vi ikke martrikelsnummeret, så hvis I vil se os, så er I meget velkomne på Ladetoften.

01/09/2008 10:05
Hej alle sammen

Her i Kallerup går det godt. Det er meget lang tid siden vi kom tilbage fra Grønland, men der er stadig folk som hilser os med et “Velkommen hjem”.

Vi er ved at få lidt styr over vores have. Jeg er desværre blevet nødt til at bruge lidt gift. Det er jeg elles total modstander af, men ukrudtet havde vundet kampen. Vores for-terrasse er vi ved at pille op. Den var for svært at holde, så nu sår vi græs i stedet.
Huset er godt at bo i igen. Det føles igen som vores hus og vi kan ikke mærke/lugte fugt mere og køkkengulvet er ved at ha’ rettet sig op. Vi kan igen finde vores ting, uden at skulle står og tænke over, hvor det mon er.

Poul er startet på Coloplast igen og det går rigtig godt. Han har masser at lave og nyder igen en masse personalegoder.

Martin og Malthe går på Snedsted Skole. Der er 4 km. til skolen og de kan ikke få buskort, så det er bare op på cyklen. Jeg har dog forbarmet mig over dem de dage, hvor det har regnet, og det har det faktisk gjort rigtig mange gange siden 11. august, hvor de havde første skoledag.

Martin startede skoleåret med en tur til Bornholm. Begge 7. klasser skulle af sted og de skulle bo i nærheden af Svaneke. Martin havde en dejlig tur, og det bedste havde været at komme i tivoli i København.
Martin er startet med at gå til præst, så han skal jo til at gå i kirke om søndagen. Det har han ellers normalt ikke brugt sine søndage på.

Hverken Martin eller Malthe har haft nye venner på besøg endnu, men vi ved jo så også fra Grønland, at det ikke betyder at det går skidt. Sådan noget skal bare have tid og modsat Grønland har de jo stadig vennerne fra den gamle skole. Martin har fortsat kontakt med vennerne fra Grønland – Sebastian og Mikael Møller.

Malthe har stor mod på at lære at læse her på denne nye skole. Måske kan han godt fornemme at det er sidste chance. Det er ikke helt den samme kamp at få ham til at læse, som det plejer at være.

Jeg har kigget efter et godt job siden vi kom tilbage, men har ikke kunnet finde noget. Jeg har jo længe snakket om, at jeg gerne vil uddanne mig til lærer, så nu har vi taget springet. Jeg er startet på den netbaserede merituddannelse i Nørre Nissum. Jeg kan ikke fortælle så meget om det endnu, men jeg er sikke på, at I vil komme til at høre en masse om det.

Vi savner ofte Grønland. Vi savner Millan Malik, det gode vejr, isbjergene, luften, at vennerne bor lige i nærheden og at de altid hartid. Vi savner at høre Grønlandsk. Vi savner Sebastian, Tina, Camilla, Tobias, Inujuk, Frank og alle de andre børn, som ofte kiggede ind. Vi savner overskueligheden.
Men vi savner ikke grøntafdelingen i Pisiffik eller den langtidsholdbare fløde og mælk.

Vi har lige været i Ebberup på Fyn, for at besøge Bo, Karin, Laurits, Katrine og Matilde. Det var så dejligt at se dem og dejligt at høre hvordan de havde haft det med at komme tilbage. Vi håber at se dem igen snart, men der er altså langt fra Thisted til Ebberup/Assens især i solskin og 25 grader.

01/08/2008 10:54
I dag er det Malthes fødselsdag
hurra, hurra, hurra.
Han sikkert sig en gave får,
som han har ønsket sig i mange år.
Med dejlig chokolade og kage til.

Her på Ladetoften går det godt. Vi er ved at føle os hjemme nu og Grønland ligger allerede langt væk i bevidstheden. Poul skal starte på job på mandag. Han er lidt bekymret, for der ser ikke ud til at være noget at lave på Coloplast.

Malthe har fødselsdag i dag. Han havde forestilling om en stor fødselsdag med mange gæster, som kompensation for den fødselsdag han ikke fik i Ilulissat, men alle er på ferie. Nu bliver det så til at vi fejrer dagen i Vorupør hos mormor og bedstefar. Vi skal nemlig hjælpe dem med at køre hø ind inden regnen kommer. Så udsætter vi fødselsdagen til folks ferie er forbi. Af os har Malthe fået en kæmpe trampolin. Den blev han glad for.

Martin nyder at holde ferie. Han har ikke problemer med at få tiden til at gå. Han fik brev fra sin nye skole i går, men han kiggede næsten ikke på det. Måske vil han helst glemme at han skal starte på noget nyt. Han har lige været på en miniferie hos mormor og bedstefar. Martin og bedstefar hygger sig med at ordne motorer, køre traktor m.m.

I denne sidste ugen har jeg arbejdet på et plejehjem i Thisted, men jeg er ikke særlig godt til det. Jeg har meget svært ved bestemte dele af den pleje beboerne har behov for. Jeg troede jeg kunne, men det kan jeg altså ikke. Jeg begyndte ligefrem at få dumme drømme om det om natten, så jeg blev nødt til at sige fra. De har dog fået lov til at bruge mig i nødstilfælde, men kun som 2. hjælper. Jeg vil ikke stå for den ‘personligste’ pleje. Jeg håber meget der snart bliver slået et job op, som jeg har lyst til at søge. Indtil videre er der kun et enkelt på tapetet.

Vi er så småt begyndt at tænke på restaurering af vores hus. Vi skal have nye vinduer, nyt tag og huset skal pudses. Det bliver en stor omgang og vi gider ikke rigtig, men det kan ikke udsættes ret meget længere. Derfor gider jeg heller ikke gå særlig meget i haven, for den skal alligevel nedlægges midlertidig i forbindelse med restaureringen. Vi ville dog gerne udsætte det hele til vi ved om vi skal til Kina, for der kan ikke blive råd til begge dele.

Vi nyder rigtig meget det gode vejr. Det kan godt være at det er lidt for varmt, men så er der en god undskyldning for ikke at lave noget og det er jeg blevet ret god til. Det gode vejr tørrer også så dejligt på vores lidt forsømte hus. Nu har det meste af køkkengulvet lagt sig igen.

I går cyklede vi alle 4 til Klitmøller for at spise i Klitmøller røgeri. Det var en tur på 2 x 25 km. så jeg er lidt øm i bagen i dag.

I sidste uge havde vi besøg af Helle, Jesper og Tobias fra Ilulissat + deres datter Anna. Det var rigtig godt at se dem igen. Tobias er blevet klippet helt korthåret, så vi kunne næsten ikke kende ham.

19/07/2008 12:29
Er det ikke mærkeligt? Bare fordi vi har boet i et andet hus et lille år, så har vi glemt så meget ved vores eget hus. I starten kunne jeg ikke finde mine køkkenting. Helt automatisk ledte jeg de steder, det ville have lagt i Ilulissat, men det er heldigvis gået over. Vi var lige ved at købe nye havestole, indtil vi opdagede vi faktisk havde havestole på loftet. Det havde vi bare glemt. Det er ellers ikke fordi vi har haft så meget brug for havestole, for sikke noget møgvejr der er i Danmark. Jeg fryser hele tiden, og jeg ser meget frem til at hente vores container i Aalborg i næste uge, så jeg kan få mine varme vintertrøjer på.

På trods af det dårlige vejr er her sommerferiestemning på Ladetoften 3. Vi får tiden til at gå med at gøre meget lidt. Vi har ind imellem venner på besøg og besøger venner, vi læser, ser fjernsyn og rykker i lidt ukrudt, gå sent i seng og sover længe. Poul og jeg motionerer lidt, det vil sige Poul motionerer meget og jeg lidt. Jeg er l a n g s o m t ved at træne mig op til at kunne løbe 5-6 km, som jeg kunne inden vi tog af sted til Grønland.

Ind imellem søger jeg arbejde. Jeg søgte først et job på noget der hedder Kumlhøj, en institution for psykisk handicappede, men det fik jeg ikke. Nu overvejer jeg at søge et job som SFO-pædagog på Rolighedsskolen i Thisted + at der er et lærerjob i indskolingen i Vestervig. Det sidste har jeg sikkert ikke en chance for at få, men jeg vil nu prøve at søge alligevel. Det er surt at gå fra børnehaveklasseleder til pædagog rent lønmæssigt, meget surt. Hvorfor er det at pædagoger skal have sådan en lorteløn? Er vi virkelig ikke mere værd for samfundet.
Mens jeg venter på at få et pædagogjob, må jeg lave noget andet, så lige nu har jeg en ansøgning ude som medhjælper på et plejehjem i Thisted. Jeg skulle gerne få besked mandag.

Vi er ved at få styr på vores have nu. Alt græsset er slået og samlet sammen til en KÆMPE kompostbunke, og nu er der ved at komme lidt nyt blødt grønt græs op mellem alle de visne hårde græsstubbe. Græs/ukrudt omkring alle vores små nye træer er fjernet og lidt af ukrudtet i forhaven er fjernet, så nu ser her næsten ud som det plejer = naturhaveagtig.

Vi kan godt mærke at tiden ikke har stået stille her i Thy, mens vi har været væk. Vi kan især mærke det på supermarkederne. Alle de butikker jeg normalt handler mad i, har bygget om/flyttet om, så nu tager det en evighed at handle ind, fordi jeg ikke kan finde mine varer. En anden ting som har forandret sig på det år er, hvor svært det nu er at købe et stykke reelt kød/fars. Meget af det er vaccumpakket, og så er det ofte forarbejdet på en eller anden måde så det enten er formet, marineret, forkogt m.m. Priserne har også forandret sig. Det er godt nok blevet meget dyrere at handle ind.

Martin og Malthe leger med kammerater næsten hver dag. Det er som regel Todbøl-drengene eller også er det Anders og Christian fra Skjoldborg. De har mærkelig nok ikke været i Skaterhallen endnu. Malthe snakkede ellers ofte om det, da vi var i Grønland. I går var de ude ved mormor og bedstefar i Vorupør. Der tjente de 120 kr. hver ved at hjælpe med forskellige ting. Martin sparer op til en to-hjulet crosser, så derfor vil han gerne have et fritidsjob, men det er ikke lige så nemt at få. Hvis I/du høre om et fritidsjob til en dejlig, stabil 13 års knægt, så ring endelig.

Hvor er der mærkeligt at det kan regne så meget i et land. Man skulle tro at landet på et tidspunkt ville gå i opløsning.

05/07/2008 01:00
Hold da op. Tænk at græsset kan blive så højt, at der kan komme så meget ukrudt, at et køkkengulv kan komme til at bølge så meget, at det kan regne så meget ind ved en skorsten, at pakninger er så kede af ikke at blive brugt + meget, meget andet, og…tænk at en familie kan føle sig så elsket og savnet, bare fordi vi har været væk et lille år.

03/07/2008 14:40
Kære alle sammen

Nu forstår jeg virkelig betydningen af sætningen: “Tak er kun et fattigt ord”, men jeg kender ikke andre ord som dækker det vi mener.
Tak for den skønne, skønne modtagelse vi fik, da vi kom til Danmark. Tak for de små maddepoter, blomster, velkomstskilt, flag og de mange besøg, knus og kærlige ord. I har været med til at gøre det hele lidt mindre svært.
For svært er det at sige farvel til vores liv i Grønland, men heldigvis kunne vi jo sige på snarlig gensyn til de fleste af vore venner i Ilulissat.

Til jer i Ilulissat……….jammen jeg ved slet ikke hvad jeg skal sige. Behøver
jeg at sige noget? TAK FOR ALT.

Hjemrejsen gik ok. Først var vi en halv time forsinket fra Ilulissat. Dernæst var vi to timer forsinkede fra Sønder Strøm. Flyet var et gammelt skod-fly fra “Thomson Air”. Lige bag os i flyet sad en grønlandsk familie med to små børn. De stakkels børn græd fra vi satte os ind i flyet til vi gik ud i Kastrup.
I Kastrup havde vi 40 minutter til at komme ud af flyet, hente bagage og løbe den kilometer fra udenrigs til indenrigs, inden flyet til Aalborg lettede. Vi nåede det, men det var i sidste øjeblik. Derfor nåede vi ikke at ringe til min far som aftalt, så da vi kom til Aalborg, stod der ingen og tog i mod os. Vi fik ringet og så måtte vi stå lidt over en time uden for lufthavnen og vente. Det var lidt træls, men drengene hev deres skøjter og skateboard frem, og så gik de i gang med at træne.
Vi andre stod og undrede os over mørket og den tunge, varme luft.
Endelig svingede Mercedesen ind på parkeringspladsen og så gik det ellers mod Thy/Vorupør, hvor både mormor og den gamle kat Lippo stod til mange knus, inden vi sattes os til et veldækket natmadsbord. Omkring kl. 3.00 gik vi i seng.

Onsdag først på eftermiddagen kørte vi hjem til vores hus. Til alle jer som har spurgt, om man godt bare kan forlade sit hus og have et år, så vil jeg lige nu sige nej. Nej, det kan man ikke, med mindre man er meget ligeglad og det må vi så være.

Nu har vi så sovet første nat i vores hus. Drengene sov på stuegulvet sammen med David, Ruben og Rasmus. De 5 drenge leger sammen, som om vi aldrig har været væk. Vi spiste morgenmad på terrassen kl. 12, så vi er helt sikkert på grønlandsk tid, men det svinger godt nok med de andres sommerferie tid.

27/06/2008 13:34
Kære alle jer i Kalaalli Nunaat

Qujanaq for et helt forrygende år. Grønland er dejlig, men ude jer, så havde det ikke været helt så godt.

Også mange tak for de mange tilbud om kost og logi her de sidste dage, hvor vi er nødsaget til at flytte ud af vores hus. Jeg tror det bliver til logi hos Flemming, men kosten indtages gerne andre steder (her skulle have været en smiley, men det virker ikke på vores hjemmeside).

Vi håber rigtig meget at vi ses i Danmark på et eller andet tidspunkt, og I får lige en advarsel: Der er ingen af jer som bare nærmer jer Thy, Thisted, Snedsted uden at kigge forbi Ladetoften 3. Så vil vi gerne give kaffi og tii

Takuss.

De kærligste hilsner
familien Søgaard

Kære familie og venner i Danmark

Vi glæder os også meget til at se jer.

Tusind tak for hilsner og tilbud om at hente os, gøre klar til os m.m.
Lige nu er det lidt bekymrende at skulle hjem til et hus, som har stået tomt et år, men mine forældre har lovet os, at det er ligeså dejligt, som da vi tog af sted, så det trøster vi os med.

Vi bliver hentet i lufthavnen af K.E. Bisgård, og så overnatter vi måske i Vorupør. Jeg kan ikke rigtig klare tanke om at skulle krybe under en uluftet dyne. Det minder mig om, at vi hermed bestiller godt vejr til onsdag. Det må I gerne sørge for (smiley).

Vi ses.

De kærligste hilsner
familien Søgaard

25/06/2008 15:08
Altså hvis resten af sommeren vil være ligeså spændende som den har været hidtil, så fortryder vi, at vi skal hjem allerede.

Gæt hvem der stod og malede container kl. 23.30 i går aftes? Jeg havde ellers sagt nul, men så ringede Flemming og inviterede familien Søgaard på helikoptertur i dag og det var så sødt af ham, at jeg malede containeren alligevel. Forinden havde vi tømt den, og selv om det er den mindste container, så var der rigtig meget og det var så beskidt.

I dag pakker vi og ind imellem flyver vi helikopter. Vi flyver i en Bell, som kan medbringe 8 passagerer og piloten hedder Martin. Det kunne have været sjovt, hvis det var Flemming som skulle flyve, men han må ikke flyve de små og S 61’eren står i Sydgrønland.
Martin var med først. Han blev hentet af Flemming kl. 6.30. Kl. 8.45 var det Malthes tur og lige nu er Poul uden at flyve. Jeg skal være parat til kl. 12.45 – spændende. Jeg glæder min til at se isbræen ovenfra.

Det er næsten umuligt at sove for tiden. Det er så varmt både nat og dag, ude og inde. P.g.a. myggene kan vi hverken åbne vinduer eller gå i sommertøj.

24/06/2008 20:37
Hej alle

I lørdags (d. 21/6) var det Grønlands nationaldag. Den startede tidlig. Allerede kl. 8.00 var der tale, korsang og kaffe med kage foran rådhuset. Derefter gik det i optog ned til kirken, hvor der var gudstjeneste og korsang. Bagefter var der kajakopvisning og en fanger viste hvordan man flår en sæl. På museet var der hip-hop opvisning og folkedans og om eftermiddagen var der hygge i fjeldet ved campingpladsen. Poul og jeg gik lige derop en smut, men det var vist mest for grønlænderne. De sad rundt omkring i små grupper og grillede og hyggede sig. Desværre kom der tåge/havgus og den var kold, så det tog lidt af morskabet.

I går var vi til Sankt Hans i Bredebugt. Helle og Jesper, Rasmus og Jane har lige købt sommerhus/hytte derude og Polarklubbi var værter. Vi blev sejlet derud ad flere omgange, for vi var omkring 20 mennesker (og så en milliard myg). Vi grillede og hyggede, børnene badede og sejlede. Der var bål med verdens grimmeste heks fyldt med heksehyl, midsommersang, båltale og så var der en evig kamp mod myggene. Vejret var rigtig godt, så på den måde lignede det slet ikke en dansk Sankt Hans. En rigtig dejlig aften i godt selskab.

Vi skal låne en lille container af Flemming til det vi skal sende til Danmark, men I kender jo Flemming. Inden vi kan få den, skal den lige tømmes og skal den for resten også lige males. Hvor er det bare for meget. Nu har jeg gået i flere uge og malet det har kæmpe store hus helt alene og som belønning skal jeg også lige male en møj container.

Containeren skal afleveres nede ved RAL i morgen inden kl. 15.30, så vi har lidt travlt. Ind imellem skal jeg så lige huske at kigge lidt til alle børnene. Foruden Martin og Malthe har vi i dag Sebastian, Kathrine, Laurits, Mads, Mikael og Tobias på besøg.

PS. I Bredebugt så vi det mest fantastiskse isbjerg. Vi tog mange billede, så det glæder vi os til at vise jer.

20/06/2008 15:53
En og en er tre, og jorden den er flad
Gorm den gamle var smed i Hobro.
Alt, hvad vi har lært, alt det der var så svært,
vil vi glemme, for hovedet skal ha’ ro.

Ferie, ferie, ferie,
slap nu af, du har fri,
og syng en glad melodi.
Op mod solen ler vi,
den vil skinne, til ferien er forbi, håber vi.

Tag dit vækkeur og læg det i en spand,
fyld så vand i, til uret siger stop.
Gem din gamle pen, for hvad skal du med den.
Skal jeg si’ dig, hvad du skal skrive op.

Ferie, ferie, ferie,
……

18/06/2008 19:11
Hej alle sammen

I dag skal det ikke handle om Grønland. I stedet vil jeg prale lidt af min guddatter. Hun hedder Amalie. Hun er 14 år, bor i Skanderborg og så er hun forfatter. Hun har allerede fået sin første novelle udgivet. Det er en fantasy og den hedder “Sjælestjæleren“.

Er det ikke bare godt gået? Vi er meget stolte af hende og vi er meget beærede over at have fået første eksemplar med forfatterens autograf. Bogen hedder ‘Indsæt titlen her’. Forlaget er Dansklærerforeningens forlag og der er 29 noveller skrevet af unge fra Brønderslev Forfatterskole.

Indtil videre har jeg kun læst “Sjælestjæleren” og den kan helt sikkert anbefales. Jeg tror den vil være super, hvis man skal undervise i dansk i overbygningen i Danmark. Tjek selv.

“Sjælestjæleren” af Amalie Kjær Kæseler. Amalie styrer!!!!!!!!!!!!

16/06/2008 21:55
Det er ikke fordi vi ikke stadigvæk har det godt men…….myggene kunne vi godt undvære. Der er MANGE og de stikke. Du er en kylling, hvis du har mindre end 20 myggestik.

Så er der lige det der med midnatssolen. Fedt nok, men vi kan ikke sove om aftenen. Til gengæld kan vi sove rigtig længe om morgenen. Det er meget, meget svært at stå op, også selv om vi er gået tidlig i seng. Det er sværere at stå op i disse dage end det var i vinters i mørket og kulden.

14/06/2008 22:43
Politiet skød en 14-årig dreng på benet under et skyderi i Ilulissat fredag morgen.

Politiet efterforsker stadig skyderiet i Ilulissat og derfor tilbageholdende med oplysninger.

– To drenge på 14 år lavede skyderi fredag morgen og politiet har skudt den ene drenge på benet. Og sagen bliver nu sendt videre til politi-klagenævnet, siger vicepolitimester Morten Nielsen til Sermitsiaq.

– Drengen, der blev skudt, er nu til behandling på sygehuset. Men sagen er stadig under efterforskning og bliver på grund af drengenes alder overgivet til de sociale myndigheder. Jeg kan desværre ikke sige mere på nuværende tidspunkt, siger Morten Nielsen.

(En af mine kollegaer fra skolen måtte gå i dækning under køkkenbordet. Kuglerne fløj rundt om hans hus).

14/06/2008 22:41
To joller er sejlet ind i hinanden ved Ilulissat. En 37-årig mand er nu evakueret til SANA.

Der skete en alvorlig båd-ulykke ved Ilulissat torsdag den 12. juni. Ulykket skete meget tæt på sygehuset, og manden der påsejlede den anden båd kunne hurtigt sejle ind til land og den tilskadekomne kom hurtigt under behandling.

– Manden er udenfor livsfare. Men han er kommet alvorligt til skade og er nu overført til Dronning Ingrids Hospital SANA i Nuuk, siger stationsleder i Ilulissat politi Janus Eigaard til Sermitsiaq.gl.

Ulykken skete ved 9-tiden torsdag formiddag.

– Vi er stadig igang med at undersøge sagen, og den bliver afleveret til juridisk vurdering om der skal være et retsligt efterspil, siger Janus Eigaard.

(Jeg har hørt at han måske mister en arm).

11/06/2008 19:18
5-årig pige bidt af hunde
Onsdag 11. juni 2008 kl: 09:36

En 5-årig pige fra Ilulissat blev mandag bidt adskillige gange af to hunde, som efterfølgende blev aflivet.

Det oplyser politiet i Ilulissat til KNR.

Pigen gik ind på en hundeplads, hvor hundene stod lænket og to af hundene gik til angreb. Den lille pige blev reddet af sin storebror, som fik trukket hende væk fra hundene, og væk fra pladsen.

Pigen havde fået flere bid, men var ifølge politiet ikke i livsfare.

08/06/2008 21:17
Isbjørn skudt på Island
Onsdag 4. juni 2008 kl: 11:34

En cirka to år gammel isbjørn formåede at overleve den lange svømmetur fra Grønland til Island. Men jægere valgte at skyde bjørnen.

Ifølge Ekstra Bladet skete det med miljøministeriets godkendelse.

Trods det at isbjørnen er en truet dyreart, valgte man den løsning under påskud af, at man ikke havde havde noget at bedøve den med.

Bagefter er det kommet frem, at man sagtens kunne have skaffet bedøvelse og derefter have fløjet den tilbage til Grønland.

Det er ifølge TV2 første gang i 20 år, at en is¬bjørn er set på Island.

Den blev opdaget på bjergskråningen i udkanten af byen Skagafjordur i det nordlige Island.

08/06/2008 21:13
Selvmord pga. kærestesorger
Tirsdag 3. juni 2008 kl: 08:26

Lørdag aften fandt en far i Ilulissat sin 22-årige søn hængt på sit værelse, angiveligt pga. kærestesorger.

Sønnen kom hjem lørdag morgen, stærkt beruset og lukkede sig inde på værelset. Da faderen om aften ville se til sønnen, fandt han ham hængende død fra loftet, hængt i et lagen, skriver AG.

Den unge mand efterlod sig ikke noget afskedsbrev, men politiet formoder, at der var tale om kærestesorger.

07/06/2008 01:41 Vi hygger os
Hej med jer

Som vi hygger os. Vi suger bare til os af Grønland og vores dagligdag.

Jeg har travlt for tiden. Jeg har lige overstået forældresamtaler og det gik rigtig godt. Forældrene er kede af at jeg rejser, for børnene er glade for mig, selv de børn som ikke forstår mig. Det vidste jeg nu godt. Vi har det rart sammen i 2. a, selv om jeg ind i mellem bliver dybt frustreret.
Det er nemt at mærke at sommeren er kommet, for flere af mine elever kommer ikke i skole. De er rejst på ferie, eller er i Bredebugt for at fange angmasseter, eller de bliver nødt til at have en fridag fordi de ikke kan sove om aftenen. Det sidste lyde som en dårlig undskyldning, men det er reelt nok. Vi voksne kan heller ikke sove, og det er svært at komme op om morgenen. Solen skinner døgnet rundt og man har bare lyst til at nyde livet. Luften er så dejlig, at vi går rundt trækker vejret dybt ind, for vi kan ikke få nok at den dejlige luft. Det dufter og smager af sommer, isbjerge, hav, renhed og liv.

Når jeg ikke lige går rundt og laver dybe indåndinger og arbejder på skolen, så maler jeg vores hus. Jeg har ikke kunnet trække det længere, men faktisk er det ikke så slemt. Jeg er færdig med at skrabe af og pudse og jeg har givet grundmaling de fleste steder, så jeg er så småt gået i gang med den “sjovere” del, nemlig at male. Trappen ned til havnen starter ved vores terrasse, så der kommer folk forbi hele tiden og de fleste har en kommentar eller to til mit arbejde.

I den sidste tid har vi flere gange været uden at sejle med Bo og Karin i deres lille båd Oliver. I går var jeg med på en tøsetur (tøserne var Karin, datteren Katrine, Anne fra apoteket og mig) og det var så hyggeligt. Med Bo som skipper sejlede vi rundt mellem isbjergene og dernæst ind i en bugt for at få eftermiddagskaffe, ny bugt til aftensmaden og en tredje bugt til aftenskaffen.
Angmasseterne er kommet (lodde i DK) og de komme i så store stimer, at de kan skovles op af vandet. De bliver lagt på fjeldet for at tørre i solen og hvad de så bliver brugt til derefter, det ved jeg ikke. Vi spiser dem tørret, så snart vi skal hyggespise, men der håber jeg da de er rensende. Måske bliver de klippetørrede brugt til hundefoder?

Poul arbejder fortsat på hotellet, men har nu også tid til at holde fri ind i mellem. Lige i aften har han “Polarklubbi”. Det er Poul og Jesper som er værter i aften De har lavet store gode engelske bøffer med bagte kartofler, bønnesalat, bearnaisesovs og flutes. Jeg kan høre de hygger sig og gæsterne lyder til at være tilfredse med maden. Der er mærkelig nok ikke givet bøder endnu, men det kommer vel efterhånden som aftenen skrider frem. Det vil I senere kunne læse om på Polarklubbens hjemmeside.

Martin er meget sammen med Sebastian. De to ordner ofte cykler sammen. Martin har flere gange været med Bo ude at sejle og det nyder han meget. De fange flest fisk til hundefoder, men vi kan også bruge fiskene til “menneskemad”, når vi trænger.

Malthe bruger tiden på at springe ned fra høje ting f.eks huse og klipper eller også leger han tik (tagfat) eller han leger lego-rollespil. De er gerne 3-4 drenge som leger sammen. Malthe glæder sig meget til tirsdag, hvor Laurits kommer hjem.

Vi få ofte besøg af børn. Det er ikke altid jeg ved hvem børnene er, men de er altid meget søde, så det er ok. Jeg har flere gange oplevet at det har været 7-8 børn, som sidder og hygger sig rundt omkring i stuen.

Der har lige været endnu et selvmord her i Ilulissat. En af mine kollegaer fra AMS mistede sin søn på 22 år i lørdags. Han kom hjem fra byen, gik ind på værelset og hængte sig. Forældrene opdagede det ikke før om aftenen. De troede jo han sov. De har ingen anelse om hvorfor han gjorde det. Hvor der det frygtelig synd og meningsløst.

07/06/2008 01:26 fra webavis
En bølge af selvmordsforsøg i Tasiilaq chokerer folketingsmedlem Juliane Henningsen fra IA. På fem dage har syv unge forsøgt at begå selvmord eller truet med det. En måtte genoplives efter et forsøg på at drukne sig.

– Jeg er selvfølgelig chokeret. Der har også lige været et selvmord i min egen by, Ilulissat. Det er selvfølgelig noget, der berører os alle dybt. Vi kender hinanden godt i de små samfund, så hele byen rammes, siger hun til Ritzau.

Juliane Henningsen mener imidlertid, at politikerne gør, hvad de kan for at forebygge selvmord. Det sker blandt andet gennem en national forebyggelsesstrategi 2007-2012, hvor der også er sat ekstra penge af til formålet.

28/05/2008 01:39 Fra webavis den 27. maj
Ilulissat viser sig fra sin flotteste side, når udenrigsministrene med følge ankommer til Ilulissat til konferencen om Nordpolen.

Udenrigsministrene fra de fem lande, der lægger sig op til Nordpolen kan forvente et pragtfuldt vejr i Ilulissat når de i eftermiddag ankommer til konferencen om Nordpolen. Ilulissat byder på en blå himmel, høj solskin, spejlblankt hav med store og små både mellem de kæmpestore isfjelde fra fjorden som udsigt.

Russernes flagplantning på Nordpolen sidste år, og forventningen om, at isen på Nordpolen i nær fremtid vil smelte helt om sommeren, har fået den danske udenrigsminister Per Stig Møller og landsstyreformanden Hans Enoksen til at invitere udenrigsministrene til Ilulissat.

På konferencen der starter i morgen onsdag den 28. maj, vil udenrigsministrene underskrive et slutdokument, hvor man har en aftale om, at man overholder FN’s Havretskonvention, der siger, at der først skal undersøgelser til, for at kunne dokumentere, at man ”ejer” Nordpolen. Man skal altså ikke slås om Nordpolen, og Nordpolen er derfor fredet indtil der foreligger dokumentationer, tidligst i 2014. Derudover skal landene lave aftaler om, hvad man gør med hensyn til miljøet og befolkningen, såfremt der bliver skibstrafik i Nordpolen, og sikkerheden i det Arktiske Ocean.

Deltagerne

Den canadiske udenrigsminister, Maxime Bernier har aflyst mødet i Ilulissat. Istedet kommer Gary Lunn (minister for natur og ressourcer) sammen med den canadiske ambassadør i Danmark, Fredericka Gregory, og parlamentsmedlemmerne Larry Bagnell og Dennis Bevington, samt alle deres embedsmænd.

Den norske delegation består af udenrigsministeren Jonas Gahr Støre, og den norske ambassadør i Danmark, Jørg Willy Bronebakk, samt embedsmændene. Derudover er der seks pressefolk fra Norge.

Den 25-mand stærke russiske delegation består af udenrigsministeren Sergei Lavrov, den russiske ambassadør i Danmark, Teymuraz Ramishvili, og udover alle embedsmændene og pressefolkene, er der også flere security officerer med.

USA’s viceudenrigsminister, John D. Negroponte kommer sammen med USA’s ambassadør i Danmark, James P. Cain, embedsmænd, pressefolk og flere special agenter til at passe på dem.

Den grønlandske delegation består af landsstyreformand Hans Enoksen, landsstyremedlem for Udenrigsanliggender Aleqa Hammond, landstingsmedlemmerne Thomas Kristensen, Marie Fleischer og Johan Lund Olsen der alle er medllemer af udvalget for udenrigsanliggender, ICC’s præsident i Grønland, Aqqaluk Lynge, samt embedsmænd.

28/05/2008 01:34 fra webavis den 27. maj
33 nye værelser på Hotel Arctic
Tirsdag 27. maj 2008 kl: 12:19

Hotel Arctic i Ilulissat indviede mandag 33 nye værelser i tre etager, og kun det udvendige mangler.

Entreprenøren regner med at være færdigt om ca. 10 dage.

Alle nye værelser har høj international standard, og er placeret med enestående udsigt mod Isbanken, Diskobugten og Ilulissat by. Hotellet får også nye faciliteter til møder og konferencer.

Med de nye værelser vil Hotel Arctic være i stand til at rumme større arrangementer, end hvad der hidtil har været muligt i Ilulissat. Hotellet får en kapacitet på 87 værelser, fem iglohytter med til sammen 184 senge samt konference- og mødefaciliteter til 130 deltagere.

Hotel Arctic er ejet af Air Greenland, der anser udvidelsen for en del af selskabets massive satsning på at udvikle turismen til Grønland.

28/05/2008 01:29 V.I.P i Ilulissat
Her i Ilulissat går det godt.
Vi har travlt med at holde øje med alle de “berømte” der er kommet til byen i anledningen af ovenstående konference. Vi kender nu ikke så mange af disse V.I.P . Vi ved bare, at når der kommer en minibus forbi vores hus med politieskorte, så må det være dem.

I morgen skal Malthes klasse på cykeltur sammen med den amerikanske ambassadør fra Danmark. Jeg ved ikke lige hvorfor.

I torsdags var vi i lufthavnen for at hente Preben fra Skanderborg, som skulle være et døgn i Ilulissat. Preben skulle bo på Hotel Arctic, hvor han torsdag aften skulle holde foredrag. Heldigvis havde han og hans kollega Sara tid til også at besøge os, og vi nåede både frokost og en lille byrundvisning, inden vi afleverede dem på hotellet igen.
Torsdag aften spiste vi på Arctic sammen med Axel og senere stødte Preben og Sara til, men de havde travlt, for de skulle også nå en aftens-sejltur mellem isbjergene.

Da vi hentede Preben i lufthavnen, var det dog ikke ham der kom først ud af flyvemaskinen. Det var Kim Larsen med band. De skulle også bo på Hotel Arctic, så vi så Kim Larsen flere gange den dag.

Axel har det godt. Han ser ikke ud til at kede sig, selv om det er begrænset hvad der er at lave i Ilulissat. Han traver fjeldene tynde og nyder den smukke natur. Folk er begyndt at genkende ham i byen, så de hilser på ham med et “Hej Axel”
Søndag aften var Poul, Martin og Axel ude at sejle med Bo. Det havde været en rigtig god oplevelse.
Vejret har været lidt blandet, mens Axel har været her, så han har oplevet både sne, regn, tåge, blæst, sol og varme.

I denne uge har vi fået at vide, at vi til september får besøg af Leonie fra Australien. Det var hende vi mødte på Disko-øen og som boede hos os et par
dage i efterårsferien. Det bliver spændende.

Vi er så småt begyndt at tænke på, at denne rejse snart er ved vejs ende. Vi skal være uden af huset den 28. juni, da vores hus skal lejes ud til turister. De sidste dage skal vi have fundet et sted at bo.

Vi tænker også noget på, hvordan vi får vores ting med hjem, for vi skal have MEGET mere med hjem end vi havde med herop, bl.a. 2 hundeslæder, 1 gyngestol, en del køkkengrej, meget mere tøj, 1 computer, 1 cykel, noget af fars værktøj og det er bare for at nævne lidt af det.

20/05/2008 01:19 Fra webavis
Sidste skoledag i Ilulissat
Fredag 16. maj 2008 kl: 08:51

Eleverne i 10 og 11 klasse fra Atuarfik Mathias Storch i Ilulissat holdt fradag sidste skoledag, og begyndte traditionen tro med at larme allerede kl. 03.

Eleverne gik gennem byen, og bagefter lavede de sjov med yngre elever. Det skete ved at sprøjte med vand og bagefter kaster mel efter dem.

Mange forældre synes at afgangseleverne er for hårde ved eleverne.

19/05/2008 03:03 Axel på besøg
I dag har der været konfirmation i Skjoldborg. Stort tillykke til jer alle sammen. Vi håber I har haft en rigtig dejlig dag.

For tiden har vi besøg af Axel. Han kom i forgårs og skal bo hos os til den 2. juni. Han har allerede været gul rute rundt og i dag var han til dansk gudstjeneste i Zionkirken. Han har smagt grønlandsk lam, hvalbøffer og han får drinks med indlandsis.

Her i Ilulissat er sneen næsten væk og her vrimler med forårstegn: pølsevogne ved siden af brættet er kommet igen. Der er loppemarked ved hallen de dage solen skinner. De har sprunget isen væk nede i havnen, så nu kan flydebroerne komme op. Vi kan købe hvalkød på Brættet. Den store kystbåd med passagerer kommer hver søndag, folk er begyndt at cykle og der er reklamer i Pisiffik igen. Vi kan slikke sol på terrassen og folk griller.

I denne tid er luften meget varmere end havet, så derfor oplevet vi ofte tåge eller havgus.

I fredags havde 7 klasser sidste skoledag på AMS (10. og 11. klasser). Jeg er så ked af, at jeg ikke havde kamera med, for det var virkeligt et syn. Alle gangene på AMS, og der er virkelig mange, var dækket af små papirstykker. Eleverne havde brugt den sidste uge på at sidde og rive alle deres opgaver, papirer, mapper og bøger i små stykker, og så havde de drysset det på gangene. Derud over var nogle af dem bevæbnet med vandpistoler, mel, ris og nogle få uvorne unger havde taget madkulør med, selv om det var forbudt.

Eleverne startede dagen med at hente deres lærer. Den første blev hentet kl. 5 og derefter gik de udklædte i optog gennem byen op til hallen, hvor de spiste morgenmad sammen med de lærere de havde hentet. Derefter gik de hen på skolen for at lave lidt fis med de andre klasser. De fleste små børn var helt med på det, men jeg havde også et par piger, som var skrækslagne og som ikke veg fra min side. Der var også fodbold mellem lærere og elever, men det så jeg ikke. Den ene af pigerne i min klasse nægtede at gå der hen. Hun var alt for bange, så vi drak te på lærerværelset i stedet.

01/05/2008 22:10 Forår på vej
Tillykke til alle konfirmanderne i Thy-Mors, især til Jeppe, Anders, Mikkel og Trine.

Så er foråret vist på vej her i Ilulissat. I går regnede det for første gang siden september. Det var helt underligt at få vådt tøj. Jeg kan se, at når først regnen kommer, så forsvinder sneen hurtig.
Martin har været uden ved Brede Bugt på den 4-hjulede motorcykel et par gange og han sige, at bugten nu er isfri, så det er slut med hundeslædeture den vej. Glenn, Monica og Elses tur var sikkert en af de sidste som kom til Rodebay den vej.
Det er lidt trist at vinteren er ved at være forbi, eller nej, det passer ikke helt. Det er trist at april måned er ved at være forbi, for hvor har det været en fantastisk måned med masser af sol og sne.

Mor og far rejste hjem tirsdag morgen efter at have været her i næsten 3 uger. Det har været drønhyggeligt at have besøg. Næste besøg bliver Axel, som kommer den 16. maj og han skal også være her i ca. 3 uger.

Der er lagt nye billeder ind på vores hjemmeside. De er under “billeder” og det er nogle af de over 1000 billeder som Glenn tog, da han var heroppe.

Det er meget tæt på, at her er lyst hele døgnet rundt nu. Far fortalte, at han kunne læse kl. 03.30 uden at tænde lys (det vælger vi at tro på frem for at tjekke det).

Poul har for resten fået ny chef i Arssarnerit for 3. gang siden august. Det har ikke betydet den store forandring for Poul. Han skal fortsætte på Hotel Arctic, som skal være færdig om en månedstid.

Martin og Malthe har det godt. De stortrives begge to. Vi var ellers noget bekymrede for hvordan det skulle gå, da Laurits rejste til DK, men indtil videre går det fint. Der er andre legekammerater i byen.

Bye, jeg skal med min ældste søn på tur på den 4-hjulede. Det bliver sikkert en af de sidste ture på slædesporet, for når først sneen smelter, så må han ikke køre derude længere.

17/04/2008 02:45 Gæster…… og lus
Hej alle sammen

Nu har vi fået besøg hjemmefra og der er rigtig dejligt. Vi nyder meget at vise Ilulissat frem og det er skønt at have selskab fra morgen til aften.

Martin, Malthe og jeg hentede gæsterne ude i lufthavnen i torsdags i Flemmings lastbil. Vore gæster er mine forældre + Else, Monica og Glenn fra Svanebro i Vorupør. Jeg syntes godt nok de havde ualmindelig meget bagage med, men jeg fandt da ud af hvorfor. Tænk jer, de medbragte spiritus, æbler, pærer, bananer, kiwier, hvidkål, peberfrugter, porrer, kinakål, appelsiner, agurker, økologiske gulerødder, tomater, blomkål, broccoli, selleri, hamburgerryg, koteletter, oksefars, mørbrad, gær, rosiner, slik, pålæg, italiensk salat, rå leverpostej, grisefars og sikkert mere, som jeg ikke kan huske lige nu.
Sikke madpakker vi har haft med i denne uge og vi har fået salat næsten hver aften. I skulle have set de frugtfade vi lavede. Jeg er ked af at jeg ikke huskede at tage et billede af hele herligheden.

Nu har gæsterne været her i en uge, og de har ikke spildt tiden. De har kørt på hundeslæde to gange, sejlet både op og ned af kysten, kørt på snescooter, kørt på 4-hjulede og 6-hjulede motorcykler, været på gåture og shoppeture. Vejret har været rigtig godt, meget solskin og lidt snevejr.

Fredag rejser Monica og Else hjem, men Glenn og min mor og far blive her lidt længere. Flemming har en del arbejde han gerne vil have hjælp til.

Der er også lus i Grønland. Det fandt vi da ud af her forleden aften. Martin sagde, at det kløede sådan i håret, og da jeg kiggede efter var der lus, mange lus, store lus, mange æg. Jeg havde hverken lusekam eller luseshampoo, så der var ikke andet at gøre end at Martin måtte ligge sig til at sove med hele herligheden i håret. Næste dag opdagede vi, at Malthe også havde lus, så mens jeg var på arbejde, gik mormor i aktion. Desværre virker shampooen ikke for godt, så de har stadig lidt lus tilbage. Begge drengene skulle ellers have været ved frisør i dag, men det er blevet udsat.

Klokken er nu 22.30 og det er først nu, det er ved at blive mørkt. Her i aftes var vi oppe ved metal-igloerne ved Hotel Arctic for at se solnedgangen. Der er mange isbjerge for tiden.

06/04/2008 21:12 Martins legekammerater
Jeg tror det er lige ved, at Martins bedste legekammerat her i Ilulissat er Laurits’ far Bo. Hvis I har 5 minutter, så prøv at gå ind under “Links”, “Familien Jørgensens hjemmeside”, “Maskiner og børn” og så klik på den grønne trekant: Malthe på snowboard bliver trukket af Bo og Laurits på snescooter (Laurits styrer selvfølgelig). Martin og Katrine kører ved siden af på den 4-hjulede motorcykel. De kører på slædesporet og de HYGGER sig. Det er også Bo, der har lært Martin at køre med hundeslæde.

Næst efter Bo, tror jeg Martin helst vil lege med vores næsten-nabo Jesper, for han har to snescootere.

06/04/2008 20:34 Hundeslædetur til Rodebay
Øv, at jeg ikke havde kamera med op til købmanden i dag, for jeg ville gerne have vist jer vores kølediske og frugtafdelingen. De er næsten tomme. Meget af det der gør mad godt, det har vi ikke, og containerskibets ankomst bliver udskudt for hver dag.
Det skulle ha’ kommet den 2. april, men det er altså ikke kommet endnu. Familien Søgard har en liter mælk tilbage og 2 æg, ingen ost og ingen frugter.
Jeg er så træt af pommefrites, ris, pasta og frosne grøntsager. Det min mave har lyst til, er det jeg ikke kan få.

Poul har lagt nye billeder ind under Grønlandsbilleder 08 (slædetur_0-15)og de er fantastisk gode. Dem skal I bare se. De er fra vores hundeslædetur til Rodebay i fredags. Rodebay er en af Ilulissats bygder med ca. 40 indbyggere. Det er også der de har spisestedet H8.
Vi havde købt en tur på 5 timer med de professionelle. Det var dyrt, men det var pengene værd.
Vi var 6-7 slæder som skulle af sted kl. 10 fredag formiddag. Det var sol og ca 0 grader, men det blæste en del.
Familien Søgaard havde lejet to slæder, Poul og Malthe kom med en slæde med 19 racer-hunde foran, og Martin og jeg kom med en slæde med 12 ret afslappede hunde, så vi ikke ret meget til hinanden på turen. Det gjorde nu ikke så meget, vi mødtes når der ind imellem var små-pauser. Det var ret mærkeligt at ankomme til Rodebay fra “bagside”. Normalt kommer vi jo sejlende til dertil. I Rodebay fandt vi et forladt hus, hvor vi kunne sidde lidt i læ og spise vores madpakke. Vi havde ca. en times pause i Rodebay.

Vi kørte rigtig meget på isen både derhen og hjem igen (over Bredebugt og på søer). I Bredebugt kørte vi mellem indfrossede isbjerge og det var meget stort at prøve. Stort og smukt.

Vi var tilbage i Ilulissat kl. 15.15

I aften skal vi til “afskedsmiddag” hos Laurits, Malthes gode ven. Han rejser til Danmark på tirsdag sammen med de andre elever fra 5. klasserne i Ilulissat. De kommer først tilbage den 12. juni. Laurits glæder sig, men vi vil komme til at savne ham meget.

29/03/2008 20:58 Fra webavis
GM i hundeslædekørsel afgjort
Lørdag 29. marts 2008 kl: 16:49

Arkivfoto

42-årige Jens Ole Jensen fra Uummannaq vandt Avannaata qimussersua – Grønlandsmesterskabet i hundeslædevæddeløb.

1 time 43 minutter tog det for Jens Ole Jensen og hans hunde at køre den 40 kilometer lange strækning, skriver Sermitsiaq.gl.

På andenpladsen kom Edvard Samuelsen, Uummannaq, og på tredjepladsen kom Ville Siegstad, Ilulissat.

Sidste års vinder, Jørgen Kristensen, sluttede som nummer 17. plads.

27/03/2008 11:11 Fra webavis
Prins Joachim til kaffemik
Onsdag 26. marts 2008 kl: 15:46

Prins Joachim har i dag besøgt den topmoderne skole Atuarfik Jørgen Brønlund i Ilulissat, der er renoveret og tilbygget for 67 mio. kr.

Efter rundtur med skole inspektører fra Atuarfik Mathias Storch og Jørgen Brønlund sammen med øvrige medlemmer af Grønladsfonden holdt skolen kaffemik sammen med skoleelever og lærere.

(Der var nu ingen elever ved kaffebordet. De stod uden for døren og kiggede ind).

27/03/2008 10:55 Biograftur?
Hej, så kan I godt finde popcornene frem og sætte jer til rette, men først efter at I har klikket på ‘links’, klik derefter på ‘familien Jørgensen’ og tilsidst klikker I på ‘Martin og Laurits’ nederst til venstre. Så begynder minifilmen om Martin og Laurits på slædetur.
God fornøjelse.

26/03/2008 23:02 Prinsen og Jonna
Hej. Vi I høre noget spændende?

I dag har Jonna drukket eftermiddagskaffe sammen med Prins Joakim.

Jeg var til et møde på Jørgen Brøndlund skolen, hvor prinsen blev vist rundt. Da prinsen og følget kom til det klasseværelse, hvor vi sad, fik han ligefrem forklaret, hvorfor vi sad til møde. Da vi var færdige med mødet, så passede det lige med, at det var kaffetid både for os og prinsen med følge, og så kunne vi ligeså godt slå os sammen. Jeg sad for bordenden og prinsen sad 4 pladser til venstre for mig. Desværre snakkede jeg ikke med ham. Jeg var for genert, og jeg vidste ikke om jeg skulle sige De eller du.

Men…..når jeg komme hjem, så vil jeg meget gerne I tiltaler mig De. Det hører sig ligesom til, når man sådan omgås de kongelige.

Millan Maliks mormor er rejst tilbage til Nuuk, så nu kommer han på besøg hos os igen. Han har forandret sig på de 3 uger. Nu er det helt andre ting han piller ved, som han ikke heller ikke må. Han er en rigtig dejlig dreng, som vi nyder meget at have på besøg, og Martin og Malthe er bare de bedste fætre, man kan tænke sig.

26/03/2008 16:43 Fra webavis
Ilulissat får royalt besøg
Tirsdag 25. marts 2008 kl: 12:49

Prins Joachim besøger de kommende dage Ilulissat, hvor han deltager i et bestyrelsesmøde i Det kongelige Grønlandsfond.

Dagen i dag går med møder i fondsbestyrelsen, i morgen skal prinsen besøge en ny tilbygning til Atuarfia Jørgen Brønlund, på torsdag besøger han Forebyggelsescenteret, oplyser KNR.

I Ilulissat håber man at kunne give den royale gæst en tur på hundeslæde, samt en helikoptertur til indlandsisen.

22/03/2008 19:55 Fra webavisen
Der gik fredag middag ild i de elektriske systemer i en bil i Ilulissat.

Ingen kom noget til ved branden.

Politiet oplyser, at branden blev opdaget af bilens ejer. Han kan se, at der kommer røg op af motorrummet, efter at han har parkeret køretøjet. Manden tilkalder selv brandvæsenet, da branden er for voldsom til, at han selv kan slukke den.

– Der er formentlig gået ild i de elektriske systemer i bilens motor. Bilens front og motoren er skadet, oplyser politiassistent Thomas Lauritsen fra politiet i Ilulissat.

(Det er en af Arssarnerits biler).

22/03/2008 18:54 Påskeferie
Hej, så er det blevet påske i Ilulissat, og vi nyder det. Drengene og Jonna har haft fri siden den 14. marts, men Poul har først fået påskefri i dag kl. 13.00. I må ikke spørge om, hvad vi får tiden til at gå med, for det ved vi ikke helt, men vi keder os ikke. Martin gør måske lidt ind i mellem, men det er fordi han vil noget, han ikke har mulighed for. Han vil nemlig kun køre snescooter.

Malthe har fået et snowboard. Han har købt det brugt for 1200 kr. og det er et fantastisk snowboard. Det giver en god nattesøvn at gå op af bakken og glide ned mange, mange gange i løbet af en dag. Han er ret god til det. Vi har desværre ikke taget billeder af det endnu.

Vi får besøg i april. Jonnas forældre + 3 af deres venner kommer og skal bo her. Det glæder vi os meget til. Især glæder drengene sig til at vise Ilulissat frem.

Der er lagt endnu flere billeder ind under Grønland 08.
De billeder der hedder noget med “gul tur”, er fra er par gåture i fjeldet her i ferien. På en af turene så/hørte Poul og Jonna, at der knækkede et stort stykke af et isbjerg. Et imponerende syn. Gul tur 1 og 8 er bybilleder, taget fra en lidt usædvanlig vinkel.

Snescootertur 1-8 er fra en tur Poul og Martin var på i sidste uge sammen med Jakob med datteren Karoline og sammen med Jesper med sønnen Tobias.

22/03/2008 11:49 Fra webavisen
Så kom der skib til Ilulissat
Torsdag 20. marts 2008 kl: 09:33

Efter flere forgæves forsøg, lykkedes det onsdag aften endeligt for Royal Arctic Lines ‘Irena Arctica’ at bane sig vej til Ilulissat.

Ombord var blandt andet mælk, hvilket byen netop løb tør for i går, skriver lokalavisen Iluliarmioq.

Flere borgere var mødt frem på havnen for at tage pænt imod det længe ventede skib, der måtte bruge flere forsøg på at nå frem fra Aasiaat.

18/03/2008 10:52 Fra webavisen
Slædehunde angreb 6-årig dreng
Mandag 17. marts 2008 kl: 16:02
En 6-årig dreng blev lørdag eftermiddag angrebet af 10 slædehunde, der var på vej hjem fra en slædekørsel i Sisimiut.

Drengen legede ved Aqqartartoq, blok 5, da slædespanden, kørte hen imod de legende børn og angreb drengen, skriver AG tirsdag.

‘Heldigvis var der mange vidner, som kom drengen til undsætning. Han er udenfor livsfare, men fik flere bidsår på hoved, krop og ben,’ siger stationsleder Hans Falck Petersen til avisen.

Alle 10 slædehunde er aflivet.

08/03/2008 15:26 Lidt om hundene i Ilulissat.
Så har selv Poul været ude at køre hundeslæde. Han var ude at køre sammen med Bo en eftermiddag i sidste uge. Det gik rigtig godt, så det havde været en god oplevelse. Der er billeder under Grønland 08.

Drengene kører næsten hver dag, dog ikke i weekenden. Der er jo også andre brugere af hundene. Det går ikke lige godt hver gang, men de klør på, og de tager ved lære, så det er godt. De bruger en hulens masse energi, og de kan være meget trætte om aftenen. Billeder under Grønland 08.

Millan Malik ser vi slet ikke noget til for tiden. Flemming har nemlig svigermor på besøg, så hun passer ham.

5.klasserne fra begge skoler her i Ilulissat skal 2 måneder til Danmark/Fredericia her i april/maj. Malthes ven Laurits skal også med til Danmark. Han skal bo hos sine bedsteforældre og gå i sin gamle klasse på Fyn. Malthe vil komme til at savne Laurits. 2 måneder er lang tid. I forvejen snakker han ofte om, at han gerne vil hjem, men nu får vi at se. Det kan jo være en mulighed, at sende ham hjem før tiden.

Jeg skal til kaffemik hos Agathe her over middag. Hendes barnebarn fylder 11 år, og det skal fejres hos bedstemor Agathe. Hvad søren giver man en 11 års grønlandsk pige i fødselsdagsgave……..

Et af billederne under Grønland 08 hedder onsdag kl. 12. Hver onsdag kl. 12 testes alarm-sirenen. Når den går i gang, så tuder alle 3000 hunde. Det er en imponerende koncert.

Sidste lørdag var vi til Ilulissat mesterskab i hundeslædeløb. Det var en fantastisk oplevelse. Det var 22 hundespand med. Hver slæde må kun have 15 hunden spændt for, og slæden skal have mindstemål. Kusken må ikke forlade slæden under hele løbet, og han skal komme hjem med mindst 12 hunde. De første 5 i mål skal med til Grønlandsmesterskab i Uummannaq den 29. marts.

Starten på løbet var forrygende. Et hundespand tyvstartede – uden kusk. Tænk at have trænet et helt år, og så løber ens hunde af sted uden kusk. Heldigvis lykkedes det at indfange hundespandet, så de alligevel kom med til løbet. Da startskuddet lød, løb alle 330 hunde som skudt ud af en kanon. Et enkelt hundespand besluttede sig dog for at løbe den modsatte vej, men med nogle af tilskuernes hjælp, lykkedes det at få den vendt. Starten kan ses som film, hvis I går ind under links og klikker på familien Jørgensens hjemmeside under “Hundeslæde væddeløb”. På denne minifilm kan I også nemt høre, at hele byen er troppet op.

Selve løbet varer ca. 1½ time og de skal både op og ned at Store Akinnaq uden at stå af slæden. Vi var en stor flok danskere, som gik den lange, lange vej hen til Store Akinnaq, så vi kunne se nedkørslen tæt på. Det gik fint for dem alle sammen. Dog var det ikke alle hunde der klarede nedkørslen lige godt. Hvis de kom til at slæbe efter slæden ned, så skar kusken deres line over. En enkelt hund kom ind under slæden. Da den blev skåret fra, stod den stille i 5 minutter og hang med hovedet, så lagde den sig ned i 5 minutter, og derefter begyndte stille at lunte hjem.

En af slædekuskende havde hvide hunde, hvid slæde og hvidt tøj på. Det var Agathes mand Villi og han kom på en 2. plads.

Nu skal de første 5 kuske så til Uumannaq. De plejer at flyve der hen, hvor mesterskaberne foregår, men det vil denne gang komme til at koste mellem 160.000 og 5000.000 kr. Derfor vil de sejle op til en af Ilulissats bygder Qeqertaq og så køre på slæde resten af vejen til Uummannaq.

Hvem der bare havde råd til at tage til Uummannaq den 29. marts.

29/02/2008 20:39 Martins slædeturer
Hvor har Martin hygget sig i denne uge. Han har været på hundeslædetur tirsdag, onsdag, torsdag, og det går rigtig godt nu.

Efter den lidt dramatiske tur mandag, ville Rikke køre en tur med Martin og Laurits tirsdag eftermiddag. Hundene er egentlig Rikke og Bernhards, og de har mere erfaring med slædekørsel end Bo, så vi håbede, at drengene ville få en god tur med Rikke, så de fik mod på det igen. Rikke kørte en tur med hunden først, så de var dampet lidt af, da Martin og Laurits skulle overtage dem. Heldigvis havde de en skøn tur, og Martin var rigtig glad og stolt, da han kom hjem.

Onsdag kørte Laurits og Martin med hundene alene. Bo kørte med på snescooteren, men langt bagved, så han kunne træde til, hvis det blev nødvendig, men det gik fint.

Torsdag kørte Laurits, Martin og Malthe alene med 4 hunde, og Bo kørte på snescooterne, men han kørte den modsatte vej, så et langt stykke måtte de klare det selv.

Desværre når de ikke at blive så dygtige, at de kan komme med til hundeslædeløb, for det er nemlig i morgen. Det glæder vi os til.

I dag har jeg været til indskrivning på Jørgen Brøndlund Skolen. De kommende 1. klasses børn skulle indskrives, og her oppe er det en stor dag. Børnene havde deres fineste tøj på, og hele familien var med. Børnene blev skrevet ind, og bagefter blev de fotograferet, så de kunne få en diplom med hjem som bevis på indskrivningen. Mange af familierne skulle holde kaffemik i anledningen af den store dag.

Poul skal til herremøde i aften. Det er den der gule ærter/kortklub/loge, som man kan finde link til på vores hjemmeside.

Jeg havde sy/strikkeklub i går aftes. Vi var 9-10 damer, og det var bare rigtig hyggeligt. Hvor der det fedt at have tid til sådan noget.

26/02/2008 01:37 Martin’s hundeslædetur
Nu har Martin haft to meget spændende dage.

I går søndag havde Poul aftalt med Brian, at han og Martin måtte låne Brians snescooter. Til gengæld lånte Brian så den 4-hjulede motorcykel. Så selv om det var hundekold, kørte Poul og Martin lidt rundt her i kvarteret.

Heldigvis fik Jesper øje på dem, så han kom og spurgte, om de ikke ville med ud at lege på snescootere om eftermiddagen.
Sikke en eftermiddag de fik. Jesper på sin snescooter, Johannes på sin og Poul på Brians. Nogle gange sad Martin bagpå, andre gang kørte han selv og han prøvede alle tre snescootere.
De kørte op af store Akinnaq og helt ud til “hytten uden tag” ude ved indlandsisen og tilbage igen.
Martin og Poul var helt høje da de kom hjem, men også meget, meget trætte. De skiftedes til at kalde hinanden naturtalenter til at køre snescooter. Der kommer billeder ind under Grønland 08 af snescooterturen.

I dag mandag havde Martin så en aftale med Bo og Laurits om, at de skulle “jorden rundt” på hundeslæde. Bo har nemlig planer om, at Laurits og Martin skal lære at køre en hundeslæde selv, og første træningsdag skulle så være i dag. Laurits har køre sammen med Bo flere gange. Martin har kun kørt sammen med Rikke og Jonna to gange før.(Rikke og Bernhard, Bo og Karin har hunde sammen).

Inden de kom af sted, lavede de aftaler om, hvordan turen skulle forløbe, men de havde vist glemt at informere hundene om de aftaler, for det gik bare slet ikke som planlagt. De spændte 5 hunde foran slæden, men lige da de startede, skred slæden ind i en hundegård, så Bo faldt af, samtidig med at noget af hundegården væltede ind over slæden, og Laurits fik kæmpe næseblod. Laurits hoppede af slæden, og så kom Martin af sted alene – uden bremsetovet.
300 meter henne af slædesporet kom der er en stor hump og en modkørende fanger med de her 15 hunde foran slæden. Martins hunde drejede til siden, men det betød, at slæden kom så skrå op af humpen, at den væltede, og Martin faldt af. Hans arm sad fast i slæden, så han blev slæbt 4-5 meter hen af slædesporet, inden han kom fri. De grønlandske slæder er bygget sådan, at de rejser sig om igen, så hundene løb bare videre ud af slædesporet, og de var hurtig væk.

Martin løb tilbage til Bo og Laurits. De løb så hjem efter snescooteren, og så kørte Bo og Martin ud for at lede efter hundene. De kørte slædesporet rundt to gange, men hundene var væk.

Det viste sig, at de var løbet ud i nærheden af Hotel Arctic, og der var Bernhard tilfældigvis, medejeren af hundene. Nogle folk fra EMJ fik løbet hundene op, og både hunde og slæde blev kørt tilbage til deres hundeplads. Heldigvis var der ikke sket noget, udover at der var faldet ting af slæden, deriblandt hundepisken, som koster 500-600 kr.

Jeg vil ikke sige, at Martin er dybt rystet efter turen, men han har en del forslag til, hvordan det IKKE kan ske igen. Det har han altså ikke lyst til at gentage.

Vi fik kat i går. En af mine elever Ayla, havde en kat, som jeg havde lovet at passe i påskeferien, men så ringede de i går, om jeg ikke godt ville have den, for nu havde den kradset Ayla igen. Jeg sagde ok, men at den IKKE kunne komme med tilbage til Danmark, så hvis de fandt en ejer, som ville blive boende her i Ilulissat, så ville det selvfølgelig være bedst. Men vi er altså blevet katteejere til en grønlandsk hankat Sofus på 6 måneder.
Jeg har fået at vide, at det kun koster 50-100 kr. at få en kat kastreret her oppe. Så hvis der er nogle af jer i Danmark, som godt kunne tænke sig en flot, grå, neutraliseret, meget lang-halet, grønlandsk kat, så er her en chance. Vi kan godt tage den med hjem til jer. Jeg kan sætte billeder ind af den på hjemmesiden.

23/02/2008 19:02
Altså, det er jo ikke altid lige fedt at være her. Det værste er det med, at vi ikke kan komme herfra Ind imellem trænger jeg virkelig meget til at komme væk, og det er ikke nok at gå en tur ud i fjeldet. Jeg tror, det er det, min mor kalder ø-kuller, og det bliver selvfølgelig værre og værre med tiden.
Noget andet er, at familien er sammen hele tiden, og tro mig, det kan godt blive for meget.

Min medhjælper Agathe er blevet taget fra mig, uden forklaring. Nu ser vi. Der er andet arbejde at få, hvis det bliver for træls at undvære hende.

Solen skinner i dag, men det er meget, meget koldt, fordi det blæser. I dag har solen skinnet ind af mine små køkkenvinduer for første gang i år. Det var rigtig, rigtig dejlig at se.

Der er set spor efter to isbjørne syd for Ilulissat, nær den bygd der hedder Ilimanaq. Der er skudt en isbjørn nede ved en bygd nær Sisimiut for første gang i 30 år.

Nu er det også slut med ost, og det er mega træls. Vi kan stadig få kartofler, men de er ikke så friske mere, og de smager ikke så godt.

Jeg fik tidlig fri i torsdags, men jeg handlede lige ind, inden jeg gik hjem. Hjemme igen ringede telefonen. Det var skolesekretæren på AMS. Malthe var kommet til skade med sin hånd. De havde været på sygehuset med ham, men han var tilbage i klassen igen. Poul og jeg kørte hen og hentede ham. Inde i 6.a sad der en noget bleg Malthe med forbinding om venstre hånd. En pige var hoppet ned af en skrænt og var landet på Malthes hånd. Heldigvis var hånden kun forslået, og nu, tre dage efter, er hånden næsten ok igen.

Malthe var til sin første klassefest i går fra kl. 18.00 til 21.00. Han blev kørt der hen af Poul. Han havde voks i håret, sit sejeste tøj på, kæde i bukserne, hængerøv og så havde han 20 poser chips med til klassekammeraterne. (Flemming har nemlig givet os 6 kasser chips, hvilket jeg ikke er begejstret for, men Poul og drengene syntes det er fantastisk. Jeg deler ud af dem, så snart jeg ser en chance. Måske skulle jeg se, om jeg kan bytte med ost og hvidløg?).

17/02/2008 21:00
Sidste søndag, sidst på eftermiddagen, ringede Helle og Jesper og spurgte, om vi gav en kop aftenskaffe. Det ville vi selvfølgelig rigtig gerne, og jeg skyndte mig at bage en brun kage, så vi kunne få lidt sødt til kaffen.

Mandag morgen vågnede familien Søgaard op, syge alle 4 med diarre, opkast og meget ondt i maven. Jeg troede vi havde fået salmonella-forgiftning af den kage, men onsdag ringede Flemming og fortalte, at halvdelen af byen var blevet syge mandag morgen. Men når nu det skulle være, så var det da meget smart, at vi var syge på samme tid. Ingen af os havde lyst til mad, og vi lå bare på madrasser i stuen og sov lidt og så lidt tv. Vi var syge 3-4 dage.

Det er ikke så koldt i disse dage. Det fryser ca. 10 grader, men i sidste uge var det koldt. Derfor var der sørøg, hvilket I kan læse om på dmi’s hjemmeside. Der kommer også et billede under Grønland 08. Det er taget uden ved Sermermiut. Heroppe fortæller de, at sørøgen kommer, når forskellen på vandets og luftens temperatur er mere end 20 grader.

Nu kan der ikke komme containerskib p.g.a. pakisen/vestisen. RAL har opgivet. Umiddelbart kan vi ikke mærke det så meget endnu, udover at det kniber meget med friske grøntsager og frugter. Men i fredags kunne vi dog få æbler og appelsiner igen, flyfriske til 7,95 pr stk.

09/02/2008 14:18
Det er så koldt nu, at selv grønlænderne syntes det er koldt. I denne weekend (-33 grader) er det vist bedst at blive inde.

Poul havde fødselsdag i går. Vi sang for ham om morgenen, og han fik gaver og mails (tak for det), men derudover blev han ikke fejret. Han skulle nemlig til møde kl.19.30 hos Bo sammen med 3-4 andre danske mænd. Jeg tror nok de skulle stifte en gule-ærter/kort-klub.
Jeg er også med i en klub. Det er en sy/strikke-klub. Vi mødes hver torsdag aften og udveksler lidt sladder/sidste nyt, og da vi arbejder forskellige steder, ved vi faktisk mange ting: Sidste torsdag kunne Martin og jeg se, at der var sket noget alvorligt nede ved havnen. Der holdte tre politibiler og to ambulancer. Det fortalte jeg så til mødet torsdag aften. De, der arbejder på sygehuset, kunne så fortælle, at det var et selvmord, og hende der arbejder i banken, mente ikke det var p.g.a. økonomiske problemer. Okay, det sidste var ment som sjov, for hun har selvfølgelig tavshedspligt.
Men bankdamen kunne fortælle, at nogle af fiskerne har det økonomisk hårdt for tiden. De kan ikke fiske p.g.a. isen.
Det var for resten det tredje selvmord på 14 dage.

Der er lagt nye billeder ind under Grønland 08:
Martin, Malthe og Poul er ved at bytte Flemmings blå 4-hjulede motorcykel for en snescooter (med Flemmings tilladelse selvfølgelig). De er ind imellem ude for at prøvekøre motorcyklen, for de skal jo kende den, for at kunne lave reklame for den.

Hvis vi vil vide, hvad der sker i byen, skal vi holde øje med opslagstavlerne, især den ved Pisiffik. Der står hvor der er udsalg, hvem der er død, arrangementer, køb/salg, oplysninger fra kommunen, hvad spisestederne har på menuen og meget, meget mere.

Billedet med skindene viser, hvordan man spænder skindene op, efter at de er blevet skrabet. Disse skind hænger som pynt på museet, men det bliver stadig brugt. Jeg fik et skind af Poul og drengene i julegave. Det har jeg også sat i ramme, og nu hænger det i stuen.

Laurits er Bo og Karins dreng. Laurits og Malthe leget rigtig meget sammen, og de sover hos hinanden hver weekend. Laurits har sin egen tandbørste og dyne hos os, og det har Malthe også hjemme ved Laurits. De leger lego-rollespil i timevis og ellers øver de på at gå på hænder og slå kraftspring både ude og inde.

30/01/2008 21:00
For hulen så koldt det er. I dag, da jeg gik hjem fra skole, overvejede jeg at give op og tage en taxa. Det er bare overhovedet ikke vejr at være uden i. De siger det fryser 24 grader og det er jo ikke så slemt, men det blæser så meget, at det svarer til, at her er minus 45 grader.

Flemming, Hildebjørg og Millan Malik er kommet hjem fra Dubai. De har haft en dejlig tur, og de har oplevet en masse spændende ting. Vi var lige sammen et par timer i går aftes, og der nåede vi kun at høre om deres første dag i Dubai. De har vist været væk i 14 dage, så der skal altså flere aftner til, hvis vi skal høre om hele turen.

Jeg skulle hente Millan Malik i vuggestuen i går, men det er mere end 3 uger siden jeg har set ham sidst, så jeg var lidt spændt på, om han kunne kende mig. Først kaldte jeg på ham, så løb han forskrækket hen mod en af pædagogerne, men halvvejs kom han i tanke om, at hende kender jeg da, og så vendte han om igen og løb hen og gav mig et knus. Han var træt i går. Det er sikkert hårdt at starte i vuggestuen efter en lang ferie.

Vi skal fejre fastelavn i skolen i morgen. Hver klasse har fået sin egen fastelavnstønde, som vi har malet/pyntet i dag inde i vores klasse. De store elever fra 8.-11. klasse har selv fået lov at male tønderne i formningslokalet. Jeg har aldrig set noget lignende. Der var maling overalt. Gad vide hvem der skal rydde op efter det?

Martin og Malthe har haft en pjækkedag fra skole. Malthe er altid frisk til en fridag. Martin vil normalvis gerne i skole, men han er ved at være træt af vikarer. Jeg tror han har haft vikar i omkring 1/3 af timerne i løbet af dette skoleår. Nogle af vikarerne er okay, men en del kommer bare ind og sætter sig ned bag skrivebordet, og så sidder de bare der, og børnene må gøre hvad de vil, næsten.

28/01/2008 20:16
Hold da op. Nu har jeg også været over lille Akinnag på hundeslæde. Bernhard spurgte forleden, om jeg ville med på tur søndag, og der var plads til en til på slæden. Det har været meget koldt i weekenden, så derfor var jeg ikke meget for, at Martin skulle med. Jeg har ind i mellem problemer nok med at passe på mig selv på de hundeslædeture, så jeg ville helst have en voksen med. Poul skulle jo se GULDKAMPEN, så jeg spurgte min kollega Marianne, og hun var frisk.

Søndag kørte vi så af sted: Bernhard, Marianne, mig og 9 hunde. Vi kørte som sagt over lille Akinnaq. Når vi drejer fra “Jorden rundt”, for at køre op på fjeldet “Lille Akinnaq”, skal vi op af en stigning, som svarer til en sort løjpe. Den er så stejl, at vi må hjælpe hundene og skubbe slæden op. Da vi var kommet halvvejs op, troede jeg, at jeg skulle kaste blod op, sådan føltes det. Oppe på fjeldet, var jeg lige ved at kollapse, men det er der ikke tid til, for på den anden side går det selvfølgelig ned ad, og så gælder det jo om at kaste sig på slæden igen, men det er ikke nemt med gele i benene. Vi klarede det dog, og vi havde en pragtfuld tur helt ind til indlandsisen. Det var dog lidt svært at nyde, når det gik nedad, for vi vidste vi skulle samme vej tilbage.

På tilbagevejen skulle vi jo ned af den sorte løjpe. Normal spænder grønlænderne hundene bag ved slæden ned af lille Akinnaq, men det kan Bernhard ikke, da han kører med langline. Jeg skulle derfor sidde foran på slæden og bremse med bremsetovet, og han skulle stå på bremsemåtten, som hænger bag på slæden. Marianne skulle bare blive siddende. Men lige da vi tog svinget, for at køre ned af den sorte løjpe, stod der et hundespand i vejen. I stedet for at stoppe og vente på vores tur, løb hundene bare til siden, ud i en masse klipper, så jeg tabte bremsetovet til den ene mede og bagefter røg jeg af slæden. Det gik ikke bedre for Bernhard og Marianne. Slæden væltede og de røg af og hundene løb deres vej.
Bernhard fik dog hurtig en lift med en fanger, som kom forbi, og Marianne og mig begyndte at gå hjem mod Ilulissat. Vi havde ikke slået os og vi var begge ved godt mod. Dog var vi noget bekymret for hundene.

Næsten tilbage i Ilulissat kom Rikke mod os med 7 af hundene. Bernhard havde ikke fået fat i dem, men de var heldigvis bare løbet hjem. Bella var kollapset af træthed og Bjørn var blevet lidt halt. Det var billig sluppet, for vi har før hørt om hunde, der er blevet kvalt, når de kommer alene af sted.

Marianne er ikke sådan en pyllerøv som mig, så hun kunne godt få handskerne af og tage et billede. Det har Poul lagt ind på hjemmesiden. Jeg tror I får fornemmelsen af, hvor koldt det er, når I ser det. Det er bremsetovet jeg har om halsen.

26/01/2008 19:45
Drengene og Poul ser håndbold. Det er da vist en meget, meget spændende kamp. Nå, så vandt Danmark heldigvis.

Vi så nordlys i går aftes. Det er første gang vi har set så meget nordlys og i så mange farver. Hvor var det flot. Det er som en kæmpe dis i flere farver, som løber rundt på himlen. Det forandre form og farver hele tiden. Nordlyset opstår, når de døde spiller fodbold med et hvalroskranium. Vi kan ikke tage billeder af nordlys, men jeg fandt et flot postkort, så det har Poul lagt ind under Grønland 08

22/01/2008 21:03
Selv helt her oppe har vi hørt rygter om, at der er baby på vej på Ladetoften 2. Det var da dejlige nyheder. Tillykke med det.

Så har jeg overstået forældresamtaler for denne gang, og det er gået rigtig godt. Alle mine forældre dukkede op på nær en, men hun meldte afbud. Det er meget usædvanligt at alle kommer. Det er de slet ikke forvænte med på AMS, så jeg er meget stolt af “mine” forældre. De var også så positive og meget flinke at snakke med, og alle kunne forstå dansk.

Lørdag aften var der kultur-nat i Ilulissat. Det var der vist nok også i andre store byer i Grønland. Mange offentlige steder var åbne, så vi kunne besøge sygehuset, museet, lokal radioen, hallen, biblioteket, institutioner og hvad har vi. Familien Søgaard besøgte museet, hvor jeg prøvede at skrabe sælskind, og bagefter var vi på kunstmuseet, hvor vi bl.a. så rigtige gode fotografier fra Ilulissat. Vi har lagt et par billeder ind under Grønland 08. Det ene er, hvor jeg skraber skind. På det andet står vi bag museet. Museet er det hus, hvor Knud Rasmussen er blevet født.

Vejret! Det har været helt utrolig koldt siden jul. Vi har ikke en gang kunnet tage handsker af for at tage et billede. Det er derfor jeg ikke har billeder fra mine hundeslædeture. Men nu er der kommet fønvind igen og vi har 0 grader. Alle vore frostvarer, som har hobet sig op uden for, fordi der aldrig er plads i fryseren, er vi blevet nødt til at finde plads til eller også har vi måtte spise det. Vi kan gå uden hue og handsker, vi har det for varmt både ude og inde, sneen smelter og alt affaldet kommer frem. Jeg tror ikke jeg kan lide fønvinden. Men Diskobugten er blevet farbar igen, så hvis ikke vestisen nede sydpå driller, så kan der vel komme containerskibe igen? Jeg kan nu ikke mærke at vi mangler noget endnu. Det skulle da lige være kødpålæg til madpakkerne. Vi er gået over til dåsetorskerogn og hårdkogte æg.

16/01/2008 01:30
Hvor er jeg bare en heldig kartoffel. I dag har jeg været med Rikke ude på hundeslæde igen. Vi havde 7 hunde spændt for, inkl. en stor hvalp som ikke havde været spændt foran slæden før. Denne gang kom vi af sted på samme tid, modsat sidste gang hvor vi jo mistede både Rikke og Bernhard.
At starte med sådan et hundespand kan vel sammenlignes med at sidde i en lille firehjulet vogn, hvor der er spændt 4-6 små shetlændere for. Lige når du siger HYP, så starter alle ponyerne med at løbe løbsk og du får ikke beroliget dem igen før mange kilometer senere. Sådan er det at starte med en hundeslæde her i Grønland.

I dag kørte vi helt ud til Bredebugt. Bredebugt er Ilulissats sommerhus-område. Det er en ret lang tur forbi lufthavnen og længere ud. Jeg syntes ikke det er en tur for børn og syge folk. For det første fryser det 17 grader i dag, så vi skulle have “masker” på for ikke at få forfrysninger. For det andet er det ikke ret meget sne vi kører i. Det er sten, græs, klipper, is og hvad har vi. En af gangene kom vi ud over en klippe, og da vi landede, var det ikke i blødt sne men på små klippestykker. Jeg skulle lige mærke efter, om rygsøjlen var intakt efter den flyvetur. Godt slæden er bundet sammen og ikke skruet sammen, så den kan give sig, for det var meget nødvendigt i dag.
Hvalpen klarede sig godt. På vejen hjem skulle vi over en sø, og der landede den som Bambi på isen, men den var så træt, at da vi kom til sne igen, kunne den ikke rejse sig, så Rikke løsnede den, og satte den mellem os på slæden. Det syntes den var helt ok.

At køre turen er en ting. Det er jo pragtfuld, når det går godt. Men prøv lige at tænk på det arbejde der er, inden vi skal af sted. Først skal den store slæde bugseres ned af skurets tag og ned af en masse klipper. Så skal der spændes skumgummi-måtte og rensdyrskind på slæden. Så skal hundene have seletøj på, og de står ikke pænt stille og venter. Så skal vi have hundene ned til slæden. Igen vil jeg sammenligne med heste. Prøv lige at gå ned af en isglat klippe med en helt umulig shetlænder, som du skal holde i grimen. Efter turen skal vi igennem det hele igen bare omvendt. Tro ikke at hundene er blevet mere medgørlige, bare fordi de har løbet en hel masse kilometer.

I søndags, den 13. januar var vi ude på Holmsbakke for at se et glimt af solen for første gang i 2 måneder (se billeder under 2008). Rigtig rigtig mange folk valfartede op på fjeldet og kl. 13 minutter i 13 så vi solen. Der var et kor som sang og folk stod og nød solen og fællesskabet; vi var alle kommet for det sammen. Bagefter var familien Søgaard henne hos Bo og Karin til kaffe-mik, da Karin fyldte år.

Vi oplever faktisk noget helt specielt for tiden. For første gang i 11 år er havet omkring Ilulissat frosset til, og vi kan gå langt ud på fjorden. Ikke at vi gør det, men nogle gør. Det er selvfølgelig sjovt at prøve, men det betyder så også at de 3 containerskiber, som skulle have kommet med varer her i januar, ikke kan komme.

Poul er færdig på skolen og er kommet op på Hotel Arctic. Det betyder mange timers arbejde igen.

Martin har prøvet at køre Ilulissats største gummiged helt alene. Det var en dag, han legede med sin onkel Flemming.

Malthe leger med Laurits næsten hver dag. De leger Lego-rollespil. Når han ikke leger med Laurits, øver han kraftspring på stuegulvet.

Flemming med familie kommer alligevel ikke til Vorupør i denne omgang. De tager til Dubai i stedet.

Når jeg ikke kører hundeslæde, så forbereder jeg forældresamtaler. Det skal jeg have på mandag.

10/01/2008 18:45
Kære 4.-5. klasse og 6.-7. klasse på Skjoldborg Skole

Vi håber der er en af jer der læser dette og derfor kan bringe beskeden videre.
Rigtig mange tak for brevene fra jer. Martin og Malthe glædede sig meget over at høre fra jer. Faktisk fik de begge lidt hjemve, da de læste brevene. Det var jo egentlig et godt tegn. De ville begge ønske, at de lige skulle have haft et år mere på Skjoldborg Skole, inden de skal til Snedsted, og Martin ville rigtig gerne have været med til Bornholm, selv om vi kunne se, at et par stykker af jer havde syntes, at turen var lidt kedelig.
Ellers går det godt med Martin og Malthe her i Ilulissat. Her er meget koldt for tiden. I kan tro, vi holder ikke 5 minutter på skolen uden at tage godt med tøj på. På søndag håber vi rigtig meget på godt vejr, for på søndag kan vi være heldig at se solen for første gang i 2 måneder. Vi skal godt nok gå op på toppen af fjeldet for at se den, og der vil gå mange uger, før solen står så højt på himlen, at den også skinner ned i den del af byen, hvor vi bor. Men selv om solen begynder at skinne, så vil det stadig fryse omkring 10 grader.

Hav det rigtig godt alle sammen. Martin og Malthe glæder sig meget til at se jer igen. Vi regner med at komme tilbage, når jeres sommerferie begynder.

Glade hilsner fra Martin og Malthe

PS. Det bedste ved skolen her oppe er, at man næsten aldrig har lektier for.

04/01/2008 22:11  En lidt vild hundeslædrtur.

Martin og jeg har haft sådan en spændende oplevelse i dag, men først skal jeg lige fortælle, at Martin, Malthe og jeg var ude at gå tur i går sammen med Rikke og hendes to døtre Nynne og Merle. Nynne går i min klasse, 2.a. Rikkes ældste datter Merle, har brækket benet på en hundeslædetur, og benet har nu været i gips i 2 måneder. Når Merle skal luftes, kommer hun på en hundeslæde str. m, og så har Rikke og Bernhard to slædehunde hjemme ved huset, som de bruger til kælehunde. De to hunde bliver så spændt for slæden, og så trækker de Merle, samtidig med at Rikke har dem i snor. Efter gåturen, hvor vi for resten kunne se rød himmel, så solen er på vej tilbage, aftalte vi, at hvis vejret var til det, så ville vi ud på hundeslædetur fredag.

Så i dag fredag stod jeg tidlig op, for jeg skulle nå at lave to forældresamtaler og have handlet ind, inden vi skulle med Rikke. Vi frøs nemlig tæerne sidste gang og lidt ørerne, og det gider jeg bare ikke. Så derfor gik jeg til Pilu-sport og bad om de varmeste strømper de overhovedet kunne diske op med. Jeg valgt to forskellige par, og de var vild dyre. Så købte jeg to varme huer, og de var vild dyre og til sidst købte jeg termobukser nede i “vodbinderiet”. Nu skulle Martin og jeg kunne klare en tur “jorden rundt”, selv om det fryser 16-20 grader. Først et lag svedabsorberende lang undertøj, så tynd højhalset trøje, tyk trøje, vindtæt tynd jakke og stor fed dunjakke. Ørevarmer, vindtæt hue, halstørklæde og sælskindshandsker. På fødderne Pilu-sports varmeste strømper og gode vinterstøvler. Vi var bare klar, var vi. Malthe ville ikke med, for han frøs sådan sidste gang, at han ikke har lyst til at prøve igen, før det bliver varmere.
Rikke og Bernhard hentede os kl. 12.30 og så kørte vi hen og spændte hundene for, 7 stk, denne gang. Slæden er spændt fast, for så snart hundene er spændt for, trækker de, uanset om vi er parate eller ej. Da vi var klar, skulle Rikke løsne snoren og springe på slæden, og Bernhard skulle springe bagpå lige det første stykke, for slæden skal nemlig styres ned af en skrænt. Efter skrænten plejer han at hoppe af. Martin og jeg skal bare sidde på slæden og holde rigtig, rigtig godt fast. Men denne gang nåede Rikke og Bernhard ikke at komme med, så de 7 hunde løb med fuld fart, og det går rigtig, rigtig hurtig i starten, ud over skrænten og af sted med slædesporet. Det lykkedes Martin og jeg at blive siddende, men vi ville nu gerne have Rikke med, men det første stykke at slædesporet er meget ujævn og iset, så der kunne vi ikke standse slæden, kun prøve at blive siddende på. Endelig kom der et stykke, hvor vi tænkte, at vi kunne bremse, så ved at smide en tykt tov-løkke over hver mede foran, lykkedes det os at dæmpe farten på slæden og til sidst kom de helt i hold. Imens var Rikke og Bernhard kørt i fuld fart i bil (man må kun køre 40 km i timen i Grønland) hen til den vej, vi skulle krydse, og der hoppede Rikke så på. Resten af turen gik godt bortset fra, at Martin kom til at fryse sine fødder så meget, at han blev helt ked af det. Da han sagde det til mig, var det for sent. Da frøs han så meget, at han slet ikke komme holde til at løbe ved siden af slæden, så ondt gjorde det i fødderne. Det var så synd for ham, og jeg havde ellers sådan prøvet på, at vi skulle kunne holde varmen. Jeg bliver nødt til at skaffe ham et par andre vinterstøvler til næste gang ,han skal ud i naturen.

Jeg har for resten glemt at fortælle, at vi desværre ikke har hunde mere. Ejeren har sat dem i snor hjemme ved sit hus. Hunde skal i snor, når de bliver ½ år gamle, ellers bliver de skudt. Vi savner dem nu lidt, for det var så hyggeligt, når de glad løb os i møde oppe på vejen.

I aften skal vi have suppe til aftensmad, i håb om at den varme suppe vil løbe ned i Martins kolde fødder. Det er så knap de er tøet op nu 3-4 timer efter turen, også selv om de er pakket ind i en dyne. Stakkels Martin.

03/01/2008 16:29 Nytår
Rigtig godt nytår til jer alle. Vi håber I er kommet godt ind i det nye år. Så I de raketter vi skød hjem til jer?. Vi er ret sikre på at de ramte Thy. De var i hvert fald store nok, hvilket I måske også kan se på billederne, vi har lagt ind.

Nytårsaften troede vi, at vi skulle sidde helt alene, og så kunne vi måske besøge Bernhard og Rikke, men så ringede Flemming om ingenting, og på et tidspunkt spurgte han sådan lidt henkastet, hvad vi skulle nytårsaften, og så skyndte vi os at invitere dem. Vi havde en drøngod nytårsaften.

Vi havde inviteret dem til kl. 18.30, i håb om at de ville være her kl. 19.00, men de var her ikke før kl. 19.30, men vi begyndte bare at spise, præcis som juleaften. De lærer et vel på et tidspunkt eller også gør vi. Næste gang inviterer vi dem til kl. 18.00. Der er en fordel ved at de komme for sent. Vi behøver ikke tænke på velkomstdrinks.

Maden smagte godt. Vi fik culotte med flødestuvede kartofler og råstegte grøntsager og til dessert “svane”, en isdessert med vandbakkelser. Kl. 20.00 (24.00 i Danmark) da de første raketter skulle fyres af, havde vi en lille snestorm, så raketterne var ikke helt så nemme at se, men vi kunne tydeligt høre dem. Det var overraskede, at så mange fyrede af, for de fleste danskere er hjemme på juleferie. Vi havde købt så meget krudt, at vi fyrede af hele tiden. Vi åbnede bare terrassedøren, satte raketten i affyringsrampen, tændte og lukkede døren. Så behøvede vi ingen sikkerhedsbriller. Millan Malik var dybt imponeret over det alt sammen. “DA”, sagde han med store øjne og pegede. Da klokken nærmede sig 24.00 grønlandsk tid, kørte vi op til de sidste nybyggede huse oppe på fjeldet, bagerst i byen (der hvor stewardessen Heidi har boet). Der havde vi en pragtfuld udsigt over hele byen. Vi havde fået at vide, at nytårsaften i Ilulissat skulle være helt speciel smuk og det var det også. Jeg syntes der bliver skudt ligeså meget krudt af i Danmark, men det er ikke så flot som det her oppe. Det krudt vi kan købe i Ilulissat, er slet ikke lovlig i Danmark. Vi fik også fyret vores krudt af, bl.a. et batteri, som oprindeligt havde kostet 1000 kr.

Hjemme igen puttede vi Millan Malik, fandt rejemadderne frem og så begyndte vi at spille “tegn og gæt” og det tror vi gjorde til kl. 3.30. Det var en rigtig god nytårsaften.

Næste dag lavede vi ikke en disse, udover at Poul og Jonna gik en lille tur. Men det er meget koldt for tiden, så vi er faktisk ikke så meget ude.

Poul startede på arbejde onsdag, Jonna gør klar til forældresamtaler og Martin og Malthe keder sig. De har slet ikke været sammen med andre børn siden sidste skoledag. Skolen starter først mandag den 7. januar.

Ind imellem fjerner vi lidt julepynt, så alt pynt vil være væk, når vi når til H.T.K søndag.

Hildebjørg har lukket butikken hele januarmåned. Jeg ved at de har planer om at tage på ferie, så hold øje med “Hummeren” i Thy. Jeg tror de kigger forbi inden længe.

28/12/2007 15:04
2. juledag var vi til julefrokost hos Flemming og Hildebjørg. De ringede om formiddagen og inviterede til kl. 14. Familien Søgaards julestemning var ellers ved at fordampe, men det kom da igen, så hyggelig som der var hos Flemming og Hildebjørg. Der var pyntet op til jul og det var en forrygende julefrokost med sild, lun leverpostej, sylte, store pillerejer, risalamande, småkager og meget andet godt. Det var rigtig hyggeligt og fedt at det kan lade sig gøre at invitere samme dag. At det ikke altid skal aftales flere måneder i forvejen.

3. juledag var Martin, Malthe og jeg på vores første hundeslædetur, og det var en dejlig tur. Vi var “jorden rundt” sammen med Rikke Schweegler, som er mor til en af mine elever i 2.a og som er gift med Bernhard, som er tysker og arkitekt. Det er vist nok Bernhard, som har tegnet den nye tilbygning til Hotel Arctic.

Vi var 4 på en slæde, som blev trukket af 8 hunde. Normal er hundene i Grønland spændt foran slæden i vifteform, men Bernhard og Rikke har opfundet deres egen metode, som mere minder om den måde de kører med hunde på i Canada, nemlig hvor hundene er bundet til en langline. Det går fint. Hundene virker til at være ligeglad. De vil bare trække. Nogle steder på ruten “jorden rundt” var al sneen føget væk, så der var bare frosset græs. Andre steder var der is, men hundene var ligeglad. De trak os over og igennem det hele.

Bagefter var vi hjemme ved familien Schweegler og få varm kakao og småkager, og det var lige hvad vi trængte til, for selv om vi havde alt det tøj på vi havde – næsten, så kom vi alligevel til at fryse på turen. Malthe frøs fingrene, så han næsten græd. Martin og jeg frøs fødderne. Jeg ved ikke om det er derfor, men i dag ligger vi alle tre på sofaen og er lidt småsyge. Vi er rigtig, rigtig meget snottede, så vi drikker pebermynte te, kamillete og gløgg lavet af solbærsaft.

Poul var selvfølgelig ikke med på turen. Han skal altid arbejde, når der sker noget spændende. Jeg håber Bernhard vil tage ham med på en herretur en dag.

PS. Kan I regne ud, hvorfor de ikke kører med hunde i vifteform i Canada?

26/12/2007 15:00
Lige før jul var jeg til mit første rigtige kaffemik hos en af mine grønlandske elever Ayla. Ayla blev 7 år og hun havde glædet sig i flere uger til sin fødselsdag. På invitationen stod der, at jeg kunne komme mellem kl. 14-18.

Jeg havde hørt, at man ikke skal blive siddende for længe til kaffemik, så derfor blev jeg glad, da der samtidig med mig, kom en af mine forældre fra 2.a. Så under hele kaffemikken holdte jeg øje med, hvordan hun gjorde. Først skulle jeg af med overtøjet i forgangen, hvor Ayla også fik sin gave. Så gik vi i køkkenet og rundt om spisebordet, hvorpå det stod fiskesuppe, fiskesalat, et fad med tørrede ammasetter og så var der grønlændernes ynglingsmad: mattak (hvalspæk). Da vi havde smagt på det hele, vaskede vi fingrene i køkkenvasken og så satte vi os ind i stuen til kaffe/te og 10 forskellige fantastiske kager. Så sad vi der og snakkede lidt og da hun gik, så sagde jeg også farvel og tak. Det var rigtig spændende at prøve. Skal vi mon til at indføre grønlandsk kaffemik i Danmark? Det må da passe perfekt til vores travle liv.

Jeg kiggede godt nok en ekstra gang, da min lønseddel for december allerede lå i dueslaget den 20. december. Det er for at jeg skal have råd til at holde jul. Da der ikke skal gå for lang tid til næste månedsløn, får vi også januars løn lidt tidligere, og til februar går det automatisk, for det jo er en kort måned. Er det ikke meget betænksom og lidt børnehaveagtig måske?

En uges tid før jul fik vi en smsinvitation af Flemming og Hildebjørg. De ville gerne invitere familien Søgaard på Mamartut, en fin lille restaurant oppe ved møbelhuset, så der var vi oppe lørdag før jul. Mamartut betyder noget i retningen af ‘et godt måltid’. Det var drønhyggeligt og maden var rigtig, rigtig godt. Helt klart det mest spændende mad vi har fået på restaurant her oppe. Først fik vi torsk i en meget sød, sennepssovs med godt brød til. Til hovedret fik vi and på tre forskellige måder: sprængt and, farseret and og et stykke andebryst med en bagt/grillet kartoffel og sovs. Til dessert var der indbagt risalamande med is og syltede kirsebær. Godt mad som lugtede lidt af jul, men alligevel var anderledes end det julemad vi får i familien Søgaard. Millan Malik var oppe på dupperne. Godt vi var de eneste gæster i restauranten den aften.

Lille søde Mikael, som er et af de børn, vi havde med på vores sommerudflugt med Arssarnerit, sad på en bænk og græd, da jeg var gangvagt. Det var så fordi han var blevet slået, og da jeg så trøstede lidt, så kom det hele: Mor kom ført hjem fra Aasiaat om 8 dage, så han og storesøsteren skulle fejre jul på børnehjemmet, og der var en dreng på børnehjemmet, som var voldelig, og ham var de bange for. Jeg forsøgt at trøste lidt mere, og spurgte om de da slet ikke havde tid til at besøge mig på et tidspunkt i juleferien. “Får vi så gaver?“, snøftede han.
(Jeg har købt et par gaver, hvis de nu skulle dukke op, men det er langt tid siden, de har været her sidst. I starten da vi var her, kom de her meget. Jeg tror det var hos os, de fik deres daglige måltid).
Her oppe tænker vi på de folk, som ikke har familie at fejre jul med, som har rodede familieforhold, som har brugt hele lønnen på alkohol, som er ensomme. De skæbner er der mange af her i Ilulissat og det er både grønlændere og danskere. Ikke så få håndværkere arbejder her oppe, fordi de ikke fungerer i Danmark. Der er rigtig meget alkohol blandet ind i billedet af mange danske håndværkere. De danske undervisere her oppe er mere frelste. Vi tror vi skal komme og redde det grønlandske folk.

PS. Poul har lagt julebilleder ind.

25/12/2007 23:49
Kære alle

1. juledag og julefreden har sænket sig over familien Søgaard. Først vil jeg sige rigtig mange tak for julemail, julekort og gaver. Jeg håber jeg få tid til at skrive til jer alle her mellem jul og nytår, men jeg må nok hellere lade være med at love. Dernæst vil jeg undskylde lidt. Jeg kunne sagtens have sendt sne hjem til jer, for vi har fået masser af sne. Det har sneet i de sidste mange dage og det er bare så hyggeligt og romantisk, men også drønkoldt. Martin og jeg forsøgte at gå en tur i dag, men vi måtte snart vende om. Det var simpelthen for koldt. Malthe siger, at termometeren står på minus 25, hvilket nok skal passe, da der er is i kanten af alle vinduerne – indvendig.

Vi fik endelig juleferie i fedags, og vi havde bare glædet os så meget til
at skulle holde fri. Dagen før havde vi sagt farvel og på gensyn til mange af vore venner, som skulle holde juleferie i Danmark. Eleverne i min afdeling skulle møde kl. 9.00, og så hyggede vi i klassen til kl. 10.00, hvorefter vi skulle hen til den blå kirke. Der skulle vi synge 4 julesamler og ind i mellem salmerne skulle hver klasse sige salmevers i kor. Min klasse sagde de første 3 vers af “Et barn er født i Betlehem” på dansk. Efter kirke skulle vi over i hallen og danse om juletræ og så sluttede dagen af med, at alle børnene fik en stor slikpose.

Resten af fredagen og lørdag gik med juleforberedelser, samtidig med at jeg ind i mellem skulle passe Millan Malik. Søndag skulle jeg kun have passet ham et par timer, mens Flemming lige fløj til Godhavn, men så gik helikopterne i stykker over i Godhavn, så Flemming måtte blive der natte over og Hildebjørg lukkede først butikken kl. 20.30. Pu-ha, jeg var lidt træt af Millan Malik, da vi nåede til aften.

Så blev det juleaftensdag, og vi anede ikke, om Flemming kom hjem til jul, men vi gik i gang med forberedelserne alligevel. Først midt på eftermiddagen kom han til Ilulissat. Vi havde inviteret Flemming, Hildebjørg og Millan Malik til kl. 18.30, velvidende at de så først ville være her kl. 19.00. Da de endnu ikke var her kl. 19.20 begyndte vi at spise. Lige da Poul havde sat første portion til livs (og det tog ikke mange sekunder. Han sendte ikke engang maden videre, efter han selv havde taget), så ringede Flemming. De kunne ikke starte deres biler, og de kunne ikke få fat i en taxa, så vi skulle komme og hente dem, men inden Poul nåede at starte vores bil, ringede de igen, at nu havde de fået en taxa, men at jeg skulle stå parat med penge til taxaen og tage imod Millan Malik og gaver, for Flemming og Hildebjørg skulle køre igen, for de havde haft indbrud i butikken. Først kl. 20.20 var vi alle samlet i huset.

Julemaden smagte lige som det skulle og der var nok af det. Julebordet var smukt pyntet, selv om hverken tallerkner og bestik var ens. Ikke på noget tidspunkt sad vi alle ned og spiste sammen. Men det var rigtig hyggeligt alligevel.

Millan Malik var meget imponeret over juletræet, men det kan jeg også godt forstå, for det er et meget smukt træ. Lyseholderne og stjernen har vi lånt af Bo og Karin, men resten af pyntet har vi selv lavet + at vi også har hængt slik på. Det ser meget smukt ud.

Da vi var alle var færdige med hovedretten, tændte vi træet og lagde gaver under, og så måtte den yngste person vælge en julesalme og dernæst næstyngste og så videre. Millan Malik gjorde store øjne, da vi begyndte at gå rundt om træet, mens vi sang. Han var helt stille under alle salmerne. Som ældste person i selskabet, skulle jeg vælge sidste sang og det blev: “Nu har vi jul igen”, og den dansede vi rundt i hele huset. Til slut lærte vi en grønlandsk sang, som de danser som den sidste dans i Hildebjørgs familie. Den var rigtig god og sjov, så det må godt blive til en tradition i vores familie også. Så skulle der deles gaver ud og sikke gaver. Det var da helt vildt og så mange og så flotte. Martins tre bedste julegaver var gavekort til en snescootertur, gavekort til en hundeslædetur og gavekort til en helikoptertur. Malthes tre bedste julegaver var gavekort til en helikoptertur, gavekort til hundeslædetur og et tæppe fra USA.

Da vi var færdige med at åbne julegaver, spiste vi risalamande og Hildebjørg vandt mandlen. Hun sad med den længe i munden, så vi andre var jo ved at revne, inden vi gav op.

Da Millan Malik blev puttet, meldte Martin og Malthe sig til at passe ham, så vi voksne kunne nå til stille-midnatsgudstjeneste i Zionkirken. Der var mange i kirken og det var alt sammen meget smukt. På vej tilbage kørte vi forbi kirkegården for at se, hvor smukt der var med lys på mange af gravene.

Hjemme igen fandt vi kaffe, te, kager og slik frem og ca. kl. 2 kørte jeg vore gæster hjem.

I dag flader vi bare ud og spiser rester.

PS. I Hildebjørgs butik blev der stjålet 1700 kr. i kontanter, to lysestager og 6 armbånd. Hun tror det er den samme tyv fra sidste gang.

21/12/2007 10:39

Kære alle sammen

Fra det kolde nord sender vi jer hermed lidt julestemning. Vi har blandet en lille pose med det vi har omkring os: lidt sne, lidt nordlys, duften af sirupskager og gran, lidt nostalgi, lidt forventningens glæde, lidt julesang og en hel masse kærlige hilsner. Vi starter med julesangen:

Drej kun universet helt omkring
vend kun op og ned på alle ting,
jorden med, thi den er falsk og hul
rør blot ikke ved min gamle jul.

Sådan skriver Peter Faber i “Sikken voldsom trængsel og alarm” og vi må give ham ret. Uanset om vi er i Danmark eller Grønland, skal der helst ikke røres ved juletraditionerne, så vi var lidt spændte på, om vi kunne skaffe det der skal til, men det er slet ikke et problem.

Forleden købte vi juletræet, 300 kr. Vi blev nødt til at vælge træet ud fra højden, for det er pakket i net, så vi har ingen anelse om, hvordan det ellers ser ud. Pynt til juletræet har vi lånt af venner, som tager til Danmark i juleferien. Julemaden er købt. Vi skal have and og steg med hele molevitten og risalamande til dessert. Astronaut-fløden må vi acceptere, men ellers kan vi få de samme varer som i Danmark, selv et rødkål og Pama-ris.

Flemming, Hildebjørg og Millan Malik kommer og fejre jul med os. Det var meningen, at mormor og bedstefar også skulle have kommet herop, men bedstefar har fået alvorlige problemer med ryggen, så vi må nøjes med at fejre juleaften sammen over nettet.

Lidt sne kan vi putte i posen med julestemning, men også kun lidt, for vi har ikke ret meget. Det sne, der er tilbage, er hårdt og iset, og det knirker slet ikke, når vi går. Det vil være hyggeligt med nyt sne inden jul.

Vi ser ofte nordlys. Det er som en flydende grøn masse, der hele tiden forandre mønster, og vi kan se det, når det er stjerneklart.

Selv om der kun er 150 km til Uummannaq, hvor julemanden bor, så kommer han nok ikke her forbi med julegaver (ikke fordi Martin og Malthe ikke fortjener det, men vi tror/håber at julemanden bruger tid på mere værdig trængende). Derfor må vi nok hellere selv komme på juleindkøb. På Malthes ønskeseddel er de to første ønsker: en skaterhal og en god jul med familien. Vi må se hvad vi kan gøre.

På fredag får vi juleferie og vi glæder os meget. Det eneste skår i glæden er, at alle dem vi kender tager til Danmark på juleferie, så vi er lidt bekymrede over, hvem der skal spise alle sirupskagerne og konfekten. Godt nok siger de, at det er godt at have lidt ekstra sul på kroppen i kulden, men det kan sikkert også blive for meget sul. Vi har juleferie til og med den 6. januar, så det er en dejlig lang ferie.

Nu skal der vist ikke puttes ret meget mere stemning i vores lille pose, for der skal være plads til det vigtigste, nemlig de kærlige hilsner:

Rigtig glædelig jul alle sammen og
et godt og lykkebringende nytår

De kærligste hilsner
Malthe, Martin, Poul og Jonna

13/12/2007 01:15
Hej Katja med familie. Tak for jeres julehilsen. Han ser vel nok sød ud, ham med en lillebror i maven. Er det så en lillebror? Vi vil også savne vores julefrokost rigtig meget.

Johnny kom i kapellet i dag. Kollegaerne fra Arssarnerit var der selvfølgelig + nogle få andre mennesker. Den danske præst Kristian var der, og så var de i telefonforbindelse med Johnnys 22 årige søn fra Danmark. Johnny selv havde givet udtryk for, at han gerne ville begraves her i Grønland, men sønnen vil have ham til Danmark. Bagefter var de på Naleraq til kaffe.

Jeg har været til international gudstjeneste i aften. Det var rigtig godt. Vi sang salmer på tysk, grønlandsk, færøsk, engelsk, dansk, norsk og svensk. Desuden var der tekstlæsninger på disse sprog + italiensk. Det var Hildebjørg der læste teksten på færøsk. Jeg var helt stolt af hende.

11/12/2007 01:20
Ved siden af vores dejlige bibliotek på skolen, havde biblioteket lavet det smukkeste nisseland i et glasmontre. Der var nisser, julemanden i kanen, små dyr, hemmelige huler, juletræer og masser af vat og glimmer. Børnene nød at stå og kigge på det, når vi var på biblioteket. Tror I så ikke det blev futtet af i fredags. Åben ild og det hele og brandalarmerne gik ikke i gang, så nu skal vi have brandøvelse i morgen.
Biblioteket ligger lige ved siden af specialklassen, ikke for at kaste skyld på nogen, men hvis jeg var politiet, så ville jeg nok starte min undersøgelse der.

Vi holdte Martins fødselsdag i søndags. Vi var 19 personer til brunch. Gæsterne kom kl. 10.30 og så fik vi en blanding af morgenmad og frokost. Det var meget hyggeligt. Vi er gode til at snakke, når vi mødes.

Nu er det afgjort at mor og far ikke kommer herop til jul. Det er vi selvfølgelig meget skuffede over. Det betyder så også, at min julegaveplan går i vasken. Vi havde bestemt, at mor og far skulle have taget dem med hjem, og så kunne I få dem mellem jul og nytår. Nu ved jeg altså ikke, hvornår de kommer.
Næste alle dem vi kommer sammen med, skal rejse til Danmark på juleferie.

Man skal tænke sig lidt om, når man sender noget her op og måske også når vi sender til Danmark. Det er jeg ikke helt klar over. Men Mejse fortalte, at hendes datter i 5. klasse havde fået tilsendt en chokolade-julekalender af mormoren. Desværre var alle lågerne blevet åbnet i tolden. Hvor fedt er det lige at få en brugt julekalender, men på den anden side er det jo nødvendigt, for det kunne jo være en oplagt mulighed for at smugle noget ind.
————————————————————————————————————————————————————
Vi har lige fået en forfærdelig ting at vide. En af Pouls danske kollegaer Johnny har begået selvmord. Klaus fandt ham i sengen her sidst på dagen. Det gør os så ondt og vi havde ingen anelse. Johnnys grønlandske kæreste flyttede fra ham i torsdags, men de har nu ikke kendt hinanden så længe.

05/12/2007 23:19
Der er flere der har spurgt til, hvor mørkt der er her nord for polarcirklen. I sidste uge viste dmi for første gang, at solen er her 0 minutter, men det er nu mange dage siden vi så solen sidste gang, for i denne del af byen ligger vi i skygge af fjeldene. Kl. 10 er her “morgen-skumring” endnu, og kl. 15.00 er her ligeså mørkt som kl. 20.00 i DK . Kl. 12 – 13 er som en overskyet dag i DK.
Det er ikke noget som går os på endnu, men jeg har hørt, at januar godt kan være svært at komme igennem.

Jeg har været til forældresamtale med begge drenge. I DK har både Martin og Mathe det lidt svært i dansk, men her oppe er de iblandt de dygtige. Det er helt rart at prøve.

Her forleden var en af vores bekendte henne ved dankort-automaten for at hæve penge. Han var nummer 6 i køen. Dem der stod foran, spugte ham, om han bare skulle hæve penge og det skulle han jo. Ja, så kunne han godt komme foran. Det viste sig så, at alle de andre bare stod og ventede på at klokken skulle blive 12, for så ville der komme penge fra kommunen på deres konto.

05/12/2007 02:21
Kære alle. Tusind tak for opmærksomheden på Martins fødselsdag. Han var så stolt over jeres hilsner på hjemmesiden, mails og de mange gaver som han har fået. Hvor er det sødt af jer at tænke på ham.
Martin havde en fin dag, men gæster havde han ingen af. De kommer først den 9. december til “brunch”.

Juullimi Ukiortaassamilu Pilluarit

Nu kan I tro julen er startet i Grønland og det er så smukt, så anderledes og på samme tid velkendt. Som jeg har fortalt, har der i længere tid været juleting og sager i butikkerne og der så ud til at være nok. I fredags, da jeg kom i Pisiffik, var der næsten ingen julepynt og juleslik tilbage. Det blev revet væk på en dag, for NU skulle der pyntes i de små hjem, så det var klar til 1. søndag i advent. ALLE husene har mindst en julestjerne med lys i vinduet. På hotel Arctic er der stjerner i samtlige vinduer og der er rigtig mange vinduer. Foruden julestjernen, har mange noget andet lysende tingeltangel i vinduerne, gerne noget som bevæger sig på en eller anden måde.

I søndags var der messe i hallen, hvor bl.a. Hildebjørg havde en bod. Det startede kl. 12.00 og alle mennesker var der. Vi kunne mærke at det var en stor dag. Børnene var fine i tøjet og havde nissehuer på og der blev brugt formuer på tivoliagtige boder.
Kl. 16.00 skulle det store juletræ foran hallen tændes og det blev transmitteret direkte via knr. Normalt filmer de i Nuuk, men Nuuks borgmester er lige død, så de valgte at sende fra Ilulissat. Kl. 16.00 stod hele byen foran hallen. Borgmesteren holdte tale, koret sang, julesneen dalede og julemanden kom, stående på taget af en brandbil. Julemanden er også før kommet på hundeslæde og et år kom han i helikopter. Jeg tog billeder, som jeg på et tidspunkt ligger ind under Grønland 2007.
Der er også kommet juletræer til os andre. Jeg har spurgt Flemming, om vi skal være hurtige til at købt et træ, men han mener at der er nok. Når vi køber et træ, kan vi kun vælge efter højde, for træet er pakket i et net, så vi aner ikke hvordan det ellers ser ud. Når vi køber træet, skal det ind i varmen for at tø op, så grenene folder sig ud, og derefter skal det ud igen til udluftning, for de siger, at træerne lugter af noget kiwiagtig.

I mandags havde vi klippe/klistre dag på skolen. 650 elever skulle juleklippe, men desværre var det kontaninerskib forsinket, som skulle komme med papir m.m. Derfor måtte vi mandag morgen ryste noget juleklip ud af ærmet, hvor der ikke skulle bruges så meget karton, lim og sakse. Men der er en god ting ved det: Nu er de bare parate til juleklip 2008.

Her hos familien Søgaard har vi fået 2 kalenderlys på spisebordet, 2 skrabekalendere på døren, 1 pakkekalender til Martin og Malthe og 2 flotte figurer af julemanden på hundeslæde. Desuden har vi fået købt ænder, steg, ris, fløde, kirsebærsovs, mel og krydderier til småkage. Så kan det ikke gå helt galt.

I lørdags var vi til julefrokost med Pouls arbejde. Arssarnerit havde slået julefrokosten sammen med Blue water (de holder til i den gamle brandstation, som Flemming ejer) og med Jesper fra et andet firma jeg ikke lige kan huske, så vi var ca. 13 personer. Vi spiste på Hotel Icefjord og senere gik nogle af os på Naleraq. Det var en fin aften, meget hyggeligt.
På mit arbejde har vi fået besked om, at skolen holder julefrokost “omkring den 15/12”. Så kom jeg sådan til at grine. Hvad mener de med omkring den 15.? Altså, hvor mange dage skal jeg holde fri før og efter? Jeg kan også tage sovepose med sådan omkring den 15.

Poul har for resten fået firmabil igen. Claus har fået helt ny bil, så Poul har arvet hans den gamle total tilrøgede, bulede blå firmabil.

Tænk, Malthe har endnu ikke fået sin mobil tilbage. Nu er det snart 2 måneder siden vi afleverede den til reparation.

Familien Søgaard + Laurits havde filmaften i fredags. Kl. 20.00 sad vi klar foran fjernsynet med popkorn, slik, colaer og så så vi Harry Potter og Fønixordenen. Vi er også gået i gang med den sidste Harry Potter bog. Den er så spændende. På fredag skal vi passe Mads og Karen. Suna skal til julefrokost.

26/11/2007 03:14
Uhmmm, vi har haft sådan en hyggelig dag i dag. Vi sov længe, men det er slut med at sove til det bliver lyst, for det bliver det først langt op på formiddagen. Kl. 12.00 tog jeg i kirke sammen med Sunas datter Karen. Som sidste gang var det en lidt spøjs oplevelse. Vi var kun 3 kunder, men det lod præsten ikke sig slå ud af, dog foreslog han, at vi kun sang 1. og sidste vers i nogle af salmerne. Godt nok glemte han det selv og sang halvdelen af andet vers, kom så i tanke om det og hoppede ned til sidste halvdel af sidste vers. Fint nok, men lidt forvirrende. Prædiken var god, men må præster godt komme med politiske holdninger? I hvert fald fik dansk folkeparti en lille rap over næsen, hvilket jeg jo syntes var helt fint, men det kan han da ikke vide.

Kl. 15.00 skulle vi hen til Karin og Bo. Deres søn Laurits fyldte 11 år i dag, og det var bare så hyggeligt. Der mødte vi bl.a. Jesper og Helle. Jeg har deres søn Tobias til idræt. Jesper og Helle kommer fra Bedsted. Jesper er med i et VVS firma her i Ilulissat og Helle laver øl på Icefjord (hotel/restaurant). Hvor var det skønt at høre thy-dialekt og det lod også til at Jesper og Helle også nød det, for hold da op vi kunne snakke. Helle er uddannet pædagog og har i mange år arbejdet på skoler og special skoler i Thisted og Sydthy kommune.
Suna med børn var der og Mejse og Jakob med børn. Mejse og Jakob har vi mødt før i forbindelse med børnefødselsdage. Mejse arbejder i banken og Jakob laver også øl på Icefjord. De har Anna, som går i Millan Maliks vuggestue og så har de Karoline, som går i 5. klasse. Så var der Daniel, som er læge på sygehuset. Det er ham, hvor familien er rejst hjem, men de kommer på besøg her i december-måned. Bo og Karins hus er ikke så stort, men det gik fint. Vi skiftedes lidt til at sidde, og man snakker også fint stående.

Fredag aften var vi så heldige, at vi var inviteret hen til Marianne og Uffe. Marianne er min kollega og Malthes dansklærer. De havde vundet en pose frossent rensdyrkød til et lotteri, og det skulle vi hjælpe dem med at spise. Det smagte forrygende. Vi havde en rigtig hyggelig aften, hvor vi bl.a. spillede “alverdens viden”. Tænk, Marianne og jeg tabte for 2. gang. Det er fordi ham Uffe er så klog og så er de andre også bare så heldige med spørgsmålene. De får altid de lette.

Af nyheder er der følgende:
Poul har mistet firmabilen, hvilket er ret træls. Godt vi har en slæde til de tunge varer fra Pisiffik.
Endnu en af Pouls chefer fra Nuuk er blevet fyret. Desværre var det ham, vi havde en mundtlig aftale med om flybilletter hjem, og det er der åbenbart ingen andre der kender til. Nu har vi sendt et trusselsbrev til Nuuk om, hvordan vi vil have det, for ellers vil Poul overveje at søge andet arbejde.

Martin og Malthes gode ven Frederik er rejst hjem til Fredericia. Han er savnet.

Martin har langt om længe fået sin mobil tilbage fra reparation. Malthes har vi endnu ikke set noget til og det var den 10. oktober vi indleverede den.

Sidste søndag oplevede vi fønvind. Lørdag aften frøs det 25 grader. Søndag morgen da vi stod op, var der plusgrader og meget af sneen var forsvundet. Til gengæld kom isen frem og det blev spejlglat over det hele. Fortove, klipper, veje blev som pakket ind i is. I gamle dage troede man, at der fandtes et varmt land inde i midten af indlandsisen, for det er der den varme fønvind kommer fra. Det har man jo så senere fundet ud af, at det gør der altså ikke. Flemming har forsøgt at forklare mig, hvorfor den varme vind kommer, men det skal man altså have en helikopterpilothjerne for at forstå. Jeg vil i hvert fald ikke begynde at kloge i det her på hjemmesiden. Natten til mandag begyndte det at sne igen. Det sner med jævne mellemrum, men der kommer ikke store mængder sne. Vi risikerer slet ikke at sne inde. Der har ligget sne siden 15. september, men på intet tidspunkt har her været helt hvidt. På fjeldet stikker der sorte klippesten frem. Sneen knirker højt, når vi går præcist som i “Nissebanden i Grønland”.

I min klasse går det helt fantastisk. Agathe er en dejlig medhjælper at have. For tiden er jeg begyndt på elevsamtaler. Det er præcis som i Danmark, hvor man skal udfylde hele romaner om hver enkelt elev. Jeg skal først have forældresamtaler efter jul, men begynder på romanerne nu for at nå dem alle.
For tiden planlægger jeg også julehyggen i klassen. Jeg vil lave et stort juletræ af karton, hvorpå der er 14 låger. Bag hver låge er der en tegning og en historie, som børnene har lavet. Efterhånden som julemåneden går, skal vi pynte træet og snakkede lidt om, hvad pyntet symboliserer. På børnenes tegninger har jeg klisteret et lille billede ind af dem selv med nissehue på, som om de er med i tegningen, og titter frem bag noget.

Vi har juleferie fra den 21. december og til og med den 6. januar. I dag har jeg lige fået at vide, at vi skal passe på den 6. januar, for da klæder grønlænderne sig ud og så er det tilladt at drille. Det går åbenbart ofte lidt over gevind, så de går ind i folks huse og tager ting, og der er også noget med at slå med køller. Vi blev rådet til at blive hjemme, tage slæde/cykler ind og låse døren. 1. søndag i advent skal vi have slikposer parate, for da kan vi, hvis vi er heldige, få besøg af børn som synger julen ind og til gengæld skal de have slik/kager/penge.

“Vores” hunde er blevet meget kælne. Vi kan håndfodre dem og kæle med dem. Vi tror de tilhører vores nabo, for er de ikke her, så er de der. Jeg tror ikke vi kan tillade os at spænde dem foran slæden, i hvert fald skal vi snakke med naboen først. Indtil videre nyder vi også bare at kæle med dem. De står ofte og tager glad imod os, når vi kommer hjem fra arbejde.

På tirsdag er det Martins fødselsdag. Han bliver 13 år og han glæder sig meget.

18/11/2007 01:04
Her forleden skulle jeg hente Millan Malik i vuggestuen, men det var meget koldt og blæsende, så det var ikke så godt, at han skulle sidde på slæden og han er altså for tung at løfte hele vejen hjem. Heldigvis fandt jeg en papkasse, som lige passede til slæden og så satte jeg Millan Malik ned i den og stoppede et vattæppe godt rundt om ham. Han må åbenbart have været meget tilpas og tryg i kassen, for inden vi nåede hjem, var han faldet i søvn.

Jeg kan ikke huske om jeg har skrevet om det, men vi er ved at få restaureret vores vandskadede kælder for tiden. Der har gået en håndværker dernede nu i 3 uger. Det er noget projekt. Håndværkeren har taget gulv op og vægplader af og under det var der slet ikke tørt. Isoleringen var frosset fast, så det har han måtte skrælle af, efterhånden som det tøede op ved hjælp af de store varmeblæsere, der kørte døgnet rundt. Kældernedgangen fra vores stue er blevet lukket af, så vi derved har fået en ekstra stue. Nu har vi tre stuer, stort køkken og tre værelser. Vi har masser af plads. Der flytter for resten en ung pige ind i kælderen efter nytår. Stakkels hende, for Malthe øver sig ofte på kraftspring og her er meget lydt.

Vi er tyvstartet ganske lidt på juleriet, men det er nu også min erfaring, at hvis vi venter til december, så kan det knibe at nå det hele. Jeg køber juleslik til pakkekalenderen og her en af dagene skal jeg hen til Hildebjørg. Hun har fået de smukkeste glaskugler med det grønlandske flag på. Sådan tre skal vi have til minde om vores grønlandske jul. Jeg har slet ikke taget julepynt med her op, så det skal vi til at producere. Det bliver hyggeligt. Hver gang jeg er til købmanden og de har mad/slik/ting og sager, som hører vores jul til, så køber jeg det, for det er ikke sikkert det er der næste gang.

Hildebjørgs butik er lille bitte, men hun har et vareudvalg som i Salling, næsten. Vi må ikke have store håndbevægelser i butikken, for så vælter vi bare nogle af varerne ned, for slet ikke at snakke om, hvis vi har en rygsæk på, det går slet ikke Hun har økologisk babytøj og sæbe, super moderne julepynt f.eks. i sort, et imponerende te-udvalg, super fine dyre kaffebønner, dametøj, herretøj, børnevinterstøvler, fin kogechokolade, smykker, lidt turisthalløj, mange slags lysestager, huer, vanter, lyskæder, vaser, spisestel og sikkert meget andet jeg ikke lige kan huske.

12/11/2007 01:11
Hej Anders og Christian. Tak for jeres mail og tillykke med fødselsdagen. Vi håber I havde en god dag. I må meget gerne sende jeres mailadresse. Den får vi ikke automatisk, når I sender mailen via vores hjemmeside.

Her i Ilulissat er vi lidt spændte på, hvordan hylderne i butikkerne vil komme til at se ud sidst på vinteren. Normal kommer det sidste containerskib midt i december og så kommer det ikke igen før i april. Derfor bestiller butikkerne varer, så de regner med at have nok indtil april, men det kan jo slå fejl. Sidste vinter kom de til at mangle kartofler. I år satser de på, at der kan komme containerskib hver måned, så derfor har butikkerne ikke lagerne fulde af varer. Havet fryser ikke her i Diskobugten. Det har den ikke gjort i de sidste 6-7 år, sikkert p.g.a. den globale opvarmning. Det er pakisen nede ved Aasiaat der kan finde på at drille containerskibene, så de ikke kan komme længere op af kysten eller i værste fald (for containerskibet) at de ikke vil kunne komme herfra igen, fordi skibet er iset inde. Det vil koste Royal Arctic mange penge at have et skib til at ligge stille.

Vi har fået to hunde……okay det er overdrevet, men vi har to hunde til at bo under vores terrasse og vi foder dem med rester, i håb om at de bliver så tamme, at vi kan spænde dem foran vores minislæde. Indtil videre kan vi ikke engang røre ved dem, men der er lang tid til det første hundeslædeløb, så det kan være vi når det.

For resten så har vi vinterferie. Vi har fri mandag og tirsdag. Resten af vinterferien tager vi først i februar.
På onsdag kl. 15.30 skal vi demonstrere mod de dårlige vilkår mange børn har her i Grønland. Det er p.g.a. udsendelsen “Flugten fra Grønland”, som virkelig har sat noget i gang. Hildebjørg er en af dem som arrangerer demonstrationen. Hun har ellers meget travlt for tiden. Flemming er i Nuuk, hvilket ikke var meningen og Hildebjørg er ved at gøre butikken klar til julesalget, så jeg har Millan Malik på besøg næsten hver dag. Jeg henter ham gerne i vuggestuen kl. 16.00 og så kører jeg ham på hundeslæden hjem. Så spiser han en hel skive rugbrød med leverpostej og bagefter tuller han glad, men lidt træt rundt til Hildebjørg henter ham ved 18.00 tiden.

Der er mange af vores venner, som tager på juleferie i Danmark. Vi håber rigtig meget at mormor og bedstefar kommer her op til os til jul, for Flemming og Hildebjørg bliver i Ilulissat denne jul. Desværre har bedstefar fået meget, meget ondt i ryggen og det skal gå rigtig meget fremad, for at han kan holde til at rejse her op. Hvis bedstefar bliver frisk, så skal de rejse herop den 14. december og tilbage igen den 28. december.

Det er ved at begynde at blive mørkt om dagen her i Ilulissat. Allerede kl. 15.00 er skumringen begyndt, så vi skal tænde lys og stearinlys. I dag gik vi alle 4 en tur op til Hotel Arctic for at komme så højt op, at vi kunne se solen over klipperne. Det var helt rart at se solen. Det føles som om øjnene bliver små, når de får så lidt sol.

01/11/2007 02:28  Lidt af  hvert
Familien Søgaard ønsker Jeppe rigtig hjertelig tillykke med fødselsdagen i mandags og så ønsker vi Leo og Aase stort tillykke med fødselsdagen onsdag. Vi håber I alle tre er blevet fejret med maner.

I dag skete der noget rigtig godt. En af mine “umulige” drenge i klassen har været væk i 14 dage, så der fandt jeg ud af, hvor godt klassen kan arbejde, blot han ikke er der til at forstyrre. I dag kom han så tilbage og var ret træls, så jeg blev så sur, at jeg gik til afdelingslederen og sagde: “Hvis jeg ikke får hjælp til den møgunge, så siger jeg op”. To timer efter ringede hun og sagde, at jeg vil få hjælp resten af skoleåret og at min nye medhjælper er Agathe, hende som hjalp mig, da vi havde emneuge. Hold da op……nu åbner der sig et hav af muligheder. Nu kan jeg lave alting med den klasse og det glæder mig rigtig meget på de grønlandsk talende børns vegne, for jeg har altså haft lidt ondt af dem. Hvor sjov er det lige at blive undervist hele dagen af en der taler volapyk?

Nu er renovationen af vores vandskadede kælder lang om længe gået i gang. Renovationen skulle have gået i gang først i august, så det er da ikke mere er 3 måneder forsinket. Vi har bestemt, at trappe-nedgangen bliver lukket helt, så der kommer to lejligheder. Flemming kan leje kælderen ud, for vi har ikke brug for den. Desværre er her noget lydt. Håber ikke det bliver et problem.

Vi har set nordlys. Det var flot og mærkelig. En grøn flydende masse som bevæger sig hele tiden.

Flemming er taget til Nuuk igen igen, så nu henter jeg igen Millan Malik i vuggestuen hver dag. Mandag og tirsdag blev han hentet på vores nye minihundeslæde. Malthe og Millan Malik sad på slæden og jeg var hund, men i dag var der ikke sne nok, så der gik jeg med han.
Det er hundekoldt for tiden. Det fryser hårdt og det blæser, ikke en god kombination.

Vi har lige set den udsendelse om problemerne i Grønland “Flugten fra Grønland”, som Dr1 har lavet. Jeg håber udsendelsen sætter gang i noget, for der er noget galt og det kan især mærkes i folkeskolens overbygning. Her i weekenden er to elever fra 9. klasse blevet meget forbrændt i ansigtet, fordi lighteren eksploderede, da de sad og sniffede nede i en fiskerbåd. Det, at børnene bliver undervist på to sprog, tror jeg ikke sinker dem så meget fagligt, (selv om det hele jo tager dobbelt så lang tid). Jeg tror mere problemerne skyldes, at mange af børnene er omsorgssvigtede. Hvis du har en overbygningsklasse på 24 elever og hver 4. af pigerne og 2 af drengene har været udsat for overgreb, så vil det da give voldsomme problemer i klassen.
De to børn, som kom meget her i starten Michael og Annabell, er kommet på børnehjem. Jeg har også hørt rygter om, hvorfor de er kommet på børnehjem.

Her forleden opdagede vi, at vores “slamtank” var så fyldt, at det løb over, så vi ringede til Ilulissat transport. De kom med det sammen og så sugede de så meget, at de også tømte toilettet for vand, d.v.s. at vandlåsen også var tom og det opdagede vi først, da det begyndte at lugte helt ind i stuen. Fy for pokker og det er ikke nemt at lufte ud i 15 minusgrader og i blæsevejr, bare så I ved det.

29/10/2007 01:39
Rigtig mange tak for dessert-opskrifter. Jeg har fået en del gode og har allerede afprøvet et par stykker. Vi havde gæster til aftensmad i fredags, så der lavede jeg en med æbler/karamel-halløj + is. Det var en af mine kollegaer fra skolen og hendes mand. De hedder Marianne og Uffe og kommer fra Sønderborg og Marianne startede på AMS på samme tid som mig. Lørdag spiste vi hos Sanne og Klaus og der medbragte jeg lagkage til dessert. Sanne og Klaus er flyttet hen i det hus Albine og Ole boede i, men det er meningen at de skal leje vores hus, når vi flytter til Dk.

Midt i september købte vi DYRE mobiler til drengene, og alle var glade, men forrige mandag afleverede jeg først Malthes til reparation og dagen efter Martins. Det værste er, at de måske ikke vil dække Martins, da de mener han har tabt den og selv er skyld i at displayet er gået i stykker og DET HAR HAN IKKE. Hvor er det bare lige til at eksplodere over. Apropos eksplosion…..så er lynlåsen i min vinterjakke på det nærmest eksploderet. Den kunne måske ikke tåle kulden, men det er et rigtig træls tidspunkt, for nu er der kun dyre vinterjakker tilbage. Når nu jeg er ved det trælse, så er Malthe små-syg igen og har været det hele ugen. Jeg tror han har pandehule-betændelse og hjemve. Han savner så meget at skate, at han er ved at gå ud af sit gode skind, men i dag har han fået et lille håb. Flemming mener, at EMJ får støbt i den store blå hal inden jul og der må Malthe skate alt det han vil. Det kunne være rigtig godt, hvis det bliver til noget.

Vi er begyndt at se en del hundeslæder, især i bestemte dele af byen. En af mine kollegaer bo uden ved “hundeland” og hun sige, at det ind i mellem kan gå voldsom til. Nogle gange kan “kusken” næsten ikke nå at komme med, inden hundene starter, og her forleden kom der faktisk en slæde uden fører. Mange har spurgt om vi ikke skal have hunde, men nej tak. Det er altså langt fra 3 katte til et spand glubske udveagtige hunde, som oven i købet skal have mad hver dag om vinteren og 2-3 gange om sommeren.
Der kører også en del snescootere i byen og det er Martins store drøm at prøve sådan en. Han kan altså ikke forstå, at vi ikke selv skal have en snescooter, men de billigste koster 35000, brugte altså og derudover skal vi have overlevelsestøj for rigtig mange penge. Det ville måske have været en god ide, hvis vi skulle have været her mere end en vinter, men det skal vi jo ikke.

I kan tro sneen knirker, når vi går og vi skal have vintertøjet på, også selv om det bare er en smut til købmanden. Mærkelig nok går der mange unge grønlændere rundt i tøj, som jeg måske nok ville have på en mild efterårsdag. Til vores forsvar går der også grønlændere rundt i mindst ligeså meget tøj som vi andre. Det er ikke bare fordi vi er pylrede.

I Pisiffik har de stillet et stort bord op med jule-halløj. Der er jule-klippe/klistre ting og julebageting og pynteting og vi glæder os. Gad vide hvad jul hedder på grønlandsk?

21/10/2007 16:16
Hey Elva. Rutebiler kan man godt få, så det lyder som en rigtig god børneopskrift. Gik det godt med Tobias’ rollespil?

Midt i ugen fik vi en lille snestorm, så det gav et nyt lag rent hvidt sne oven på det gamle beskidte. I den kommende uge ser det ud til at temperaturen vil falde til minus 15 grader. Indtil nu har det ligget omkring frysepunktet.

Det er først her for nyligt vi har overhalet jer m.h.t. solopgang/nedgang, men nu går det hurtig for os. Efter en weekend kan vi mærke, at det er lidt mørkere, når vi går i skole.

I mandags var vi til Millan Maliks 1 års fødselsdag. Via sms blev vi mandag eftermiddag inviteret til kaffemik kl. 19.00. Foruden os kom arkitekten Bernhard med familie, 2 flymekanikere, den ene med kone og lille barn, taxa-Kristian, stewardessen Heidi, og Hildebjørgs niece Laila med kæreste. Hildebjørg havde lukket butikken kl. 17. Flemming var kommet fra Nuuk kl. 17.30 og så havde de lige stablet en fødselsdag på benene i løbet af kort tid. Både Flemming og Millan Malik var syge, men det lod de sig nu ikke mærke med, men det gjorde de næste dag og Millan Malik har været syg hele ugen med feber, forkølelse og hals- og øreproblemer.

Poul har passet så godt på sin firmabil og har ikke kørt i den de dage, hvor det har været glat. Torsdag morgen fik han endelig vinterdæk på. Torsdag eftermiddag lånte han bilen ud til en arbejdskollega og da kollegaen kom tilbage, havde bilen en ordentlig bule i en ene side, æv.
Poul har været til rejsegilde på Hotel Arctic. Den nye fløj er med 33 værelser og den skal hedde “Umiaq”, hvilket betyder konebåden.

I fredags var jeg henne og besøge Agathe. Agathe er ca. 60 år og hun har hjulpet mig med 2.A i denne uge, hvor vi har haft emneuge om sundhed. Hun har en lille systue oppe på bakken foran Pisiffik. Da jeg kom ind i Agathes stue blev jeg fuldstændig mundlam. Op af den ene væg i stuen stod et kæmpe glasmontre fyldt med pokaler i alle mulige størrelser. Der var flere hundrede pokaler. Det er Agathes mand Villi, som har vundet alle pokalerne i hundeslædekørsel. Han var med til sit første løb i 1975 og så har han vundet næsten alle løb lige siden og det er over hele Grønland. Jeg glæder mig meget til at se ham i aktion til foråret, når løbene begynder. Jeg besøgte Agathe for at se hendes nationaldragt, som hun selv har lavet. Jeg kan godt forstå at en nationaldragt koster omkring 30.000 kr. for det er et kæmpe arbejde og man skal være meget, meget dygtig for at kunne lave sådan en. For mig var det overraskende, at dragten er delt op i så mange dele. Jeg tog billeder af dragten og ligger dem senere ind på hjemmeside under Grønland 2007.

Vi havde gæster til aftensmad i går lørdag. Det var Bo og Karin med deres tre børn og Suna med sine 2 børn og så havde vi selvfølgelig Frederik på besøg. Han bor åbenbart hos os i weekenderne, hvilket er meget hyggeligt. Suna er lige kommet til Ilulissat. Hun underviser på pædagogseminariet i psykologi. Jeg har hendes søn Mads til idræt og datteren Karen går i Malthes parallel-klasse. Mads trives godt i sin klasse, men Karen har det ikke helt så nemt i sin. Hun syntes det er træls at der hele tiden bliver talt grønlandsk og undervisningen virker ind i mellem lidt rodet.

Hjemmestyret mangler penge i kassen, så derfor har de forhøjet priserne på sukker, sodavand, øl, vin, snaps og cigaretter. Snapsen stiger med 55 kr. Desværre kan jeg ikke lige huske hvad en flaske snaps koster, men det er rigtig mange penge. Cigaretter stiger med 7 kr. og koster nu 64 kr. Poul giver 16,50 kr, incl. pant for en øl ved købmanden.

Malthe er syg. Han har ligget på sofaen siden han kom hjem fra skole fredag. Han har ondt i hovedet og halsen.

14/10/2007 21:06
Hej Freja, tak for din hilsen. Kunne du mon sende os din mail-adresse?
Hej Christoffer. Jeg er glad for at høre, at du er så dygtig i skolen. Hvor mange ord kan du selv skrive?

Nyder I efterårsferien i Danmark? Var I ude og løbe motionsløb i fredags? Var der nogle af jer der slog Malthes 18 km?

Det har været en stille og lidt kedelig uge. Selv sneen er kedelig, da en del er smeltet og det, der ligge tilbage, er gråt og snavset og total iset. Familien Søgaard kunne godt tænke sig lidt/meget nyt sne.

Jeg har bestilt en slæde. En mini-hundeslæde, som jeg kan bruge som barnevogn/rollator/trailer/trillebør. Jeg har set den færdig, men jeg må ikke få den udleveret, før jeg har betalt den på kommunen og det kan jeg først i morgen mandag. Det er fantastisk flot. Det er en skam at jeg ikke bryder mig om hunde, for ellers skulle jeg jo ha’ haft et par stykker. Så havde jeg motor til min slæde.

Millan Malik fylder 1 år i morgen mandag og i fredags, mens jeg passede ham, gik han 3 meter helt alene. Jeg skyndte mig at sende sms til faderen i Nuuk og bedsteforældrene i DK. Da så Hildebjørg kom for at hente ham, åbnede hun døren og råbte “Pagga” og så smed hun penge rundt i stuen. Det var så fordi Millan Malik havde gået de 3 meter og det var hun så stolt over, at der skulle være “Pagga”. Flemming må jo ha’ ringet til hende og fortalt det og så havde Hildebjørg ringet til mormoren og fortalt det og så var mormoren blevet så glad, at hun ville gå over til naboen og holde/lave/smide “Pagga”. Så ville Hildebjørg i hvert fald også og det gik så heldigvis ud over os. Jeg kendte godt til denne tradition fra arbejde, men Poul gjorde ikke, så han så noget underlig ud i hovedet, da Hildebjørg smed rundt med penge i stuen. Drengene var desværre ikke hjemme, så vi lod pengene ligge på gulvet. Da de kom hjem, spurgte de forbløffet til pengene og traditionen tro, kastede sig over dem, da vi fortalte dem, hvad det handlede om. Jeg tror nok det kun er en kvindetradition.

Jeg mangler lidt dessert-inspiration. Hvis der er nogle af jer som har gode dessert-opskrifter, hvor man skal bruge fløde til, men hvor man putter noget i fløden, så det kommer til at smage anderledes? Fløden her oppe er langtidsholdbar, og det smager ikke særlig godt. Derfor bliver jeg nødt til at putte en smagsforandre i og jeg har bare ingen ideer. Jeg er træt af at servere brun, drømme og -banankage eller liter-is til dessert. Det er hvad jeg har kunnet finde på indtil videre. Nogle gange kan vi få cremefraiche, men det er ikke noget jeg kan regne med. For tiden kan jeg ikke få hasselnødder, men jeg kan få mandler. Er der ikke en dessert med æbler, kanel og noget smuldret dej af en slags? Please send opskrifter i massevis.

08/10/2007 01:32
Jeg var i kirke i dag, en spøjs oplevelse. De andre gange jeg har været i kirke, har været på grønlandsk, men i dag var det på dansk. Vi var kun 7 kunder + præsten. Organisten kom ikke og de samler præsten havde valgt, mente han ikke vi kunne synge uden orgel, så derfor foreslog han, at vi kunne lege Giro413 og selv ønske samler, som vi kunne synge. Da han skulle komme med meddelelser, havde han kun en og den var glædelig, sagde han. Det var at han havde ferie resten af måneden.

Martin (og Malthe) har fundet to fantastiske venner. Det er Frederik fra Fredericia, som er rejst alene til Ilulissat, for at bo ved en grønlandsk familie og så er der Sebastian, som er her fra Ilulissat (Sebastians mor er Malthes klasselærer). To kerneknægte. Desværre for Martin skal Frederik rejse tilbage 1. december.
Drengene (især Martin og Sebastian) bruger rigtig meget tid henne på den gamle falckstation, som Flemming ejer. Der arbejder de med den gamle BMX, som Martin købte på politiauktion. De har malet den, skiftet diverse dele ud og de lapper den ofte. Ellers ser de meget Simsons på dvd, bygger med lego, bytter sange på mobiltelefoner og leger ude i sneen.

07/10/2007 03:26
Ups, jeg har dårlig samvittighed. Vi har fået sådan en dims, så vi kan se mange kanaler og nu har jeg været efter drengene i flere dage, fordi de ser for meget tv. Men nu faldt jeg selv i en film, lige da jeg skulle til at lave aftensmad, så nu er klokken ni og vi har ikke spist endnu og Frederik er endda på besøg og skal spise aftensmad her. Vi skal have bayonneskinke med kartofler, grønlangkål og brunede kartofler – håber det bliver ventetiden værd……….det gjorde det.

Siden sidst:

Sidste fredag var vi hallen for at se Inuitgames. Det var spændende og det blev taget meget seriøst. Ingen larm, spytten eller mobiltelefoner, som når grønlænderne går i biografen. Legene i inuitgames stammer fra den gang eskimoerne gik i hi om vinteren. Så udfordrede de hinanden i deres små boliger, mens snestormene rasede. Der var jo ikke meget plads, så derfor er det lege, som kan leges på stedet. Vi så to forskellige slags: En hvor man skulle sidde på knæ og hoppe op og fremad med samlede ben i et hop. Prøv, det er meget svært.
Den anden leg handlede om at stå og så hoppe op med samlede ben og rammen en bold/bamse, og lande igen med samlede ben. De kunne hoppe op til 2.30 m. Jeg kan hoppe 15 – 20 cm og det kan jeg ikke engang gøre med samlede ben.

Sidste søndag havde vi besøg af en af Flemmings venner, nemlig Jens som Flemming har den gamle russiske helikopter sammen med. Jens arbejder hos Air Greenland, hvor han flyver Dash 7. Han er en fin fyr og en rigtig god entertainer. Han kan underholde i timevis og vi andre sidder bare med åben mund og polypper og meget lange ører, især Martin og Malthe.

Flemming og Millan Malik kom tilbage til Ilulissat i mandags, så jeg har passet Millan Malik flere gange i denne uge. Han er bare så lækker en lille unge, og det er ikke kun fordi han er min nevø. Han er en utrolig dejlig dreng.

Det har sneet meget i denne uge og det har været ret glat. Forleden gled jeg henne i skolegården og slog huden af fingerleddene. Det er faktisk et træls sted.

I onsdags var Poul og jeg på hotel Arctic for at høre Julie og det samme var 150 andre “Ilulissatter”. Julie var overraskende god og det var faktisk helt rart at være “i byen” til en forandring.

Jeg har haft en spændende oplevelse i dag. Kl. 7 ringede min mobil. Det var Flemming, som ville høre, om jeg ville med på en lille tur næsten ind til isen. Til gengæld skulle jeg så passe Millan Malik fra kl. 11 til 14. Det er vist det man kalder en win – win situation. Kl. 8 stod jeg parat i alt det varme tøj jeg kunne skrabe sammen, medbringende en rygsæk med te, lidt chokolade og et par skibskiks. Sagen er den, at Flemming har haft et lille bi-job i denne uge. Han har hjulpet 3 gutter fra Norge med at stille et forsøg op 14 km øst for Ilulissat. I år 2010 skal der bygges et vandkraftværk i nærheden af indlandsisen, men forinden skal man have undersøgt, hvordan master og kabler vil opføre sig i det kolde klima, hvor meget vil de blive overiset. Det er DMI der skal stå for disse målinger. Flemming og de tre fra Norge skal sætte tre master op, som skal forbindes med kabler. Men der er kommet sne en måned tidligere end forventet og nordmændenes udstyr/materialer har været forsvundet, så projektet har drillet en del. I formiddag skulle de rejse den sidste mast. Helikopterpiloten Morten skulle slinge masterne hen i hullerne, Flemming skulle stå på jorden og dirigerer Morten, nordmændene skulle fastgøre masterne, så helikopteren kunne slippe linerne igen og jeg skulle tage billeder. Suset fra rotorbladene hvirvlede sneen op, så for dem, der skulle arbejde på jorden, var det som at være i en snestorm af værste slags.
Nu er der sikkert mange der tænker, hvorfor det ikke var Flemming der fløj helikopteren, men han må slet ikke flyve så små helikoptere (Bell).
På vej ind til isen sad jeg på bagsædet, men tilbage sad jeg som 2. pilot. Det var en meget smuk og spændende tur. Jeg skal nok prøve at få lagt billeder ind på hjemmesiden.
Det er de første 4 under ‘isen’

Bye-bye

28/09/2007 22:06
Altså, jeg skal ikke kunne sige om vinteren er begyndt i Ilulissat, måske er det stadig efterår, når man kigger på månedens navn, men vejret er MEGET vinteragtig. Vi har masser af sne, ikke flere meter, men flere centimeter. Nok til at drengene har leget ude i sneen hele dagen, hvor de har bygget en fantastisk snehule. De har været inde og skifte handsker og overtrækstøj flere gange. Det er også ok, for det har jeg efterhånden en del af, men fodtøj skal jeg have skaffet mere af. Heldigvis er det ved at komme i butikkerne nu, men det er mange penge at skulle af med på en gang, for det er os alle 4 som skal vinterfodtøj.

Poul fandt også ud af i dag, at det er meget vinteragtig for tiden. Efter frokostpausen ville han køre tilbage til arbejde, men det kunne han ikke. Han har sommerdæk på bilen og den kunne ikke køre op af bakken. Jamen, så måtte han jo gå på arbejde, men det kunne han ikke, for han har kun sommerfodtøj. Skoene var glatte og ikke højskaftede, så der kom sne ned i skoene og de blev våde. Mobiltelefonen kunne ikke holde strøm p.g.a. kulden. Vinterdækkene kommer først om 3 uger, vinterstøvler hos tømmerhandlen kommer først i næste uge og nyt batteri til mobil var ligeså dyr som ny mobil. Velkommen til Grønland, søde Poul.

Nu er vores gæster rejst. Det har været hyggeligt at have dem på besøg. De var begge på en tur jorden rundt med rygsæk, dog hver for sig. De havde mødt hinanden her i Ilulissat. De havde begge været et stykke tid undervejs og de nød derfor meget at bo i et hjem, med alle goderne: vaskemaskine, pc, fjernsyn, måltider ved et bord sammen med andre og varme måltider. Guy nåede lige en sneboldkamp sammen med Martin og Malthe, inden jeg kørte ham til lufthavnen torsdag kl. 12. Poul kørte Leonie til lufthavnen i dag, inden han skulle møde på job kl.7. Det har været skønt at have selskab i ferien, så vi gjorde faktisk hinanden en tjeneste.

Hvis sneen holder, skal Martin og Malthe på hundeslædekørsel samen med Frederik i weekenden.
I aften skal vi hen i kultur centeret for at se på inuitgame.
Der er payday i dag, så der er sikkert fest i byen.

26/09/2007 18:01
Så er vi tilbage igen fra Disko-øen og vi sejler stadig, føler vi. Men inden jeg vil fortælle om vores tur, vil jeg lige sige tak for fødselsdagshilsner både gennem mail og sms. Jeg havde en dejlig fødselsdag, som faktisk strakte sig over to dage . Vi skulle jo meget tidlig op søndag morgen, den dag det var min fødselsdag, så derfor fejrede vi den aftenen før. Jeg havde bagt kage og Martin, Malthe og Poul sang fødselsdagssang for mig og jeg fik mange gode gaver. Hildebjørg kiggede også ind med gave og hilsner fra Flemming og Millan Malik.
Vi stod op allerede kl. 5 søndag morgen, for vi skulle være ved båden kl. 6.30. Turen gik fra Ilulissat, over Christianshåb og Aasiaat til Godhavn og det tog 9 timer. Det var ikke en særlig sjov tur. Det var okay, da vi sejlede langs kysten, men fra Aasiaat til Godhavn, vippede det meget og vi blev så søsyge. Da vi kom til Godhavn, blev vi hentet ved havnen og kørt til Island Hostel og der kravlede jeg i seng til vi skulle spise kl.18.30 og derefter hyggede vi os rigtig meget. Vi spiste sammen med Guy fra Holland og Leonie fra Australien og snakken gik godt. Næste dag tog vi på vandretur rundt om og i Godhavn. Diskoøen er lavet af lava og det er stivnet i mærkelige former, så man kan finde dybe klippespalter, høje søjler og kæmpe klipper. Der er små strande på Disko-øen men med sort fin sand. Øen må være meget smukt og grønt om sommeren. Man kan finde 75% af de planter der findes i Grønland på denne ene lille ø. I Godhavn er der ca. 1000 indbyggere og når du sejler ind i havnen, kan du godt forstå det hedder God-havn. De har en stor ny butik med dagligvarer og manufaktur og meget af det var en del billigere end i Pisiffik. Vi fandt bl.a. lang undertøj til 100 kr. pr. sæt. Det er vild dyrt i Ilulissat. Jeg fandt også tøjklemmer af træ. Dem har jeg ledt længe efter i Ilulissat. Deres smykkerne er meget anderledes end i Ilulissat, selv om motivet og materialet er det samme, så jeg fik en lille ekstra fødselsdagsgave, nemlig en hvalhale af rensdyr. Aftensmaden var så billig på hotellet, så vi spiste kogt hellefisk sammen med Guy og Lionie og snakken gik igen. Vi skulle alle sejle med samme båd den næste dag og især Martin og jeg frygtede for sejlturen og den var også slem, men…..det var to gode oplevelser på hjemturen. Vi så hvaler og vi så 4 sæler, klapmydsens, svømme i flok. Kl. 23 kom vi til Ilulissat alle mere eller mindre søsyge (også grønlænderne kastede op). Vi havde inviterer vores to nye venner til at overnatte os, så da vi kom hjem, skulle der redes ekstra op og så var det ellers bare på hovedet i seng.

I dag sner det i Ilulissat og vi sidder alle bare inde og hygger os med bøger, film, internet, bollebagning og meget snak på engelsk. Drengene nyder det og de er stolte, når de forstår hvad vi taler om. Leonie og jeg vil prøve om vi kan købe hvalkød på Brættet til aftensmad. Det har de ikke smagt endnu.

22/09/2007 15:44
Kære Jeppe. Hjertelig tillykke med din nye titel: teenager. Vi håber du får en god dag i teltet sammen med dine venner.
Hej Julie. Jeg håber du er blevet helt frisk igen. Det var godt at høre nyt fra Thy og Sjælland. Kommer du ikke her op i din vinterferie? Du kan bare forlænge ferien med en uge. Du vil få en oplevelse for livet og lidt erhvervserfaring samtidig, for du skal med Poul og mig på arbejde

Hvor var det hyggeligt at vågne her til morgen. Det sner og vi lå længe inde i sengen , hvor jeg læste højt af den Silasbog vi er i gang med. Det er vinterstemning og feriestemning. Fra i dag har vi jo EFTERÅRSFERIE. Dejligt, hvor skal vi bare nyde det. Vi starter ferien med at tage på en miniferie til Diskoøen. Vi skal sejle fra Ilulissat i morgen søndag kl. 7 og vi er først i Godhavn kl. 16.00. Der skal vi overnatte to nætter på noget jeg forestiller mig er en slags bed and breakfast. Vi har bestilt aftensmad til søndag aften, for der vil vi fejre min fødselsdag. Vi skal med båden igen tirsdag kl. 14.15 og så er vi tilbage i Ilulissat kl. 23.15
Hvis der også er sne resten af ferien, er det jo oplagt, hvad de sidste dage skal gå med: læse bøger, bage boller og kager og inviterer gæster til eftermiddagshygge. Næste weekend er der uofficielle mesterskab i Inuitgames i hallen. Det bliver sikkert en oplevelse.
Tirsdag den 2. okt. kommer cirkus Arena til byen. Vi tror det er uden elefanter og heste.
Onsdag den 3. okt. skal Poul og jeg til koncert med Julie oppe på Hotel-Arctic.

I torsdags var vi på politiauktion foran politistationen neden for skolen. Vi kunne se på sagerne fra kl. 11 og kl. 13 startede auktionen. Martin var helt oppe på dupperne, for han ville gerne have en af de bmx-cykler der var til salg. Der var ellers lidt af hvert: 2 fladskærme, forlovelsesringe med navn i, klatrehjelme, smykker, joller, et isbjørneskind, 2 sælskindsjakker, en bærbar, printer, stereoanlæg , mange cykler og meget andet. Nogen af tingene blev der budt så ivrig på, at man ligeså godt kunne have købt nyt, andre fok gjorde et godt køb. Vi fik en gammel rusten bmx for 30 kr. og Martin var tilfreds.
Flere af lærerne havde taget deres elever med ned til auktionen.

Ellers har vi passet Flemmings udlejningsbureau i denne uge. Han skulle have logerende i både Bisgården og Gæstehuset, og dem tog vi os lidt af. Især det ældre ægtepar fra Humlum havde vi en hyggelig eftermiddag med. Jeg havde bagt boller og banankage og så fik vi os en god snak om lidt af hvert. De havde lige været 6 dage i Nuuk, så de kunne jo fortælle en masse.

Tænk, sidste lørdag var jeg til loppemarked foran hallen i solskin. Vejret skifter hurtig her oppe. Jeg kan godt forstå det kan være farligt på havet og i fjeldet. I mandags sendte jeg Martin af sted i skole kl. 8 i okay vejr. Kl. 10 sendte jeg Malthe af sted i plask regnvejr. KL. 11 gik jeg selv af sted i snestorm og sidst på eftermiddagen skinnede solen.

Jeg har fået at vide, at der var nordlys forleden aften og JEG SÅ DET IKKE. Men Hildebjørg har lovet mig, at jeg nok skal komme til at se nordlys, masser af nordlys. Hildebjørg kom tilbage til Ilulissat fredag morgen, men uden Millan Malik. Han er hos Flemming.

Martin skal ud og have vinterstøvler i dag. Jeg har tjekket udvalgt og det ser meget dyrt ud. Vi ville gerne vente til der kommer et større udvalg, men set herfra er hele Diskoøen hvid og Martin har kun løbesko.

Nå, nu er Martin, Malthe og Frederik i sneboldkrig. De kan lige skrabe sammen til små snebolde.

Ta-kuss

19/09/2007 22:11
Kære Victor. Rigtig hjertelig tillykke med fødselsdagen. Vi har sendt en lille gave, men det er ikke sikkert den er nået til Skanderborg endnu.

Endnu engang tak for de mange hilsner vi får i gæstebogen.

Vi er rigtig glade for at det går godt med Kitty . Kitty er vores eks-killing som er kommet til at bo hos Anette m/familie i Tilsted. Vi lovede Kitty, at hvis den bare var lidt klog, så ville den få et pragtfuldt katteliv hos Anette og det lader til at den forstod beskeden.

Jeg kan se at der er en frisk hilsen fra Hornstrupvej. Stig er Malthes klassekammerat fra Skjoldborg og Lene er Stigs mor. Fordi der var hilsen fra Stig, kom jeg til at tænke på, at egentlig står der ikke meget i dagbogen om hvad Martin og Malthe får tiden til at gå med, men det var jo også meningen, at de selv skulle skrive i dagbogen, men I kender dem jo. De gider ikke og jeg har det også sådan, at når de går i skole i 31 timer og de har ind imellem lidt lektier for, så jeg tvinger dem ikke. Derfor må jeg selv skrive om hvad jeg tror de går og laver:

De siger selv de har det godt, når vi spørger. De siger også at de ikke længes hjem. Jeg har dog ikke turde spørge dem om, at hvis de nu fik valgmuligheden om at blive eller rejse hjem, hvad de så helst vil.

Som jeg skrev, så går de i skole i 31 timer om ugen. Foruden en masse andre fag, har de 6 grønlandsk-timer om ugen og 5 dansk-timer. Malthe er den eneste dansksprogede i sin klasse. I Martins klasse er de flere. Pigerne i Malthes klasse er ret vilde med ham, i hvert fald drille de ham meget og det er han enorm træt af, for han gider dem ikke. Undervisningen er meget langsommelig, for der skal helt tiden oversættes fra grønlandsk til dansk og omvendt. Det gør vi også til møder og man kan nemt komme til at falde lidt i staver.

I frikvartererne spiller drengene lidt bold, hvis bolden ikke er væk. Der er malet to mål på murerne til skolen, men spillet handler mere om at ramme hinanden med bolden og børnene skyder vildt hårdt. Grønlænderne er faktisk ret godt til fodbold, og fodboldbanen ved hallen bliver flittigt brugt. Det er en sand/grus-bane, men lige nu er der en kæmpe sø på midten af banen, for det har regnet/sneet en del i de sidste dage.

Drengene skal gå i skole hver dag, men der er kun 1 km til skole, så det kan de godt holde til. Der er ingen fortove i byen, kun asfaltveje og stier. Der er kun ganske få færdselsskilte, faktisk så kan jeg kun huske to slags, nemlig ubetinget vigepligt og et hvor der står “gå-gade”. Det skilt med gå-gade morer vi os meget over, for hvis det er gå-gaden i Ilulissat, så er gaden kun 10 m. Nå ja, så er der for resten også det skilt der advarer om hundeslæder.

Når drengene kommer hjem fra skole, skal de have MAD og derefter er det lidt forskelligt hvad de laver:
– de slapper af og se film eller spiller PS
– de har kammerater med hjem
– Malthe leger med lego
– de går hen i et af Flemmings værksteder for at ordne cykler
– de går hen til Poul. Poul arbejder på en skole, hvor drengene kan bruge gymnastiksalen, hvis der ikke er elever på skolen
– de går op i fjeldet
– Martin har været med et par klassekammerater hjemme.
– for tiden går de til rollespil om mandagen
– de bruger meget tid på at drille hinanden, enorm meget tid

Så deres dagligdag minder meget om hjemme i Kallerup, men ind i mellem oplever de så noget anderledes. Martin var f.eks. med en klassekammerat på sæljagt i søndags og en dag var han til kaffemik. Og selv om Ilulissat er en lille by, så prøver de at bo i en by. De kan selv løbe til købmanden og de kan gå på ose-tur. De kan selv gå på biblioteket eller gå i hallen, hvis de gider. Ilulissat har en stor hal, ligeså stor som Snedsted-hallen og den bliver meget brugt.

Selv om de har så mange grønlandsk-timer, så kan de ikke snakke så meget grønlandsk endnu, men de kender en del ord. Til gengæld synes jeg de er blevet gode til engelsk. I hvert fald går det fremad.

Både Martin og Malthe har fået mobiltelefon og deres nummer står på vores hjemmeside. De har glemt mobilnumrene på vennerne i DK, så dem må I gerne sende her op.
Hvis I gerne vil snakke med dem, uden at det koster penge, så brug Skype. Søndag over middag dansk tid, sidder vi gerne ved pc’en. Der er vi jo lige startet på dagen, for når klokken er 12 i DK, så er den 8 i GL.

For tiden går drengene og tæller ned til efterårsferien. Den starter på fredag. Vi skal over på Diskoøen (Qerqertarsuaq) et par dage. Disokøen ligger 60 km vest for Ilulissat og der er kun en by på øen, nemlig Godhavn. Vi glæder os til at se andet af Grønland end Ilulissat.

15/09/2007 13:31
Det har været en stille uge. Jeg har været lidt handicappet pga. mit “fald” sidste fredag. Jeg har ikke kunnet hoste, nyse, løfte, bukke mig, gå hurtig eller løbe. Jeg overvejede at gå ned på sygehuset efter medicin, men hvis jeg lader være med at hoste, nyse, løfte og alt det der, så går det fint nok. Det er også blevet bedre. Jeg kan godt tåle at hoste og nyse nu, hvilket er meget godt, da jeg er blevet ret meget forkølet, æv.

Vi holdt afskedsmiddag for far, Henning, Jens og Kurt i mandags. De skulle rejse tirsdag morgen. Det har været hyggeligt at have dem på besøg, og det har været rart at vide, at der var folk i nærheden som forstod en, hvis man sagde “drosed torsk” eller “klitter” eller “Hilgaard”.

Flemming og Millan Malik rejste til Nuuk i sidste uge og Hildebjørg rejser til Nuuk i dag, så nu er vi helt alene, næsten. Jeg holdt jo forældremøde i 2.a i tirsdags, og det gik rigtig godt. Der var ingen klager over, at jeg ikke kan tale grønlandsk og forældrene var meget interesserede, så det var en god oplevelse. Jeg har et hold tvillinger i klassen og deres mor kom hen og snakkede med mig. Hun er thybo, kommer ude fra Næstrupvej/Hvidhøjvej og er venner med Lone og Karsten fra Vorupør, så helt alene er vi ikke.

Line og Daniel, som vi var ude at fiske med en lørdag for en måneds tid siden, trives ikke her oppe. Line gør ikke, så hun har sagt sit arbejde op og tager tilbage til DK 1. oktober med de tre drenge. Så kommer hun her op igen i december, for at de kan fejre julen sammen og så tager hele familien tilbage efter nytår. Jeg kan godt forstå hun ikke trives:
De er fra Sjælland og er ikke vant til åbne vidder.
De bor i et møbleret hus, hvor kun tøj og en pc er deres ejet. ALT andet tilhører huset. Huset er ikke speciel godt indrettet og lidt for lille til 5 mennesker.
Line havde det svært i skolen med nogle af de klasser hun havde. Det er strid at være overbygningslærer.

Så er det blevet rigtig efterår. Der er ikke skyggen af noget grønt på fjeldene nu og forleden var fjeldtoppene hvide. Vandpytterne er frosne om morgenen og vi har vanter på, når vi går i skole. men solen skinner og kommer vi læ, så er det dejligt varmt.

Jeg har sagt farvel til den umulige dreng fra min klasse. Han skal rejse til Herning, så Herning: PAS PÅ. Nej, det gik jo som det plejer at gå med de umulige drenge. Da jeg først fik lært ham at kende, så havde vi det fint sammen. Han kom til alle mine timer, opførte sig pænt og gjorde sig umage, for han ville gerne have ros. Så nu er det lidt æv, at han rejser, for jeg ville gerne have oplevet han udvikle sig.

Vi er ved at undersøge mulighederne for at rejse enten til Nuuk i ferien eller til Disko-øen. Det er sidste gang Flemming er i Nuuk , så det er sidste gang vi har mulighed for gratis logi. Flemming har foreslået at vi kan sejle der ned, så det skal vi tjekke i dag. Hvis ikke, så bliver det nok Disko-øen, men det lyder også rigtig spændende, når vi læser om det i “Turen går til Grønland”.

Hvis der er en af jer som har “Frøken Smillas fornemmelse for sne” på dvd, så kunne jeg rigtig godt tænke mig at låne/købe den. Er Harry Potter og Fønixordenen kommet på dvd? Sig lige til når “Die hard 4 kommer på dvd.

Hvis der er nogle af alle jer dygtige folkeskolelærere som har et emne der passer godt til 0-1. kl, med gode ideer til skriftlige opgaver, så sig til. Og glem trolde, for de har ikke trolde i Grønland. og glem “efterår”, for det har jeg ikke selv tjek på endnu.

Vi skulle have været til bryllup på Sjælland denne weekend. I dag, lige nu, bliver Pouls nevø Jonas gift med sin Mette. Vi håber I får en fantastisk dag og vi vil glæde om meget til det bryllupsbillede, som I vil sende op til os med en lille beretning om selve dagen. Rigtig hjertelig tillykke.

Det er morgenmadstid. Jeg bagte boller af 3 pakker gær i går, med masser af hvedeklid i. De har godt brød heroppe, men lidt for meget hvidt brød. Det der med grovbrød, er ikke nået her op endnu. Men det komme nok efterhånden som de også får vægtproblemer i Grønland. Der er ikke så mange overvægtige børn i Grønland, som i DK.

14/09/2007 01:57
Til Bjarne og andre interesserede

Jeg kan godt forstå du undre dig over hvad jeg gå og laver?
Jeg er ansat i elfirmaet Arssarnerit, hvilket betyder nordlys. Vi er 6 ansatte: Mikkel, Johnny, Lars, Kaaleerannguaq (Kalle-lærling) Klaus og mig. Derudover er der Albin, en færring fra Hirtshals. Han er lejet ind for at hjælpe mig i 6 uger på skolen. Igennem mit arbejder møder jeg mange spændende håndværkere fra både GL. og DK.
Jeg har overtaget færdigørelsen af renoveringen af den gamle skole, forstået på den måde at man først byggede en stor ny afdeling til en gammel skole. Den nye afdeling er her til august taget i brug, men med mange fejl/mangler som vi må rette i weekenden. Til hverdag går vi på den gamle del af skolen og monterer. Der er meget at se til. Det er jo et par år siden jeg sidst har monteret forfradåser, gruppetavler, lysmaster, loftlamper, EDB, telefon og urstyring. Jeg trækker masser af kabel og gå til byggemøder med de lokale håndværksmestre. Arbejdet er ok, heldigvis, da jeg arbejder mellem 60 og 65 timer i ugen.
Om halvanden uge har vi efterårsferie. Vi planlægger at tage en tur over til Diskoøen, så vi kan få lidt andet at se af Grønland end lige Ilulissat.

Ellers går det godt med familien. Både børn og voksne trives og indtil videre savner vi ikke noget. Jo, drengene savner en skaterbane, men mon ikke sneen vil ligge en dæmper på det, når den kommer. Det er blevet koldt nu. I forgårs var fjeldtoppene hvide, men det er væk igen. Børnene har hue og vanter på, når de går i skole.
Jeg har lagt billeder ind på min hjemmesiden under Poul. Det er billeder som har med mit job at gøre.

Jeg har hørt I fik en flot jubilæumsgratiale og en kanon god fest.

Hils alle omkring dig.

mvh Poul

08/09/2007 13:30
Vi havde hørt rygter om at pavens næstkommanderende ville komme til Ilulissat. Nu har jeg fundet ud af hvad det handler om: En række religiøse ledere fra hele verden er i disse dage i Ilulissat, for at deltage i et religiøst symposium, som hedder The Arctic: Mirror of Life. Også verdens religiøse ledere er meget bekymret for miljøet på jorden og det mødes de så her, for at sætte fokus på. I spidsen står den græsk-ortodokse Patriak Bartholomew og det er åbenbart ham de mener, er lige under paven, som for øvrigt har sendt en hilsen herop i anledningen af dette symposium.
I går kl. 12 sejlede de alle ud til isbræen for at bede en stille bøn for miljøet på jorden og kl. 16.00 ville Patriak Bartholomew velsigne Ilulissats befolkning fra Sermermiut, som er en 4000 år gammel boplads lidt uden for byen. Så der tog Martin, Malthe og Jonna ud. Poul arbejdede som han plejer. Det var en stor oplevelse. Der var mange folk, rigtig mange pressefolk og så var der forskellige religiøse ledere, hvoraf Patriakken klart var den vigtigste. Folk stod tæt omkring ham og han gav hånd til folk og han gav en lille gave til børnene. Både Martin og Malthe fik en lille guldkors. Han gav også Malthe hånden, men han vidste jo heller ikke, at Malthe lige havde sat hånden ned i en stor portion sortebær, så hele håndfladen var total lilla. Landstingformand og præst Jonathan Motzfeldt holdte tale. Patriakken holdt tale og så sang grønlænderne en meget smuk sang og derefter sang de andre en smuk sang og så gik Martin, Malthe og Jonna hjem, dvs Jonna listede hjem. Jeg var nemlig gledet på en glat sten, så alle mine 62 kg landede lige på halebenet på stenen. Det var så jeg så stjerne og havde svært ved at trække vejret. Nu kan jeg kun gå meget forsigtig og jeg kan slet ikke løfte noget.

I går aftes havde vi far, Henning , Jens og Kurt til aftensmad. Henning og Kurt var forleden på fisketur og de fangede rigtig mange torsk. Så derfor havde vi aftalt, at vi fredag aften skulle have kogt torsk og at Henning ville lære Jonna at fileterer torsk. Så fredag aften havde vi gang i lidt af hvert. Henning underviste mig, samtidig med at han kogte torsk. Jeg blev undervist samtidig med at jeg hjalp med at koge torsk, kartofler og lave sovs. Poul skrællede kartofler og satte en lampe op og alle de andre hjalp med at spise maden.

06/09/2007 22:38
Jonna:
Jeg vil starte med at sende en hilsen fra Knud Erik til Esben og Else fra Sennels: “Chevroleten kører rigtig godt“. Den er da altså også helt vild sej.
Kære Mikael og Lis. Tak for jeres hilsen i gæstebogen, men sig mig, kan I ikke bare slappe af i en ferie og lave ingenting? God fødselsdag til Mikael den 8. september og giv lige mor et knus fra os her oppe.

Folk her oppe har absolut ingen regler m.h.t. mobiltelefoner. De taler når det passer dem, uanset om de sidder i møde, får undervisning, er i biograf eller til selskab og hvis de ikke taler, så hører de musik via mobilen.
Vi havde ellers set frem til at gå i biografen, men det kan vi godt glemme. Min kollega var af sted med to børn, for at se Harry Potter og Fønixordenen. Folk talte i mobil, snakkede højt, smed popkorn, spyttede og de gik ud og ind af døren, som knirkede helt vild højt. Mon det ikke er hyggeligere at købe en dvd?
I mandags var der rim på græsset. Kamilleblomsterne hænger med hovedet og kærulden er næsten væk.

På mit arbejde oplever jeg ind imellem “pagga”. Pagga er når en af mine kollegaer har oplevet noget glædeligt. Så smider de penge rundt i lokalet eller små gaver er blevet gemt, som vi så skal finde. En af gangene var fordi Astas nevø havde skudt en moskusokse. En anden gang var fordi Bergithe i arbejdstiden havde besøg af barnebarnet på 4 måneder.

Altså, når de har tilbud her i Ilulissat, så er det virkeligt noget der batter. I lørdags havde Tømmerhandlen udsalg. 25% på alt og 75% på havemøbler. Fredagstilbud i Pisiffik er ofte halv pris. Det er noget andet end Kvicklys “Spar 1,95”

I søndags var vi på en lille fjeldtur og mens ungerne prøvede at fange isklumper, sad Poul og jeg i solen og tog vores første måned op til revision: Vi har det godt, vores forventninger er indtil videre blevet indfriet og vi savner ikke noget endnu. Det går overraskende godt med børnene. De vil sikkert fagligt komme bagefter, men så har de lært så meget andet. Martin trives rigtig godt med afslappetheden. Her er der ingen børn der kommenterer hinandens madpakker eller tøj. Vi har ikke opdaget et eller andet moderæs endnu, udover at alle har mobiltelefoner, også ret små børn.

Vores hjem er blevet rigtig pæn og hyggelig. Det er utroligt så meget en reol hygger og samler møblerne. Jeg har også fået syet et par gardiner og så hjælp det for resten også meget, at jeg fik lov at smide nogle af møblerne til storskrald. Det eneste vi mangler nu er vist nok desserttallerkner. Ellers har vi nu alt vi har brug for.

Vi går og kigger op til Hotel Arctic hele tiden, for i eftermiddags kom pavens højre hånd og Arnold Schwartzeneger (dog ikke sammen). I morgen kl. 13 sejler pavens højre hånd ud til isbræen for at velsigne verden.

I går den 5. september fejrede vi bedstefars 65 års fødselsdag. Vi fik steg med det hele og ispinde til dessert + at Hildebjørg, Annika og Thomas kom med kage til aftenskaffen. Det var en hyggelig aften. Desværre var Flemming og Millan Malik ikke med, da de den 3. september tog tilbage til Nuuk. Annika og Thomas er taget tilbage til Dk. i dag.

Nu er det snart weekend igen. Den skal jeg bruge på forældremøde. Poul mener han vil holde helt fri denne weekend og så bare sove. Det kan jeg godt forstå. Han har fået ondt i ryggen, fordi han har stået i træk og han har arbejdet 65 timer hver uge, siden vi kom. Godt vi snart har efterårsferie alle fire.

31/08/2007 02:13
Nå, man kan også få influenza i Grønland. Malthe havde ikke meget stemme sidste weekend og mandag begyndte han at hoste meget. Tirsdag var han alene hjemme, mens vi andre var på arbejde, men om eftermiddagen fik han feber og kastede op og det gjorde han også flere gange om natten. Heldigvis kunne bedstefar passe Malthe, mens vi andre var på job. Han har det meget bedre nu, men skal alligevel ikke i skole i morgen fredag. Han må hygge sig alene hjemme endnu en dag. Det lyder stadig grimt når han hoster. Vi overvejer forresten om drengene skal have tuberkulosevaccination, men nu må vi hellere vente til Malthe er 100%.
Martin tager hen til bedstefar i stenbruddet hver dag efter skoletid. Han hjælper lidt til og så tager han nogle turer på den 6-hjulede motorcykel.
Flemming fik stjålet sin bil den første nat efter de var kommet hjem fra Danmark. Den er selvfølgelig fundet igen, for man kan jo ikke kører andre steder hen, men tyven har beholdt nøglen. Bedstefar har i dag brækket ratlåsen af og så starter de bilen med en skruetrækker. Jonna var lige en tur henne i stenbruddet i dag for at kigge lidt til de hårdtarbejdende fra Thy. De er kommet langt med hallen, men de arbejder også fra 6.30 til 19.00 hver dag.
I går onsdag kl. 10.00 styrtede der en af grønlandsflys bell-helikoptere ned ved en af nabobyerne til Ilulissat. Vist nok en pilotfejl. Ingen kom alvorligt til skade, men helikopteren er TOTAL skadet.

Jonna:
Jeg har et par ret vanskelige drenge i klassen. Den ene er sød, døv og ikke for klog og kan kun grønlandsk. Den anden er uopdragent, grænseløs, fræk, udspekuleret og er en rigtig skidt knægt og han er to-sproget, men han kan også være en sjov dreng. Begge er meget forstyrrende i klassen og det fortæller jeg min afdelingsleder hver gang jeg ser hende. Så havde den ene af mine afdelingsledere ham den grænseløse til grønlandsk i tirsdags. Så kom han ikke tilbage fra frikvarteret. Det gør han heller ikke hos mig, men jeg er ligeglad, for så er der da ro imens. Hun havde åbenbart enten hentet ham eller havde sagt noget til ham, da han så endelig kom ind i klassen. Hun har ikke skældt ud, for det gør de aldrig her oppe. Men et eller andet har hun sagt, så drengen løb hylende hjem til mormoren, som han bor hos sammen med moren. Så var mormoren kommet op på skolen for at ville tæve min afdelingsleder og min afdelingsleder blev tvunget til at sige undskyld til den uartige dreng. Da far hørte den historie blev han helt forskrækket, for hvad så hvis hun kommer efter mig. Jammen så løber jeg. Jeg er bange for grønlandske kvinder der vil slås. Dem fik jeg nok af til firmaudflugten.
Jeg skal til at lave årsplaner i alle de fag jeg har og det er jo en del: Dansk, matematik, personlig udvikling, religion/filosofi, naturfag, valgfag, samfundsfag og idræt. Den 11. september skal jeg have forældremøde. I skulle bare se min invitationen til forældremødet. Bare venlig hilsen på grønlandsk fylder ca. 35 bogstaver: Inussiarnersumik inuulluaqqusilluta Jeg aner ikke hvad jeg skal sige til de forældre, men et eller andet må jeg jo bikse sammen.
I skolen i dag kom der en af mine elevers bedstefar og ville gerne tale med mig. Han sagde at barnebarnet var ked af at komme i skole fordi han ikke havde en grønlandsk lærer. Og?? havde jeg lyst til at svare, for hvad skulle jeg lige gøre ved det. I stedet svarede jeg venligt at det kunne jeg altså ikke gøre noget ved, men at han måtte tale med min afdelingsleder. Så sagde jeg også at det undrede mig meget, for drengen er god til at forstå dansk og han ser ud til at trives i klassen. (Jeg sagde ikke at jeg tror at det er fordi drengen ikke gider stå ud af sengen og så bruger han det med sprogproblemer som undskyldning, for han ved godt at det er bedstefars kæphest).Så ville bedstefaren lige tale alene med drengen, så jeg gik ind i klassen igen. Pludselig blev døren revet op og bedstefaren nærmest smed drengen ind og derefter kom skoletasken og så lukkede han døren med et brag. Drengen satte sig midt på gulvet og græd. Lige da jeg fik trøstet ham, begyndte de andre drenge at slås og hver gang jeg fik skilt dem af, begyndte de igen, så snart jeg vendte ryggen til. I frikvarteret var der vildt meget uro og børnene var STORSLEMME. Jeg tænker på om det er fordi det var payday i går. Så sker der måske ting og sager i byen, som gør børnene urolige? Jeg har før hørt at nogle familier heroppe drikke meget, når de får løn.

Endnu engang tak for hilsnerne vi får i gæstebogen. Den hilsen vi fik fra Sennels, skal vi nok sende videre til arbejdsmændene fra Thy.

Godnat, her i Ilulissat er det sengetid nu. Det har det faktisk været længe.

26/08/2007 01:41
I torsdags stod Flemming pludselig i stuen med Millan Malik på armen. Det var dejlig at se dem – og overraskende, for vi havde fået besked om, at de først skulle komme fredag. De var begge mægtig tilpasse, men Flemming og Hildebjørg havde meget at se til, så vi fik lov at passe den lille og det vil vi jo gerne.
Fredag havde vi motionsløb på AMS og hvem tror I løb flest kilometer ud af 640 elever? En dreng fra 7. og Malthe Søgaard fra 6. De løb begge 18 km. Martin løb vist nok 14-15 km. Forældrene er meget stolte af dem.
Efter skoletid havde vi fået lov at passe Millan Malik, så vi hentede ham i vuggestuen kl.15.00
Sidst på eftermiddagen kom far, fætter Jens, Henning Yde fra Vorupør og Kurt fra Esbjerg. De skal være heroppe indtil den 11. september. Det var dejligt at se bedstefar og han havde hilsner og gaver med hjemmefra til børnebørnene og skolebøger til Jonna. Rigtig mange tak for det hele. Tænk, bedstefar havde ladet ting blive hjemme, bare for at han kunne have et spil poker med til Martin og Malthe. Det havde vi jo lovet Malthe i fødselsdagsgave, når vi kom til Ilulissat, men vi kan ikke finde det. Men som Martin sige, så er det måske ikke en god ide med poker i Ilulissat.
Flemming tog de nyankomne med på rundvisning, mens Jonna lavede aftensmad, så kl. 19.00 var vi 11 til bøf med løg og kartofler og drømmekage/kaffe til dessert. Jonna blev nødt til at køre med hen til Bisgården for at rede seng til bedstefar i Hilton. Bedstefar er en meget dygtig mand, men lægge sengebetræk på, det kan han ikke. Poul mener også det er noget af det sværeste i verden. Jonna har før set ham forsvinde helt ind i betrækket fortil sidst at give op.
I dag er det lørdag og pragtfuldt vejr. Jonna vil forsøge at komme til globryllup i formiddag. Vi skal passe Millan Malik fra kl. 11 og til Hildebjørg lukke butikken og i eftermiddag skal Poul og Jonna lige hen til en af Jonnas kollegaer, for at tilslutte en vaskemaskine. Til gengæld må vi låne hendes symaskine, så vi kan få syet noget betræk til de meget slidte lænestole i stuen.
Drengene har vist planer om at skulle hen i stenbruddet, hvor bedstefar og co. er ved at lave en kæmpe hal færdig.

Jonna har fået mobil i dag, d.v.s. efter mange forsøg er det lykkedes os at få en gammel mobil hjemmefra låst op og så har vi købt grønlandsk nummer og taletidskort for 400kr. Jonnas nr. er 250906

23/08/2007 17:21
Uhm, der er hollandske sommeræbler på tilbud i Pisiffik i denne uge. Vi har allerede købt 3 poser.
Kødudvalget er bare helt fantastisk i Pisiffik. Der er mange forskellige slags og der er både frisk kød og frossent. I aften skal vi have en stor lammekølle med flødekartofler og stegte grøntsager.
Fløde er ikke noget at råbe hurra for her oppe. Det kan faktisk kun bruges til varm mad, mener Jonna. Heldigvis har vi fundet Karolines vanillesovs. Det kan godt erstatte frisk fløde til nogle desserter.

Søndag ville vi have været på fjeldtur for at se på skeletter, men det var så tåget, at vi ikke engang kunne se ud til enden af vores terrasse, så vi blev hjemme. Martin og Malthe fik ny pc i lørdags og den har Poul allerede brugt rigtig mange timer for at få til at køre. Det er ikke lykkedes endnu. Det drille rigtig, rigtig meget.

Poul, Martin og Malthe var ude at sejle mandag aften sammen med Malthes nye ven Laurits fra Fyn og Laurits far Bo, som arbejder på turistinformationen i Ilulissat. (Der er også en mor Karin, som er labourent på sygehuset og en lillesøster Katrine som Jonna har til gymnastik). De var ude for at kigge efter hvaler, men så “kun” en sæl.

Tirsdag aften var Jonna til foredrag i kulturhuset. Det var forskere fra USA som ville fortælle lidt om hvad det er der ske med indlandsisen. Isbræen i Ilulissat dræner 7 % af indlandsisen . Isbræen kan man forestille sig som en isflod og det sted hvor isen knækker, starter tidligere og tidligere fra selve indlandsisen. Mindst 10 km af isbræen er forsvundet og den putter dobbelt så meget is i havet end for 10 år siden. Forskere er ved at undersøge, om isbræen smelter hurtigere fordi der muligvis kommer varm vand neden under isen fra havstrømme, som kommer fra syd.

Ilulissats kulturhus er samtidig biograf. Jeg vil tro der er 200 sæder i biografen i 10 forskellige højder. Alle sæderne sidder på et stativ, som lige kan skubbes op af bagvæggen, når rummet skal bruges til andre formål, super smart.

Hej Jytte Nielsen. Jeg var nede på museet, for at få en aftale om at besøge museet med min klasse. Museumslederen er en dejlig dame med ben i næsen. Hun kendte godt nok ikke dig, men det lovede jeg hende, at hun kunne komme til, ikke sandt? Hun kendte vist nok den forrige leder fra Thisted museum, men ingen af os kan huske hendes navn.

Martin og Malthe er glade for deres nye skole. Martin er især glad for sin nye klasselærer, som er en meget afslappet type. Hun spiser chips midt i timen, hun snakker i mobil og det gør elever også. Hun griner de sammen steder i en film, som eleverne gør og så kan hun endda strikke samtidig. Martin har fået ekstra grønlandsk sammen med læreren Flemming og 3 andre elever, så de hygger. Malthe er godt nok lidt i chok. Han fik ny skoleskema for 3. gang i mandags. Om torsdagen skal han gå i skole i 8 timer. Han skal gå i skole til ca. 15.30 Det er godt nok en lang arbejdsdag for en dreng på 11 år.

På fredag skal hele skolen have motionsløb.

Ta-kuss (vi ses)

18/08/2007 20:44
Så er vi på nettet og det har vi været længe – uden at vide det. Vi bestilte det den første dag og det ville komme inden for 5 arbejdsdage. Da der var gået 3 dage over de 5, så begyndte vi at ringe hver dag for at brokke os og hver gang fik vi den samme besked: “Ja men vi har travlt, vi er en uge forsinket, vi dækker hele kysten” I onsdags ringede der så en klog dame tilbage som sagde at vi har været på nettet siden den 8. august. Så prøvede vi de 3-4 telefonstik vi har ovenpå – intet virkede. Så fandt Poul et stik nede i hjørnet af den vandskadede kælder og jo, så var der hul igennem. Undskyld Telegrønland at vi anklagede jer for at være langsomme i optrækket. Så nu er vi på nettet og vores fastnet nr er 942216 og vi har fået den mest fantastiske fastnet telefon for 1 krone. Den kan endda sms.

Vi har ikke kede os i den uge der er gået siden sidst. Af de større nyheder er, at Claus (Pouls konstituerede chef) fyrede Ole i torsdags, så fredag kl. 7.00 fløj Ole tilbage til Dk. Claus og Ole kunne ikke sammen, forlyder det. Så gennemsnitlige sker der en fyring hver 8. dag i Arssarnerit.

På Jonnas arbejde går det fremad. I onsdags var jeg så tæt på at køre op til Hotel Arctic for at høre om de kunne bruge mig, for de her unger, var min tid heroppe for kort til. Jeg har børn der hopper ud af vinduet og børn der ikke kommer tilbage efter frikvarteret. Jeg har børn der ikke kan fordrage hinanden og børn der klistre og børn der ikke fatter en brik af hvad jeg siger. Der hjalp lidt at jeg kan se på mine andre nyansatte kollegaer, at de ser ligeså vild ud i øjnene som mig og har ligeså tynd stemme, især dem der har overbygningen. En af de mere erfarne danske kollegaer sagde til mig, at jeg bare skal holde ud. Om tre måneder vil det kører på skinner. Så det gør jeg. Heldigvis har min søde mor og mine søde kollegaer fra Vorupør sendt mig en redningspakke med matematik -og danskopgaver. Og min afdelingsleder vil sætte mandsopdækning på de to skrappeste drenge. Det skal nok gå.

Martin og Malthe er glade for skolen. Martin har ikke spillet så meget fodbold før i sit skoleliv og Malthe lærer et nyt grønlandsk ord hver dag. Malthe har lært en ny dreng at kende, Laurits fra Fyn. Han bor oppe i nærheden af stenbruddet.

Lidt om Ilulissat:
I havnen ligger der ca. 500 pramagtige småbåde og ca. 40 større både a la kutterne i Vorupør. Der er altid folk på havnen, hvor man for resten kan købe benzin til 2,80 kr.
Man kan købe alt heroppe, men der er dyrere end hjemme. Priserne kan svinge meget. Agurker kan koste 29,95 kr. men jeg kan også ofte få dem til 9,95 kr. Pludselig mangler en varer og så kan jeg ikke finde det nogen steder. Salt var væk en dag. En anden gang var det bagemargarine. Jeg har længe ledt efter en el-kedel under 4oo kr. Pludselig var de i møbelhuset til 150 kr. Det var de ikke i sidste uge. Det samme oplevede jeg med en el-pisker.

Vi har ind imellem lidt barske oplevelser med hundene her oppe. Forleden så drengene to store hunde der åd en hvalp og vi så en stor hvalp der havde brækket et ben og den hylede hele tiden af smerte. Hos Sparkøbmanden hænger der en seddel om at hundeejerne skal huske at give deres hunde vand her under hedebølgen (der var et lidt gammelt skilt, her er ikke hedebølge mere). Dyrlægen havde aflivet en hund, som ikke var blevet vandet. De siger også, at hvis en hvalp er så dum at løbe ind i de store børns skolegård, så overlever den ikke. Det håber jeg nu ikke passer.

Efteråret er begyndt. Græsset gulner og der er masser af sortebær og lidt blåbær i fjeldet. Vi har desværre ikke haft tid til en fjeldtur endnu. Martin og Malthe skulle have været af sted i torsdags med skolen, men turen blev aflyst p.g.a. regn. I denne tid aftager dagen/lyset med 15 minutter i døgnet. Så nu er vi faktisk begyndt at mangle lamper i vores hus. Godt husejeren snart kommer hjem.

I går havde vi Malthes ven Michael til aftensmad sammen med Hildebjørgs søster Annika og Annikas mand Thomas fra Sjælland. Michale havde bestilt lasagne og han spiste så han var ved at revne. Ind imellem bøvsede han højlydt og forlangte mere cola. Da han var færdig med at spise sin tredje portion is sluttede han af med at slikke tallerkenen ren og så forlod han bordet for at sidde helt stille en times tid med Malthes lego. Imens hyggede Martin og Malthe sig med Annika og Thomas, især Thomas, som kender alt til pc-spil. Annika og Thomas rejser til Nuuk i dag og kommer først tilbage hertil næste søndag. De har passet Hildebjørgs butik, mens hun har været i Dk.

12/08/2007 01:07
Så er er gået endnu en weekend med mange oplevelser. I fredags, da jeg gik hjem fra skole. mødte jeg Line, som også er nyansat på AMS (min skole). Hun inviterede familien Søgaard med ud på fisketur sammen med hendes familie, i håb om at hendes drenge Alexander 4. kl. og Sebastian 3.kl. og Martin og Malthe kunne have lidt glæde af hinanden. Vi aftalte også, at hvis vi fangede noget, så kunne vi spise sammen hjemme hos dem.

Så lørdag morgen stod jeg tidlig op og løb over til Poul for at vi kunne lave 3 træ-plader til line/krog. Så skule jeg ned i fiskeforretningen efter line og kroge (600 kr.) Hjemme igen fik jeg vækket Martin og Malthe lidt for sent, så vi skulle skynde os ud af huset, men så var Martin helt nye sko væk og vi ledte og ledte. Til sidst kom han i tanke om, at han havde glemt dem nede på havnen fredag aften…………Vi løb selvfølgelig derned, men de var væk. 700 kr.

Da vi kom ned bag sygehuset, kom der en lokal fisker og hentede os. Da vi så var kommet ombord, fandt jeg ud af, at han sejlede ud med os mod betaling, og fordi Martin, Malthe og jeg også var med, var prisen lige steget fra 1500 til 1800 kr. Det blev jeg godt nok træt af, at vi ikke havde fået besked om, for så var vi jo aldrig taget med. Skulle Poul så gå og knokle oppe på skolen og tjene mindre end vi kunne nå at bruge?
Men det var der jo ikke noget at gøre ved, så vi måtte se at få det bedste ud af det og det var også en rigtig hyggelig tur. Lines mand Daniel er læge ned på sygehuset og foruden de to store drenge, har de Jonathan på 3-4 år. Vi pilkede og pilkede og vi fangede en masse fisk ca. 20 store og små torsk. Line havde blåbærmuffins med, jeg havde kiks og vejret var fantastisk. Så nu har vi igen prøvet at fanget fisk i Bredebugt og ved Rodebay. det prøvede vi også for to år siden sammen med Flemming. Vi var også i land på et tidspunkt, for at se om vi kunne fange ørreder med fingrene. De kunne vi dog ikke.
Gerd, fiskebådsejeren, hørte i radioen, at en hvalfanger, lidt nord for os, havde kig på en hval, så Gerd sejlede derop, men vi så kun hvalfangerbåden, heldigvis, tror jeg nok.

Hjemme igen tog vi hen til Line og Daniel, Poul kom også, og så lavede vi middag sammen. Der blev Line og Daniel for resten enige om, at vi kun skulle betale de 300 kr. som Gerd ville have ekstra, fordi vi var med. Som Line sagde: “Jeg havde jo ikke sagt at det koste penge og vi havde jo afsat de 1500 til ture”. Skønt!

Søndag gik med at jage internet. Behovet for at kommer på nettet et MEGA. Til sidst lykkedes det os at få lov at tjekke vores hjemmeside på Hotel Arctic. (Arctic er det hotel hvor alle V.I.P. bor. Paven og Arnold Swatsen …… det er vel hverken neger, nigger, neker, niker…… skulle komme snart) Det var skønt at se lidt af posten og vi glæder os meget til at kunne besvare.

Søndag aften kom Albine og Ole og spiste aftensmad hos os. De var vores første rigtige gæster, altså udover guldklumpen Millan Malik. Det var rigtig hyggeligt. De er begge to spændende mennesker, som har oplevet mange ting og så er de så rolige/harmoniske på en eller anden måde. Træls de kun skal være her kort tid.

09/08/2007 01:40

09/08/2007 01:02
Jonna:
Nu har jeg haft 3 benhårde skoledage. Jeg er total kvæstet, når vi når til aften. Jeg skulle have haft en klasse med 18 elever, men der dukkede kun 12 op på 1. skoledag. 1/3 af børnene kan slet ikke dansk. Det er svært at motiverer 4 børn som ikke fatter en brik af hvad jeg siger og så 8 andre børn, som er på 4 forskellige niveauer. Der er altid nogen der driver, så jeg har fået min sag for.
Jeg har ingen bøger, for de er ikke kommet endnu. Lærervejledningen i de forskellige fag skræmmer livet af mig, for hvordan i alverden skal jeg kunne lære dem det. Heldigvis ser det ud til, at jeg ikke skal have så mange timer, så jeg har god tid til at forberede mig, og på et tidspunkt må der da kommer bøger. På mandag åbner skolebiblioteket igen og det er et rigtig godt bibliotek. Det er ellers ikke supplerende materialer de mangler, i hvert fald ikke i Nukaaraq som er 1-3 kl. De har talfliser, centicubes, naturdimser, ting og sager i massevis/kassevis, men jeg kan ikke opdrive et stykke tegnepapir, farveblyanter, sakse eller karton.
Jeg er den eneste dansker i Nukaaraq, så jeg er lidt ensom. De andre lærere kan sagtens tale dansk, men de har så travlt med deres, for de skal alle starte nye klasser op eller er ny på skolen. Jeg har 4 gangvagter, så har jeg bestemt mig for at lære at sige stop, sæt dig, nej og ti stille på grønlandsk. Det må være nyttige gloser for en gangvagt. Vi tager en dag af gangen.

Poul:
Poul mener at han har oplevet mere heroppe på en uge, end han gør et helt år hjemme. I mandags fik Poul 2 nye kollega. Det er Ole, som lige har købet et faldfærdigt hus i Svenborg og Albine som egentlig kommer fra Færøerne, men bor nu i Hirtshals med familien. De arbejder ude i 2 måneder og holder så fri en måned (eller noget i den stil). Albine arbejder sammen med Poul på den nye skole og han er bare så dygtig, har ikke lavet andet en nybygninger og har fuldkommen tjek på det der. Der faldt en sten fra Pouls hjerte, da han fik Albine som kollega. Den del af skolen, som er færdig, er lavet ret dårlig el-mæssigt. Poul bliver ofte kaldt derover, fordi tingene ikke virker. Det er træls at skulle står til ansvar for andres sjuskeri.
I går blev Pouls chef Per Thuge fyret. Overchefen fra Nuuk kom tidlig morgen og tog op til Pers hus, hvor de så fjernede alt det kontor-inventar, som tilhørte Arssarnerit. Per virker altså også som en mand, der trænger til at komme væk herfra og tilbage til civilisationen. Claus er blevet udnævnt midlertidig formand, vist nok lidt imod hans lyst Poul arbejder hele tiden, stik imod vores aftale. Han tager af sted kl. 7.00 og kommer først hjem kl. 19.00 Han holder kun fri en dag i weekenden. Til gengæld besøger vi ham ofte, for han arbejder lige på den anden side af bakken.

Martin og Malthe:
Vi tror det er en god skole, men de har en dårlig legeplads. Der er kun klipper og så et fladt område med rigtig dårlig asfalt, hvor vi spiller lidt bold. Der er 24 børn i Martins klasse og ca. 20 i Malthes. Vi har ikke lært at sige noget på grønlandsk endnu, jo Malthe kan sige isbjørn “nanoq”. Den 6. skal vi på vandretur. Vi savner rigtig meget skaterhallen. Her kan det slet ikke lade sig gøre at skate. Den skaterrampe der for to år siden stod ved “Firtidsklubbi” er kommet på “Dumpen”. Så savner vi også at kunne komme på nettet og mobiltelefoner. Martins grønlandslærer er brandkvinde, så da hun pludselig smuttede anden skoledag, fik vi lov at spille fodbold. Det var falsk alarm.

Vi savner helt vild at kunne komme på nettet, både m.h.t, arbejde, men også for at kunne komme i kontakt med jer derhjemme. Tele lovede at komme inden for 5 arbejdsdage og det er 1 dag overskredet nu. Vi havde nu heller ikke helt regnet med de 5 dage. Tingene går altså i et andet tempo heroppe. Bare når folk går på gaden…….de går så langsom.
Vi kan vist nok få vores container i dag. De lovede at sætte den uden for døren og så kan vi hente den i aften, når Poul kommer hjem, måske. Hvis de har sat den uden for døren. Det gør de måske først i morgen, måske………….

Vi har fundet to rigtig gode forretninger i denne uge. En super god tøjforretning og en pæn, ordentlig købmandshandel nede på havnen, med tilbudsplakater på dansk.

Vi har fået sat en postkasse op. Ellers vil vi kun få post, hvis vi er hjemme, når postbudet kommer. De fleste har postboks eller de henter selv deres post på posthuset.

Vi har fundet ud af at vores naboer er gamle kendinge. Det er Heidis forældre, Klaus og Lea, som har Naleraq, en af byens hoteller/bar/restaurant. De var med til Malthes fødselsdag/kaffemik for 2 år siden. Pouls kollega Klaus’ kæreste Sanne, arbejder i Nalleraq.

Hildebjørgs søster Annika og hendes mand er kommet fra Dk. De passer butikken, mens Hildebjørg og Millan Malik er i Dk til messe. Vi har hørt rygter om at bedstefar, Henning og Jens kommer herop den 26/8. Det blev vi glade for.

Der er drevet et lille isbjerg ind i havnen. Det er nu meget hyggeligt at se på.

05/08/2007 01:01
Vores første weekend er gået stille og roligt. Meget af lørdagen gik med at passe Millan Malik og handle lidt ind. Vi fik også besøg af Per Thuge, og vi snakkede meget om gårsdagens oplevelser. Det havde udviklet sig noget voldsom efter at vi var gået hjem. Det er bl.a. noget med en brækket næse og en forsvunden kone og noget med at have overnattet i detention.
Lørdag aften hyggede vi med Crokodile Dundee 3 i fjernsynet.

Vi var næsten ikke rigtig kommet i gang med søndagen, før Malthe fik besøg af to af børnene fra turen i fredags og de blev der hele dagen, helt til sent aften. Vi kunne ikke nænne at sende dem hjem, for de hyggede sig så meget.

Vi har fået vaskemaskine i dag og den virker.

Jonna:
Kl. 17.15 skulle jeg mødes med mine kollegaer uden for turistinformationen. Derefter sejlede vi med turistbåden Luffe til Rodebay, hvor vi spiste på en lille restaurant H8 på kommunens regning (første og sidste gang for os, fik vi at vide ). Det var en meget smukt sejltur og vejret var pragtfuld. På H8, smagte jeg bl.a. matak, torskelever og “amasætter” (sådan staves det sikkert ikke). Alt sammen smagte dejligt, okay, måske ikke lige matakken, men det kunne da spises. På hjemturen sejlede vi helt hen til isbræen. Bare for at I også skal lære lidt, så denne isbræ den mest produktive på den nordlige halvkugle. Den bevæger sig med en fart af 20-30 m i døgnet og afgiver hvert år ca. 16 km3 is(bjerge).

03/08/2007 01:59
I dag tog Poul på arbejde fra 7 – 9. Imens gjorde Jonna rent i endnu et rum. Så kom drengene op, de kom i bad og fik morgenmad, og så gjorde vi os alle klar til firmaudflugten med Pouls arbejde. Vi skulle mødes kl. 10 nede ved benzintanken på havnen, og derfra skulle vi sejle nordpå en halv times tid. Det var hvad vi vidste.
Det viste sig så, at vi var 16 mennesker, der skulle sejler op til Per Thuges jagthytte Krutuglen, hvor vi skulle grille og hygge. Jeg tror området hedder Kangaarsuk. Der var ikke redningsveste til nogen af os og hvis både sank, så ville der ikke være plads i redningsbåden til os alle. De der var med, var Pouls øverste chef Robert fra Nuuk, Pouls chef her i Ilulissat, Per Thuge med 11 årlige datter Evie og hans grønlandske kæreste Nanna. Så var der Pouls kollega Klaus med kæresten Sanne og Sannes 4 årige søn Albert. Kollegaen Thomas med grønlandsk kæreste Nielssigne og hendes to børn Mikael på 8 år og datteren Annabel på 11 år. Så var der kollegaen Johnny, singel og så Poul, Martin, Malthe og Jonna
Vi har haft en dag, som har været så speciel, at det er som om, vi har været på en fremmed planet.
Sejlturen nordpå var så smuk og selskaber var venlige og imødekommende. Vi sejlede ind i en lille vig, lagde anker og så sejlede vi i gummibåden ind på land. Oppe i jagthytten blev det grønlandske flag hejst og så grillede vi så spændende mad som mågebryst, moskusoksekød, kingkrebs, muslinger, hvalkød, fisk. Det var alt sammen noget Per Thuge selv havde fanget/skudt . Der var øl, vin og sodavand. Vi skød med gevær, gik turer, snakkede og hyggede. Per Thuge svømmede en tur i havet. Børnene fik vandpistoler og de legede pragtfuld sammen. Malthe har badet i en lille sø sammen med de andre børn. Vi så to pukkelhvaler og de var ret tæt på land, 100 m.
Det var en fantastisk tur og vejret var forrygende, Vi er blevet så solbrændte alle sammen. Det eneste der var lidt træls var, at nogle af folkene blev ret berusede og der kommer jo mange forskellige personligheder frem, når forstanden ryger ud. Martin og Malthe blev forskånet for de mere trælse episoder, for vi kunne heldigvis gå ned til vandet og kaste med sten, i stedet for at kigge på berusende folks opførsel. Hjemturen var lidt hårdt. Der var børn der græd og var urolige, fordi forældrene var lidt utilregnelige. Heldigvis kom vi alle i land.
Vi var hjemme ca. kl. 18.30 og det var godt at komme hjem til vores dejlige hus til kakao og kagerester. Det har været en dejlig og speciel dag og vi har mødt nogle rigtig flinke folk, især da de var ædru.

02/08/2007 01:56
Poul blev hentet kl. 7.30 af kollegaen Klaus og Jonna gjorde rent igen, meget hjulpet af Martin, da han stod op. Da drengene var færdige med at se Sommer-summarum, gik vi hen i byen efter mad og for at melde os til på folkeregisteret. Poul havde frokostpause fra 12-13, så han var hjemme, da vi kom tilbage. Pouls arbejde indtil november er, at skulle stå for alt el-arbejdet på den nye skole og han vil komme til at stå ret alene med projektet. Han har fået firmabil, som stinker helt vild af kattepis og han har fået invitation til firmaudflugt med familien i morgen fredag. Hey Mona, kan du ikke bare lige sende os det der vidundertræ du har, som kan fjerne lugtJ

Jonna:
Det passede lige med at Poul efter frokostpausen, kunne køre mig og drengene op til den skole, hvor jeg skal arbejde. Det er på den store, røde, gamle skole med de 650 børn. Det er også på den skole, drengene skal gå. Da drengene havde set, hvor de kunne finde mig i tilfælde af problemer, gik de selv hjem og så gik jeg hen for at snakke med Johan, som vist nok er sous-chef på skolen. Da han trykkede min skema ud på grønlandsk, viste det sig, at jeg skulle undervise på mellemtrinet. Jeg protesterede lidt, så nu skal jeg i stedet have en del vikartimer og så skal jeg undervise 2.a i matematik, valgfag, dansk, personlig udvikling, filosofi/tro, samfundsfag og idræt.
Martin skal gå i 7.a og han skal have 31 timer om ugen. Han skal have ovenstående fag + grønlandsk og engelsk. Malthe skal gå i 6.a og han skal have ligeså mange time som Martin og de samme fag.
Efter at have kigget på skemaet, fik jeg fri igen, men blev inviteret på kaffe kl. 16.00 på lærerværelset sammen med de andre nye, som skal starte på skolen. Vi er 7-8 nye. En grønlænder og de andre danskere. Ud over grønlænderen Sussi, er jeg den eneste, som selv har sørget for bolig. De andre bor i skolens huse. Vi er en fin blanding af unge og ældre, mænd og kvinder, med familie og singler. (Lasse Østergård ville for resten gerne betale for min container). Skolen inviterede på en tur i fjellet lørdag og en tur til Rodebay søndag aften. Jeg ved ikke, om jeg kan komme med på fjeltur, da jeg skal passe Millan Malik fra 10-14 på lørdag.
Hjemme igen fik vi ribbenssteg med kartofler og salat til aftensmad og til kaffen fik vi hjemmebagt brunkage og kaffe/te.
Vi mangler kun at få gjort to rum rene nu + alle vinduerne indvendige. Nu kan vi gå uden sko i vores hjem.

01/08/2007 01:53
Jonna.
Jeg vågnede og så på uret og ud af vinduet. Der var helt lyst, men ingen folk på gaden. Jeg havde ingen anelse, var klokken 10.30 eller 22.30. Jeg lagde mig igen og tænkte: “ Det må jeg sove lidt på, så kommer der nok en løsning”.

I dag er det Malthes fødselsdag og vores første dag i vores nye hus.
Efter grønlandsk tid, stod Poul og Jonna op kl. 4. Vi kunne altså ikke sove længere. Med sko på p.g.a. et klamt gulv, fik vi dækket et fødselsdagsbord med flag til Malthe ude i udestuen, så vi kunne sidde og se på havnen, mens vi spiste morgenmad. Heldigvis havde vi taget to små gaver med hjemmefra, så der var lidt at starte dagen på for fødselsdagsbarnet. Mens vi ventede på, at drengene skulle vågne, begyndte Poul og Jonna at gøre rent og det gjorde vi i de næste 5 timer, kun afbrudt af morgenmad og fødselsdagssang sammen med fødselsdagsbarnet og Martin. Drengene var fantastiske til at give en hånd med under rengøringen, men på et tidspunkt orkede vi ikke mere, så vi gik hen til Hildebjørgs butik, for at se den og med en liste over alt det vi manglede i huset af basale ting. Nogle af tingene købte Jonna på loppemarked, (når det er okay vejr, stå der altid grønlændere og sælger loppperier ved hallen), andre af tingene fandt vi et af Flemmings huse og noget af det må vi købe. Vi finder ud af det, efterhånden som vi kommer til at mangle det.
Vi havde jo lovet Malthe en mobil i fødselsdagsgave, men her er mobiltelefoner uden abonnement, og den Malte gerne vil have koster 2500 kr. Martin skulle også have en, så det må vi desværre vente lidt med. Pc’e, som vi også havde lovet dem, skulle vi skaffe, så de kan kontakte kammeraterne hjemme, men ingen af forretningerne har stationære pc’er hjemme lige nu. Forhandleren ned hos Super1 ville dog gerne give os et tilbud. Vi skal derhen igen fredag. Vi fik bestilt internet, og det skulle gerne komme midt i næste uge. Malthe har valgt vores fastnet nummer. Det er 942216
Tilbage i huset begyndte vi igen at gøre rent. Her til aften kiggede Hildebjørg og Millan Malik ind. Det var rigtig dejlig at se den lille igen. Han er bare noget så sød og køn, men det ligger jo til Bisgård-familien. Vi går i seng til næsten normal tid i dag. Til drengene har vi fundet et par dyner, som ikke lugter. De sover sammen i en trekvartseng og det er lige noget de passer dem. Vi har også fundet en smart løsning på gardiner. Da vi kom, hang der dyner og sengetøj for vinduerne, men i et skab fandt vi nogle gamle blå tæpper fra Grønlandsfly. Dem hænger vi op foran vinduerne, når vi skal sove. Så bliver der da lidt mørkt.
For resten ,så har både Poul og jeg kontaktet vores arbejdspladser i dag. Poul skal møde kl. 7.30 i morgen og jeg skal kigge ind på skolen kl. 13.00

31/07/2007 01:52
Kære alle sammen

Tænk, nu sidder vi her. For os er det en helt utrolig følelse, skræmmende og helt vidunderlig.

Men inden vi går i gang med at fortælle om vores oplevelser, så vil vi starte med at sige rigtig mange tak til alle jer, vi fik hilsner fra og besøg af, inden vi skulle af sted. Det er sødt af jer at tænke på os.

Rejsen til Grønland:
Inden vi kom af sted havde vi voksne et par søvnløse nætter. Vi var bl.a. urolige over vores billetter, som vi havde aftalt med Sara, skulle ligge i Aalborg lufthavn tirsdag morgen, ville de nu også det?. (Og hvis I spørger jer selv, hvorfor vi ikke forinden havde prøvet at kontakte lufthavnen for at få besked, så prøvede vi altså. Men man kan ikke ringe til en lufthavn og de mailer ikke tilbage). Så var der lige katten, som skulle integreres i Vorupør, ville det nu gå eller skulle vi starte rejsen med at aflive katte. Hvis det sidste var tilfældet, så tror jeg, vi kom af sted uden Malthe. Huskede vi det hele og kunne vi have det? Flybagagen måtte “kun” veje 20 kg og håndbagagen 8 kg. Vi havde en del at tænke på.

Mandag morgen kørte Jonna drengene, planter og den gamle kat til Vorupør. Resten af dagen gik i Kallerup med at pakke vores grej og lukke huset ned. Vores tv skulle Leo passe og der var andre ting af lidt værdi, som kom i sikkerhed. Kl. 20.00 om aftenen var vi ved at være færdige, både på den ene og den anden måde, så derfor tog Poul og Jonna til Vorupør, hvor vi spiste en dejlig afskedsmiddag sammen med mormor og bedstefar. Katten gik det fint med indtil videre.

Kl. 03.00 skulle vi op og gøre os klar. Vi skulle flyve fra Aalborg kl. 6.25 og vi bestemte, at vi ville være der en time før, så vi måske kunne nå at gøre noget, hvis der var problemer med billetterne.
Drengene var faktisk nemme at få op, selv om de kun havde sovet 5 timer. Lidt natmad, farvel til mormor og kat og så af sted til Aalborg. Det var dejligt at bedstefar ville køre os. (Tak til jer der tilbød at køre os til Aalborg, men som bedstefar sagde: ”Vi skal jo op alligevel for at sige farvel”).
Heldigvis var der ikke de store problemer med billetterne og alt den tur vi havde haft med at veje bagage og få det til at passe, kunne have været lige meget, for det blev slet ikke vejet. Turen fra Aalborg til Kastrup var med SAS. Vi kunne lige nå at spise et rundstykke og drikke lidt juice/kaffe/te og så landede vi igen.
Vi havde et par timers ventetid i Kastrup, men tiden går hurtig, for der er mange ting at kigge på i transithallen. Vi så på flytrafikken og der er rigtig mange butikker, som bugner med lækre varer og gode tilbud.
Martin og Malthe: Midt i transithallen stod der er Hummer, som reklame for et eller andet. Vi overvejede at hugge sideruden til Flemmings Hummer, som jo fik smadrert sin siderude i går p.g.a. indbrud.).
Vores bagagen skulle vi slet ikke tænke på, for det skulle vi først se i Ilulissat igen.
Airbus’en var lidt forsinket, men endelig kom vi af sted. Der er altså service på den tur. Gratis blade og aviser, film, flere musikkanaler, sodavand, vand, vin, øl, cognac, drinks, mandler, forret, hovedret, dessert, te/kaffe, tæpper og søde, tålmodige stewardesser. Det eneste der var lidt træls på den tur var, at Malthe fik vokseværk, men han bliver jo også 11 år i morgen. Som en sjov tradition klappede vi alle, da flyet landede i Sønderstrømfjord. Første gang vi oplevede det, fik vi det helt mærkeligt, for havde folk ikke forventet at vi landede?
I Sønderstrømfjord var Malthes vokseværk blevet så slem, at vi blev nødt til at skaffe smertestillende medicin til ham. Vi var lidt stressede, da vi stod med en grædende dreng, mens vi samtidig skulle handel toldfrit, før vi måtte gå ud af lufthavnen. Nå, vi klarede det hele og mens vi ventede på at vi skulle videre med næste fly og på at Malthes vokseværk skulle gå over, mødte vi Bent Bendtsen og Connie Hedegaard. De havde lige været i Ilulissat og var på vej hjem.
Stewardessen i Dash 7 var Heidi, hende vi var til kaffeemik hos, sidste gang vi var i Ilulissat.
Godt at vi havde prøvet den flyvetur før, for ellers var vi nok blevet lidt skuffet over udsigten. Sidste gang var det helt fantastisk at flyve over Grønland og Ilulissat. Denne gang var der meget overskyet og regn.
Vi skulle have været landet i Ilulissat kl. 12.40, men af en eller anden grund tog vi en lille æresrunde, så vi blev 15-20 minutter forsinkede. Landingen var noget ublid, mindede lidt om en af rutsjebanerne i Fårup sommerland. Hildebjørg ventede på os og det var rigtig dejligt at se hende. Millan Malik var i vuggestue, så ham måtte vi vente med at hilse på. Vi fik alt bagagen ind i bilen og så kørte vi hen til “vores” hus.

Vores hus, ja. Er I ikke spændte?. Det var vi. Som jeg har fortalt til mange, ligger det med udsigt til havnen, og det er også super, men kunne vi have valgt, så ville vi hellere have haft udsigt til bugten. Vi ser ikke isbjergene fra vores hus, og dem har vi altså savnet., men skidt. I huset går vi først ind i en forgang. Derfra er der adgang til et opbevaringsrum og til gangen. Fra gangen er der døre til et lille toilet/bad, et værelse og ind til køkken/alrummet, og det er stort. Derfra er der to værelser, to udestuer og så er der trappe ned til kælderen, hvor der er køkkenbord uden vask, toilet7bad og et kælderrum. Ovenpå er der også et fyrrum. Lokalerne er dejlige og lyse og der har ikke boet rygere, men…….der var ret snavset, på en mærkelig måde og så har kælderen jo stået under vand, så det er ubrugeligt, lugter og er total ødelagt. Jeg ved ikke hvem der har malet her, men Martin og Malte kunne have gjort det bedre. Altså, det er fint malet, men der malet udenfor på skabe, kontakter, gulve og vinduer.
Ja Lis og Mikael…….så var der lige det der med møblerne. Ha-ha, der var møbler. Lidt i hvert fald, men de er total klamme. Jeg sætter mig ikke i dem alle. Der er også et par senge og 4-5 madrasser. Til gengæld er der overhovedet ingen bestik, gryder, fade, glas. Det eneste vi kan finde er 5 krus, 3 desserttallerkner, dybe og flade tallerkner, en smørrekniv og en hulens masse pander. Vaskemaskinen virker ikke, køleskab og fryser skulle gøres rent inden vi puttede mad i. Ovnen er flot ren, skabene rene inde i, men forfærdelige ovenpå og så vil jeg slutte beskrivelsen af huset af med at sige, at vi ikke behøver at tage fodtøjet af , når vi går rundt. Vi blev ikke helt slået ud, da vi havde kigget os rundt. Lidt knofedt og en masse sæbe, så skal det nok blive godt.

Vi lånte Hilbebjørgs bil og så kørte vi til Pisiffik efter mad , sæbe og dyner og bagefter kørte vi hen til Hildebjørg efter sengetøj og håndklæder.

Til aftensmad fik vi rugbrødsmadder med hamburgerryg og ost, alt sammen klaret med en smørrekniv. Vi valgte den reneste af sengene og nu kl. 18.30 (grønlandsk tid) går vi i seng. Jonna bliver nødt til at tage en migrænetablet.

30/07/2007 08:01
Nu har vi sundet os så meget, at vi kan se det sjove i det. Vi havde nemlig en lille krise sidste uge Da vi om mandagen, ugen før vi skulle af sted, stadig ikke havde fået vores flybilletter, besluttede vi os for at undersøge sagen. Først ringede vi til Grønlandsfly og opgav det reservationsnummer som vi, i slutningen af maj måned, havde fået tilsendt via rejseplanen. Grønlandsfly tjekkede på computeren og så blev der helt stille i den anden ned af røret. “Billetterne er ikke bestilt hos os, men via et rejseselskab. I må ringe til dem”, var den besked vi fik. På nettet fandt vi Air Greenland Travels telefonnummer i Dk, ringede op og opgav reservationsnummer. De tjekkede på deres computer og så blev der helt stille. “Billetterne er ikke bestilt hos os, men gennem vores afdeling i Ilulissat. Vi vil godt undersøge sagen for dig og så ringer vi tilbage”, var den besked vi fik. Vi ventede hele dagen, men fik ingen besked.
Næste dag ringede vi til dem igen og de lovede igen at undersøge sagen, men denne gange ville vi selv ringe tilbage. Det gjorde vi så over middag og så fik vi denne besked: “Grunden til at I ikke har modtaget billetterne endnu, er fordi de ikke er blevet betalt”. Det rystede os lidt, for hvad kunne vi lige gøre ved det. Da Jonna blev tilbudt stillingen som indskolingslærer, fik vi samtidig det tilbud, at Ilulissat kommune ville betale rejsen til Grønland.
Ind til pc’en, hvor vi fandt nummeret på Ilulissat kommune og så ringede vi der op. Vi forklarede problemet, blev viderstillet, forklarede problemet igen ,blev viderstillet og endelig kom vi til en, som ville undersøge sagen. Vi ventede et par timer, men der blev ikke ringet tilbage, Så ringede vi op igen, blev viderstillet og denne gange fik vi fat i “Sara”. Hun skulle nok undersøge sagen og vi aftalte, at hun ville ringe tilbage indenfor 10 minutter. Efter 20 minutter ringede hun: “Nu er det i orden. Billetterne er blevet betalt til tiden, men p.g.a. et nyt betalingssystem er der ikke blevet registreret. Men I kommer jo fra Thisted. Thisted ligger i Nordjylland. Så skal I ikke køre med tog, det er for langt. I stedet skal I flyve fra Aalborg tirsdag morgen kl. 6.25. Jeg mailer ny rejseplan. God rejse”.
Så nu har vi fået refunderet togbilletter og aflyst overnatningen på bed and breakfast i Kastrup. Der sparede vi 14oo kr.
I dag skal drengene til Vorupør, for at se om de kan vænne vores store, tykke, gamle kat til at være en “havkat”. Imens pakker Poul og jeg tasker, få pladerne af bilerne og lukker huset ned. I nat skal vi sove i Vorupør.

29/07/2007 20:15
Så er Pouls orlov også begyndt og nu begynder vores eventyr snart, heldigvis. Ventetiden har været lang. Ikke at det ikke har været nem at få tiden til at gå, men følelsesmæssigt har det været lidt hårdt at skulle vente det meste af en sommer, især for drengene. Eks. i tirsdags, hvor vi skulle hente dem ude i skaterhallen. Der skulle de sige farvel til deres bedste venner, som skulle på ferie og som ikke kommer hjem, før vi er rejst. Det var svært at sige farvel. Umiddelbart efter skulle vi ud til Ulla og Ernst og spise aftensmad. Det var det altså meget svært at lyde glad, da de spurgte: “Hvad så, glæder I jer?” Lige på det tidspunkt havde vi jo mest lyst til at skrotte Grønland.
Vi tager ikke til Grønland, fordi vi er utilfredse med noget her hjemme, så afskeden vil gøre ondt, især når man kun er næste 11 (1/8)og 12 år og trives fint i Kallerup.

Heldigvis har Jonna og drengene været lidt væk fra det hele. Onsdag pakkede vi lidt grej og så tog vi på en lille campingferie sammen med mormor og bedstefar i deres campingvogn på Svinkløv campingplads. Det var drønhyggeligt, især i torsdags, hvor vi alle 5 var i Fårup sommerland. Hvis I kommer forbi Vorupør, så besøg bedstefar. Spørg så lige til billedet taget ved Træstammen = stor grin.

20/07/2007 21:25
Så er vores palle godt på vej til Grønland. Mandag aften, den 16/7 lagde vi en palle, masser af trærammer og ca. 250 kg bagage ind i Transitten og så kørte vi ud på farmen for at pakke det hele. Efterhånden som vi puttede vores ting i kassen, voksede og voksede den og til sidst var den 2 meter høj. Pludselig kom mor i tvivl. Måtte kassen være højere end en meter? Så blev vi nødt til at sætte det hele i stå, så vi næste morgen kunne ringe til Grønlandshavn i Aalborg. Vi havde først fået at vide, at det var lige meget hvor høj, bare det ikke vejede mere end 600 kg og så ville prisen være 800 kr. Næste morgen fik vi en anden besked: Hvis vi kunne klemme kassen ned på 1,80, så kunne vi slippe med 1600 kr. Ved at droppe et par cornflakes-pakker, en pakke køkkenruller og så klemme lidt, så lykkedes det….et stk. kasse på 1,80 og under 600 kg.
Far læssede kassen på buggi-traileren, men inden vi kørte til Aalborg kørte vi omkring Tømmergården. De var så flinke at sætte bånd og film omkring kassen. Så afsted til østhavnen, Grønlandshavn. Der blev vores lille kasse sat ind i en kæmpe container og hvis alt går som planlagt, vil den komme til Ilulissat omkring den 7. august.

Nu er vi kommet af med to af vores tre katte. Mejnert, den store sorte, lidt dumme hankat blev aflivet allerede i foråret. Kitty, vores killing, er kommet til Tilsted til Anette, som jeg er i mødregruppe med. Hvis Kitty udnytter denne chance for at beholde livet, så vil den få et pragtfuld katteliv. Nu mangler vi bare ynglingskatten, den gamle, skæløjede, døve, lidt tyndhårede Lippo. Hvad skal der mon ske med den? Det fortæller vi senere.

12/07/2007 07:45
Vi havde jo en aftale med Flemming om, at vi kunne sætte vores ting i den af hans containere, som skulle sendes til Grønland mellem den 1. og 14. juli. Det var den sms-besked vi havde fået i pinsen. Da vi så kom til den 11. juli og vi intet havde hørt, så ringende vi til Flemming: Container??….han skulle forresten ikke have en container afsted alligevel og om vi ikke bare kunne købe en. Det ville koste omkring 7500 kr. excl. fragt, så vi skulle IKKE købe en container, men hvad så? Vi havde jo sagt til Jonnas nye chef, at vi ikke behøvede en container, for vi havde jo forbindelserne i orden, kom ikke her. Efter en søvnløs nat fandt vi en løsning: En palle med trærammer må udgøres for en container og så kan vi selv køre den til Grønlandshavn i Aalborg.